Döküm sanayisi hakkında değerlendirmede bulunan Ayzer Döküm Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Keçebir, katma değeri düşük gibi gözükse de sanayinin temelinin döküm sanayisi olduğunu ve stratejik öneme sahip olduğunu açıkladı.

“AVRUPA’DA İKİNCİ SIRADAYIZ”

Özellikle son dönemde savunma sanayinin gelişmesiyle dökümün Türkiye açısından öneminin bir kez daha anlaşıldığını önemle vurgulayan Keçebir, Türk döküm sanayisinin Avrupa‘da ikinci sıraya yükselmesine dikkat çekti. Sektörün bu başarısını daha da arttıracağını dile getiren Keçebir, 2023 hedef ve vizyonuyla birinci sıraya çıkılacağını öngördü.

Türkiye’de kurulu olan toplam 1000’in üzerinde dökümhane sayısının olması gerekenden fazla olup, zaman içerisinde verimlilik ve tesis başına düşen tonaj bakımından yükselerek firma sayısının azalacağını belirten Keçebir, “Mikro işletmelerin, mutlaka güçlerini birleştirip ortak firmalar kurarak, bu süreçten güçlenerek çıkmaları vazgeçilmezdir“ dedi. Türk döküm sanayisinin temel sıkıntılarının başında sfero piki tedariği yer aldığını açıklayan Keçebir, “Bu konuda ilgili yönetiminde yer aldığım İstanbul Ticaret Odası Döküm ve Metal İşleme Komitesi, ilgili bakanlık ve diğer kamu kurumları ile de görüşerek Türkiye‘deki demir çelik tesislerinin pik üretimine ağırlık vermesinin sağlanmasına çalışıyor. Bu konuya sadece ticari olarak değil de stratejik olarak bakılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz.” dedi.