İzmir Aliağa’da toplam 280.000 metrekare alanda 800.000 ton/yıl kapasiteli 3 Çelik Profil Fabrikası, Avrupa ve Türkiye’de LEED v4 Gold sertifikasına sahip ilk ve tek tesis olarak öne çıkan 100.000 ton/yıl kapasiteli Galvaniz Fabrikası ile son 6 yıldır üst üste Ege Bölgesi'nde demir çelik sektörünün ihracat lideri konumunda bulunan Kocaer Çelik, gezegenimizin yaşam kaynağı olan su kaynaklarının değerine yönelik bilinci doğrultusunda, paydaşlarıyla iş birliği içinde geliştirdiği sürdürülebilir uygulamalarla, gelecek nesiller için kaynakların korunmasını ve sorumlu bir şekilde yönetilmesini amaçlıyor. Bu çerçevede A1 fabrikasında ‘Hadde Havuzu Kum Filtrasyon Projesi ile mavi su ayak izini düşüren şirket, proje sonucunda fabrikada aylık yüzde 38 su azaltımı ve yıllık 36.000 ton su tasarrufu gerçekleştirdi. Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Timurhan, projede düşük enerjili pompa seçimi sayesinde yılda 30 ton sera gazı emisyonu azaltımına denk, 70.200 kWh/yıl enerji tasarrufu sağladıklarını ayrıca A2 fabrikasında yürütülen Yağmur Suyu Toplama ve Damlama Sulama Projesinde yapılan yağmur suyu hasadıyla bitki sulama ve tuvalet rezervuarlarındaki toplam su ihtiyacının yüzde 55’ni karşıladıklarını açıkladı. Murat Tanık'ın Orhan Timurhan ile gerçekleştirdiği röportajın detayları şöyle:

Orhan Bey, Kocaer Çelik ile ilgili öne çıkan detaylar neler? Şirketinizin sektöre öncü olduğu alanlar hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Kocaer Çelik; Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında özel şirketler arasında 87., TİM Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçı araştırmasında en büyük 50’nci mal ihracatçısı, son 6 yıldır üst üste Ege Bölgesi'nde demir çelik sektörünün ihracat lideri konumundadır.

Kocaer Çelik, sanayi yolculuğuna yaklaşık 60 yıl önce Denizli’de çelik profil üretimi ile başladı. 1996 yılında, üretim faaliyetlerini Denizli’den, limanlara ve hammadde tedarikçilerine yakınlığıyla stratejik bir konuma sahip olan İzmir Aliağa’ya taşıdı. Geldiğimiz noktada sürdürülebilir büyüme stratejimiz, sektöre öncülük eden uygulamalarımız ve nitelikli iş gücümüzle ülkemizi ve sektörümüzü uluslararası arenada başarıyla temsil ettiğimize inanıyoruz. Şirketimiz, attığı her adımda ve yaptığı her işte ülke ekonomisine ve çalışanlarına değer katmayı temel ilke edinmiş bir kuruluş olarak 2023 yılında ISO 500 Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında özel şirketler arasında 87., TİM Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçı araştırmasında en büyük 50’nci mal ihracatçısı, son 6 yıldır üst üste Ege Bölgesi'nde demir çelik sektörünün ihracat lideri konumundadır.

İzmir Aliağa’da toplam 280.000 m² alanda 800.000 ton/yıl kapasiteli 3 Çelik Profil Fabrikası, Avrupa ve Türkiye’de LEED v4 Gold sertifikasına sahip ilk ve tek tesis olarak öne çıkan 100.000 ton/yıl kapasiteli Galvaniz Fabrikası, 180.000 ton/yıl kapasiteli Çelik Servis Merkezi ve binin üzerinde çalışanımız ile üretime ve değer yaratmaya devam ediyoruz. Katma değerli ürünlerimizle birlikte, 60'a yakın farklı kalitede kimyasal kompozisyon içeren çeşitli cins, ebat ve kalınlıklarda 12.000'den fazla ürünü farklı sektörlerden müşterilerimize sunuyoruz. Kocaer Çelik olarak enerji, güneş enerjisi altyapısı, yapı ve konstrüksiyon, çelik köprü, maden, tünel, otomotiv, demiryolu ve gemi inşa gibi birçok sektörde ürün ve hizmetlerimizle katma değer yaratıyoruz. Yüksek mukavemet özelliklerine sahip, çeşitli ebatlarda ve müşteri isteğine özgü özel kesitlerde, farklı kalite standartlarına uygun olarak üretiyoruz. Geniş ürün portföyümüz, üretim esnekliğimiz ve teknolojimizin odağında ise müşteri memnuniyetini iş modelimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Ürün portföyümüzü sürekli olarak genişletmek, endüstriyel talepleri karşılamak ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt verebilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şirket olarak özellikle üretimi zor, kısıtlı ve proje bazlı butik üretim gerektiren ürünlere yöneldik. İleri teknolojiye ve sürekli iyileştirmeye odaklanan yönetim anlayışımız ve mühendislik gücümüz ile katma değerli üretim miktarımızı, müşteri memnuniyetini ve küresel rekabet gücümüzü artırmaya devam ediyoruz.

A2 Factory

30 yılı aşkın süredir süregelen ihracat tecrübemiz, yurt dışı iştiraklerimiz ve yurt dışı satış temsilciliklerimizle uluslararası pazarlarda güçlü bir konuma sahibiz. Altı kıtada 140 ülkeye ulaşıyor, global pazarda ihracat gücümüzü artırarak sürdürülebilir bir yapı oluşturuyoruz. Birleşik Krallık’ta kurulu yurt dışı iştiraklerimiz Kocaer Steel UK ve Kocaer Steel Ireland ile İngiltere ve İrlanda'daki müşterilerimize taleplerine özgü ürün ve hizmetleri en kısa sürede ulaştırıyoruz.

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2023 yılını şirketiniz ve sektör açısından değerlendirir misiniz? 2024 yılı için odaklanacağınız alanları ve hedeflerinizi paylaşır mısınız?

Dünyanın en büyük 8. çelik üreticisi konumunda olan Türkiye’de ham çelik üretimi 2023’de bir önceki yıla göre yüzde 4 azalarak 33,7 milyon ton seviyelerine geriledi.

Dünya çelik üretiminde 2023 yılının 12 aylık döneminde bir önceki yıl ile yaklaşık aynı seviyelerde üretim gerçekleştiğini görüyoruz. Dünya Çelik Birliğinden edindiğimiz verilere göre dünya genelinde ham çelik üretimi 1 milyar 888,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Demir çelik sektöründe 2023 yılında Türkiye verilerine baktığımızda ise ülkemizde yaşanan daralmayı net bir şekilde görüyoruz. Dünyanın en büyük 8. çelik üreticisi konumunda olan Türkiye’de ham çelik üretimi 2023’de bir önceki yıla göre yüzde 4 azalarak 33,7 milyon ton seviyelerine geriledi.

Türkiye açısından yıl bazlı verileri incelediğimizde demir çelik sektörünün, küresel ekonomik durum ve yaşanan olaylar karşısında belirgin şekilde etkilendiğini gözlemliyoruz. Özellikle küresel ölçekte yaşanan ekonomik sorunlar, Rusya-Ukrayna savaşı, ülkemizde yaşanan deprem felaketi ve Orta Doğu'daki olumsuzluklar, sektördeki olumsuz etkileri artırdı. Bu durum, sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları daha da derinleştirdi. İthalat sıkıntıları, yerel piyasadaki üretim maliyetleri ile uluslararası fiyat farkları arasındaki rekabet gücünün azalması da sektördeki önemli zorluklar arasında gösterilebilir.

2024 yılının henüz başında olduğumuz bu günlerde demir çelik sektörünün ikinci çeyreğindeki beklentiler, Ortadoğu'daki olumlu hareketler ve dünya genelindeki pandemi nedeniyle yavaşlayan yatırım hamlelerinin artmasıyla birlikte hareketliliğin de artması öngörülüyor. Ancak bu dönemde sektörün karşılaştığı yapısal sorunların etkisi göz önüne alındığında, stratejik planlamaların ve sektöre özgü çözümlerin önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Kocaer Çelik olarak ise mayıs ayında Aliağa-A2 fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen 32 günlük üretim duruşuna rağmen, ocak-eylül 2023 döneminde toplam net satış hacmimizi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artırdık. 2023 yılının ilk 9 ayında şirketimizin toplam satış gelirlerini önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artırdık. Sektör aşağı yönlü bir ivme gösterse de dokuz aylık dönemde sektörden pozitif yönde ayrışmayı başararak, gerek satış gelirleri ve marjlardaki gelişim, gerekse finansman giderlerindeki düşüşün katkısıyla karlılığımızı yükselttik. İlk dokuz aylık dönemde toplam net karımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 146 oranında artırarak 1,1 milyar TL’ye çıkardık. Aynı dönemde esas faaliyet karımız ise toplam 1,58 milyar TL oldu.

Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Bu yatırımın çıktılarını rakamlarla paylaşır mısınız? 2024 dönemi için yeni yatırım planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Aliağa-A2 fabrikasındaki yatırımlarımızın tamamlanmasının ardından, yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik Aliağa-A1 fabrikasında da 5 Ocak 2024 tarihi itibari ile başlanan son teknolojinin kullanıldığı revizyon yatırımımızı da mart ayı itibarıyla devreye aldık.

250 MİLYON TON DEMİR CEVHERİ ÜRETİMİ İÇİN GERİ SAYIM 250 MİLYON TON DEMİR CEVHERİ ÜRETİMİ İÇİN GERİ SAYIM

Gelecek yıllardaki büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için yatırım stratejimizi yenilenebilir enerji yatırımları ve yüksek katma değerli yeni ürün yatırımları olarak belirledik. Çelik ürünlerinin, gelişen dünyaya ancak katma değerli şekilde, yenilenerek ve dönüşerek ayak uydurabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle modern üretim tesislerimizde, üstün mühendislik gücümüzle çeliğin daha farklı ve kapsamlı alanlarda kullanılmasını sağlayacak yüksek katma değerli ürünlere yöneldik. Bu faaliyetlerimiz sonucunda toplam satış hacmi içinde yüksek katma değerli ürünlerin payını 2021 yılındaki yüzde 33’den 2022 yılında yüzde 42 seviyesine yükselttik. Bu oranı daha da yükseltme hedefimize paralel olarak, planladığımız revizyon ve kapasite artırma yatırımlarımıza son hızla devam ediyoruz. Aliağa-A2 fabrikasındaki yatırımlarımızın tamamlanmasının ardından, yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik Aliağa-A1 fabrikasında da 5 Ocak 2024 tarihi itibari ile başlanan son teknolojinin kullanıldığı revizyon yatırımımızı da Mart ayı itibarıyla devreye aldık. Aynı zamanda Servis Merkezi’mizin 120.000 ton/yıl olan kapasitesini yüzde 50 artışla 180.000 ton/yıla çıkardık. Önümüzdeki dönemde devreye alacağımız yeni ürünler ile katma değerli üretim miktarımızı, küresel rekabet gücümüzü ve ihracatımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.

Fabrikanızdaki su/atıksu uygulamalarını paylaşır mısınız? Yakın dönemde hangi amaçla ve ne tür ihtiyaçlarla atıksu sistemi için yatırım yaptınız? Partner seçiminde nelere dikkat ettiniz? Yatırımın sonuçlarını detaylandırır mısınız?

A1 fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz ‘Hadde Havuzu Kum Filtrasyon Projesi ile mavi su ayak izimizi düşürdük ve enerji tasarrufu sağladık. Proje sonucunda fabrikamızda aylık yüzde 38 su azaltımı ve yıllık 36.000 ton su tasarrufu gerçekleştirdik.

Kocaer Çelik olarak gezegenimizin yaşam kaynağı olan su kaynaklarının değerini biliyoruz. Paydaşlarımızla iş birliği içinde geliştirdiğimiz sürdürülebilir uygulamalarla, gelecek nesiller için kaynakların korunmasını ve sorumlu bir şekilde yönetilmesini amaçlıyoruz. Mavi, Yeşil ve Gri su ayak izi hesaplamaları sonuçlarını değerlendirmek, gerekli aksiyonları almak ve su ayak izi azaltım çalışmalarını gerçekleştirmek adına 2023 yılında Su Komitemizi kurduk. 2020 yılından beri ISO 14046:2014 Standardına uygun olarak mavi, yeşil ve gri su ayak izi ölçümümüzü yaptırıyor ve doğrulatıyoruz. Su temininde şebeke ve yüzey sularını kullanmıyor, ihtiyaca yönelik olarak yer altı suyu ve yağmur suyu kullanıyoruz. Fabrikalarımızda 2023 yılında 54.708 m3 yağmur suyu topladık.

Bünyemizde bulunan su tesislerinde soğutma amaçlı kullanılan sular soğutularak yeniden proseslerde kullanılıyor. Bu sayede proses sularını yüzde 100 geri kazanıyoruz ve alıcı ortama deşarj etmeyerek çevreye yarattığımız etkiyi minimize ediyoruz. Evsel atık suları bünyemizdeki biyolojik atık su arıtma tesisinde arıtarak alıcı ortama deşarj ediyoruz. Arıtma tesislerimizden çıkan suları Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen limit değerlere uygun şekilde deşarj ediyoruz. Yürüttüğümüz geri kazanım ve verimlilik projelerinin yanında benimsediğimiz sorumlu su yönetimi sayesinde birim ürün başına su kullanımımızı ve oluşturduğumuz atık su miktarını azalttık.

Fabrikalar

A1 fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz ‘Hadde Havuzu Kum Filtrasyon Projesi ile mavi su ayak izimizi düşürdük ve enerji tasarrufu sağladık. Proje sonucunda fabrikamızda aylık yüzde 38 su azaltımı ve yıllık 36.000 ton su tasarrufu gerçekleştirdik. Projede düşük enerjili pompa seçimi sayesinde yılda 30 ton sera gazı emisyonu azaltımına denk, 70.200 kWh/yıl enerji tasarrufu sağladık. A2 fabrikamızda yürüttüğümüz Yağmur Suyu Toplama ve Damlama Sulama Projemizde yapılan yağmur suyu hasadıyla bitki sulama ve tuvalet rezervuarlarındaki toplam su ihtiyacının yüzde 55’ni karşıladık.  Su tasarrufuna yönelik çalışma sonucunda kullanım amaçlı su tüketiminde ortalama yüzde 36 tasarruf sağladık.  Ortalama 110 m³/gün olan su tüketimi detaylı yapılan çalışma sonucunda ortalama 70 m³/gün seviyesine düşürdük. Su tüketiminin azalması ile kuyu pompalarından 1584 kW enerji tasarrufu sağladık. Çelik profil üretim hattında sıcak haddelenmiş ürünlerin son şekli verildikten sonra kontrollü şartlar altında soğutulduğu soğutma platformuna yeni tasarım ve son teknolojili nozul değişimi projesi ile 2.800 m3/ay su azaltımı sağladık. Süreci devam eden projelerden; hadde havuz suyu çevrim projesi ile 5.000 m3/ay su tasarrufu sağlayacağımızı öngörüyoruz.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız? 

Ege Bölgesi'nin en büyüklerinden biri olan 9.2 MW kurulu güce sahip çatı üzeri Güneş Enerji Santralimiz ile tükettiğimiz elektrik enerjisinin yüzde 33'ünü kendi ürettiğimiz temiz enerjiden karşılıyoruz.

 Kocaer Çelik olarak sektörümüze sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızla da öncülük ediyoruz. Yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim ilkesine uygun bir şekilde yenilenebilir enerji yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ege Bölgesi'nin en büyüklerinden biri olan 9.2 MW kurulu güce sahip çatı üzeri Güneş Enerji Santralimiz ile tükettiğimiz elektrik enerjisinin yüzde 33'ünü kendi ürettiğimiz temiz enerjiden karşılıyoruz.  Fabrikalarımızda yer alan Çatı üzeri GES panellerinin elektrik üretimlerinde ortam kaynaklı kirlilik sebebiyle kayıpların yaşanmaması için panel temizliğini de robotlar vasıtası ile yapmaktayız. Böylelikle simülasyon sonuçlarına göre toplamda 15 milyon kWh/yıl üretim beklenen tesislerden, GES panellerinin robotlar ile temizlenmesi sonucunda hedeflediğimizin üzerinde bir üretim gerçekleştirebiliyoruz.  A1, A2 ve A3 fabrikalarımızdaki Güneş Enerjisi Santrallerimizi I-REC sertifikalarıyla belgelendirerek, 9.102 MWh elektrik ile yılda 4790 tCO.e sera gazına eşit emisyonunun önüne geçiyoruz.

2022 yılında hayata geçirdiğimiz ‘Enerji Verimliliği Artırıcı-LED Armatür Değişimi’ projemiz iki fabrikamızda uygulandı. Proje sonucunda yıllık enerji tasarrufumuz 1.301.348 kWh/yıl ve CO₂ salımını 563 ton/yıl azalttık. Projeden elde edilen olumlu sonuçlar ışığında projeyi 2023 yılı içerisinde A3 fabrikamızda da uyguladık. Ayrıca enerji verimliliği kapsamında tüm yatırımlarımızda son teknolojiyi kullanmakla birlikte, enerji verimli prosesler tasarlayıp bu prosesler içerisinde yüksek otomasyon, robotik ve mekatronik sistemler ile de toplam kazanılan faydayı artırıyoruz. Üretim tesislerimizde kullandığımız dijital çözümler ve enerji analizörleri ile enerjiyi sadece tesis bazında değil, hat, makine ve ekipman bazında izleyerek raporlayabiliyoruz. Bu nedenle kayıp noktaların tespiti ve iyileştirme çalışmalarını da hızlı ve efektif bir şekilde yerine getirebiliyoruz.

Yenilenebilir enerji sektörünü stratejik büyüme hedefi olarak belirledik ve jeotermal enerjiyi temiz enerji üretim kaynaklarımız arasına ekledik. Bu kapsamda, 2023 yılında Kocaer Çelik’in yüzde 99 iştiraki olan Kocaer Enerji A.Ş. unvanı ile yeni bir şirket yapılanması gerçekleştirdik. Aydın Kuyucak'ta sahip olduğumuz Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Su sahası üzerinde, yaklaşık 120 MW'lık güneş enerjisi eşdeğerine karşılık gelen 24 MW kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) için sondaj çalışmalarına başlama kararı aldık. Bu yatırımın 1. fazında JES ile birlikte santralin kendi iç tüketimine yönelik GES yatırımını da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yatırımın birinci fazı tamamlandığında elde edeceğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 20’siyle mevcut elektrik ihtiyacımızın tamamını kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyoruz. Ayrıca kalan yüzde 80’lik temiz enerji üretim kapasitemizin satışını gerçekleştiren bir yapıya ulaşmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda karbon nötr olmayı ve enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette önemli bir avantaj elde etmeyi planlıyoruz. JES yatırımımızın birinci fazının tamamlanmasının ardından, yatırımın diğer fazlarına başlamak da gelecek planlarımız arasında yer alıyor.

Editör: Ayşete Yavaş