Dünyadaki en kaliteli kalsit rezervlerine sahip olan Niğde'de faaliyet gösteren Niğtaş Eski Genel Müdürü Sadullah Aydın, 2023 yılını madencilik sektörü ve Niğtaş açısından değerlendirdi. 2023 yılının Türkiye'de kalsit üretimi ve satış açısından verimli bir yıl olduğunu ifade eden Aydın, özellikle Niğde bölgesinden çıkarılan kalsite saflığı, beyazlığı ve morfolojik yapısı gereği ciddi bir talebin söz konusu olduğunu söyledi.

2023 YILINDA TALEBİ KARŞILAYAMADI

Niğtaş'ın üretim kapasitesi hakkında açıklamalarda bulunan Sadullah Aydın şöyle konuştu:

"Niğtaş'ta son 5 yıldır kapasite kullanımımızı yüzde 100 olarak gerçekleştiriyoruz. Sürekli yatırım yapmaya devam ediyoruz. Her yıl yüzde 25 ile yüzde 30 arasında büyümeye yönelik yatırımlar ve modernizasyon yatırımları yapıyoruz. Pandeminin ardından navlun tarafında yaşanan sıkıntıların da aşılmasıyla beraber uluslararası talebi ise karşılamakta zorlanıyoruz. Sebebi ise üretilen kalsittin morfolojik yapısının dünyada bir numara olması. Bu noktada satışlarımızın yüzde 50'sini ihracat yüzde 50'sini iç piyasa olarak gerçekleştirdik. Bunun temel nedeni kapasite alakasyonu yaparak kapasiteyi paylaştırmamızdır. Çünkü 2023 yılında talebi karşılayamadık."

TÜRKİYE'DEKİ İLK VE TEK GES PROJESİ

2023 yılında hayata geçirdikleri önemli yatırımların başında enerji verimliliği geldiğini söyleyen Sadullah Aydın, bu doğrultuda hayata geçirdikleri GES projesine ilişkin ayrıntıları şu sözlerle paylaştı:

"Enerji en büyük maliyetlerden bir tanesi tüm sektörlerde. Bu kapsamda bizim de 93 megawattlık güneş enerji santrali yatırımımızın 55 MW'nı bitirdik. Projenin ilk aşamasını tamamladık, ikinci aşaması 2024 yılı sonunda bitecek. Güneş Enerji Santralleri'nde Türkiye'de hiçbir firmada olmayan modernlikte bir proje hayata geçirdik. Ay çiçeğinin 54 derece sağa 54 derece sola dönerek güneş ışınlarını izlediği hareketten ilham alarak bir panel modeli oluşturduk. Ayrıca güneş panelinin altına bizim kendi kalsit ürünlerimizi serdik. Kalsit dünyadaki en iyi yansıtıcıdır. Panelleri çift yönlü yaptık. Yani güneş panelini geçen, zemine inen güneş ışıklarını da zeminden tekrardan alarak yüzde otuz panel verimliliğini arttıracak bir proje oldu. Bu proje Türkiye'de yalnızca bizde var."

400'ÜN ÜZERİNDE EKİPMANDA ELEKTRİKLİYE GEÇTİ

2023 yılında odaklandıkları alanlardan birinin elektrikli araçlara geçiş olduğunu söyleyen Aydın, "Kullandığımız eksikavatörler, forkliftler, kamyonlar gibi 400'ün üzerinde ekipman ağırlıklı olarak dizel teknolojilere sahipti. 2023 senesinde radikal bir dönüşümle bunları elektrik enerjisi ile çalışır hale getirdik. Hem çevre dostu bir tesis olmak açısından hem de maliyet yönetimi açısından daha doğru bir proje olarak konumlandırdık. Burada çok ciddi bir dönüşümler yaptık." dedi.

2023 yılında iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda da radikal değişimler yaptıklarını söyleyen Aydın, yeni bir ekip kurduklarını ve en büyük sıkıntılarından bir tanesinin yetkin personel temini olduğunu söyleyerek, "Özellikle genç neslin yetkinliklerini arttıracak gelişim programları, üniversitelerle gelişim akademisi çalışmaları, mevcut personellerin performans yönetimi çalışmaları gerçekleştirdik." dedi.

ORHAN TİMURHAN, KOCAER ÇELİK'İN İŞ GÜNDEMİNE İLİŞKİN KONUŞTU ORHAN TİMURHAN, KOCAER ÇELİK'İN İŞ GÜNDEMİNE İLİŞKİN KONUŞTU

FULL OTOMATİZE SİLOYA GEÇİŞ YAPTI

Hayata geçirdikleri otomasyon yatırımlarına da değinen Aydın, manuel çalışan silolardan full otomasyonlu sistemlere geçtiklerini söyleyerek şöyle konuştu: "Madencilik sektöründe mikronize ve nanomikronize ürün ürettiğimiz için değirmenler çok önemli. Burada değirmenlerin yeni nesile geçişlerini, yeni nesil teknolojiler ve yapay zeka destekli yönetim sistemleriyle ilgili yatırımlarımız oldu." 

Editör: Ayşete Yavaş