Akademi Çevre A.Ş. bugüne kadar birçok başarılı çalışmaya imza atmış bir marka. Türkiye’de gerçekleştirdiği ilklerle isminden bahsettiren firma, yeni yatırımları ile gücüne güç katmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin yedi bölgesinde ve Avrupa’da, çeşitli işleme ve depolama tesisleriyle 2019 yılı sonuna kadar toplamda 300 personel ilave istihdam sağlayacaklarını açıklayan Akademi Çevre A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Işık ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 

Akademi Çevre A.Ş.’nin kuruluşu, günümüze kadarki çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

2005 yılında gürültü ve titreşim ölçümleri ile faaliyetlerine başlayan firmamız, 2009 yılında faaliyet alanını değiştirerek atık yönetimi sektörüne geçiş yaptı ve aynı yıl Atık Elektrikli Elektronik Eşya İşleme Uygunluk Belgesini aldı. 2011 yılında entegre atık yönetimi hizmeti sunmak hedefi ile büyük ölçekli bir tesis kurarak tesis alt yapısını güçlendirdi, 2014 yılında tüm yetkilendirme süreçlerini tamamlayarak kurumsal firmalara “Toplam Atık Yönetimi Hizmetleri” vermeye başladı. Sektördeki gelişmenin etkisiyle uzun vadeli stratejik büyüme hedeflerini gerçekleştirmek adına, 2015 yılında lisans kapsamını ve faaliyet alanlarını genişletti. 2018 yılında ise buzdolabı ve büyük beyaz eşya geri dönüşüm tesisi, PCB dekontaminasyon, ÖTA işleme ve kablo geri dönüşüm tesislerini devreye aldı. Akademi Çevre A.Ş., Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ve yurt dışında yatırımlarına başlamış olup, ulusal ve uluslararası hizmetlerine hız kesmeden devam etmektedir.

Trakya, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ve yurt dışında yatırım çalışmalarınız var. Bu yatırımlarınızda hangi aşamasındasınız?

Fizibilite çalışmalarını tamamladığımız projelerin finansman aşamasına gelmiş bulunmaktayız. 2019 yılının 2. 3. ve 4. çeyreklerinde aşamalı olarak yatırımlarımızı hayata geçireceğiz.

Tesisinizde hangi atıkları kabul ederek işlem yapabiliyorsunuz? 

700’ün üzerinde atık kodunu tesisimize atık olarak kabuledebiliyoruz; tehlikeli ve tehlikesiz türden birçok atığın toplanmasını, ayrıştırılmasını, geçici depolamasını, ara depolamasını, arındırılması, işlenmesini ve geri kazanımını, çevre mevzuatı; ilgili yönetmelikler, genelgeler, tebliğler ve her türden yasal düzenlemelere göre uygun bir şekilde yapıyoruz. Tesisimizde kullandığımız prosesler tam otomasyona dayalı son teknoloji sistemler olduğundan oldukça yüksek oranlarda geri dönüşüm hedeflerini yakalayabiliyoruz.

Bu kadar çok atığı tesisinize kabul edebiliyorsunuz, atık yönetimi yapmak zor olmuyor mu? Sıfır atık kapsamında neler yapıyorsunuz?

Bu kadar çok atık kodunu tesisine lisansları kapsamında kabul edebilen bir tesis olarak atık üreticilerine sıfır atık konseptiyle Toplam Atık Yönetimi Hizmetleri sunuyoruz. Bir atık üreticisinde birden çok oluşan atık türü, bu atıkların karakterizasyonu, miktarları farklılık gösterebildiğinden biz atık üreticilerine kendileri için en uygun çözümleri üreterek fayda sağlıyor, sorumluluklarını paylaşıyoruz. Toplam atık yönetimi aynı zamanda hem kontrolü kolaylaştırmak hem zaman kaybının önüne geçmek açısından oldukça verimli bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

2018 yılı Akademi Çevre A.Ş. için nasıl geçti, imza attığınız yenilikler neler oldu? Tesisinizin sahip olduğu teknoloji hakkında bilgi verir misiniz?

Akademi Çevre her zaman değişen, dönüşen, yeniliklere adapte olan ve teknolojiyi yakından takip eden, teknolojiyi kendi proseslerine entegre etmeye özen gösteren bir firma olmuştur. 2018 yılı özellikle bizim için teknolojik yatırımlar yılı oldu. Geri dönüşümde ileri teknolojileri kullandığımız bu dönemde teçhizat, araç, ekip ve ekipman tesis yatırımları yaparak atık işleme kapasitemizi birkaç katına çıkarttık. Kapasite artırımına paralel olarak da istihdamımızı ve hizmet kalitemizi artırdık. Büyüyen iş hacmimize denk şekilde tehlikeli ve tehlikesiz atık taşıma lisanslı araçlar ve iş makineleri ile filomuzu geliştirdik. Lojistik ağımızı 2018 yılında yaptığımız araç yatırımlarımızla 30’a çıkarmış olduk. Örneğin, 2018 yılında buzdolabı ve büyük beyaz eşya geri dönüşüm tesisini bünyemize kattık. Bu tesiste geri dönüşüme giren her atık, ağırlıkça yüzde 100 geri kazanılabilmektedir. Buradan çıkan malzemeler hammadde olarak tekrar ekonomiye kazandırılmaktadır. Dolayısıyla orana bakıldığında sağladığı ekonomik faydanın büyüklüğünü anlamak hiç de zor değil. Bu dev tesisin en büyük özelliği ise, iklim değişikliğinde büyük ölçüde rol alan CFC gazlarının oranını, tamamen kapalı sistem içerisinde, yüzde 0,2’nin altına düşürüyor oluşu. Türkiye’ de CFC miktarını bu kadar düşük oranlara düşürebilen ilk ve tek tesis olma özelliğini taşımaktan dolayı gurur duyuyoruz. Belirtmek istediğim bir husus daha var; aynı zamanda bu güzel tesis iki büyük ödül almıştır. Birincisi; İklim değişikliği ve düşük karbonlu yeni dönem stratejilerinin paylaşıldığı, İstanbul Karbon Zirvesinde; küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri ile karbon yönetiminde başarılı profil sergileyerek “Beyaz Eşyanı Geri Dönüştür, İklimini Geri Kazan” projesi ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından (SÜT-D) “Düşük Karbon Kahramanı” ödülü, ikincisi ise Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlemiş olduğu bu yıl 5’incisi düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri 2018’de Karbon ve Enerji Yönetimi kategori ödülü. Elektronik atıkların geri dönüşümü konusunda çok ciddi know how’a sahibiz. Özetleyecek olursak 2018 yılında soğutucu (Buzdolabı) ve iklimlendirme cihazları geri dönüşüm ve geri kazanımı, atık elektrikli ve elektronik eşyaların işlenmesi, kablo geri kazanımı, SF6 sera gazlarının kontrollü geri Kazanımı ve sonrasında bertarafa gönderilmesi ile PCB’li trafoların arındırılması (dekontaminasyonu) için yatırımlarımızı tamamladık.

2019 yılında hangi konulara odaklanacaksınız? Hedefleriniz neler?

2018 yılında geri dönüşüm proseslerine yönelik yaptığımız teknolojik yatırımlar bu yıl da devam edecek. Öncelikli olarak müşterilerimize verdiğimiz hizmet noktasında hızlanmamızda bariyer olan tüm süreçlerimizden bizi kurtaracak ve müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin daha da hızlanmasına olanak sağlayacak altyapıyı tamamladık ve uygulamaya aldık. Türkiye’nin yedi bölgesinde ve Avrupa’da çeşitli işleme ve depolama tesisleriyle 2019 yılı sonuna kadar toplamda 300 personel ilave istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Başlıca Yatırımlarımız; Ara depolamalar, AEEE İşleme tesisleri, düzenli depolamalar, çamur kurutma tesisi, ATY tesisi, çöp ayrıştırma tesisleri olacaktır. Ar-Ge Merkezi kurma projesinin ilk aşamasını 2018 yılı sonun itibariyle tamamladık. Daha çok Ar-Ge projesi çıkararak atıkların geri dönüşüme kazandırılmasına katkı sağlamak için yatırımını yaptığımız ve şu anda kurulumu devam eden Ar-Ge laboratuvarımızda çalışmalarımız 2019 yılında da devam edecektir. Sıfır Atık Belgesi almak için Sıfır Atık Birimimiz tarafından tüm hazırlıklarımız tamamlandı, kendimizi her an güncel tutarak belge alacağımız günü bekliyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana sektörümüze fayda sağlayacak tüm organizasyonlara herhangi bir ayrım yapmadan destek olmaya çalışıyoruz. Çalıştay, sempozyum, kongre, fuar ve çevre etkinliklerinde kimi zaman sponsor, kimi zaman katılımcı kimi zamanda tesisimizde ev sahipliği yaparak katkıda bulunuyoruz. 2019 yılında da çok değerli organizasyonlarda yer alıyor olacağız.

2018 yılını Çevre Kanununda yapılan önemli değişiklikler ile kapattık. Bu değişikliklerden biri de Çevre Mühendislerinin kanununda Çevre Görevlisi tanımı ile değil hak ettikleri şekilde Çevre Mühendisi olarak yer almaları oldu. Bu vesile ile tüm Çevre Mühendisi arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Bu yılın başarılarla dolu bir yıl olmasını temenni ediyoruz.