Krohne Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Merter, enerji verimliliği konusunda geliştirdikleri çözümleri ve hizmetleri anlattı. Merter, “Ekipmanın azami verimlilikte kullanılabilmesi için çevresel ve proses şartlarının nasıl olması gerektiğine yönelik çözümler hazırlıyoruz. Bugüne kadar müşterilerimizle bunları projelendirme aşamasında hayata geçirebildik. Halen devam ediyoruz. Krohne’nin dijital ortamda da ciddi yatırımları bulunuyor” dedi. 

Krohne firmasının yapılanmasından ve geldiği noktadan bahsedebilir misiniz? 

Krohne 1921 yılında kurulmuş otomasyonun ölçüm enstrümantasyonu ayağında üretim ve projelendirme gerçekleştiren dünyanın önde gelen firmalarından bir tanesi. Yaklaşık 100 yıl kadar bir süredir bu işle uğraştığı için piyasadaki en uzmanlaşmış firmalardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Krohne, asıl olarak endüstriyel otomasyonun saha ölçüm enstrümantasyonu alanında faaliyet gösteren bir firmadır. Bununla birlikte müşterilerine mühendislik anlamında çözüm partnerliği de sunmaktadır. Ben Krohne’de 10 yıldan beri farklı alanlarda görev yapıyorum. Son 3 yıldır Pazarlama ve İletişim Müdürü olarak Krohne’deki çalışma yaşantımı sürdürmekteyim. 
Krohne 1921 yılında kurulmuş bir aile firmasıdır. Almanya merkezli bir firma olarak dünyanın 11 ülkesinde faaliyet gösteriyor ve 16 tesiste üretim gerçekleştiriyor. Toplamda 4 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Her geçen gün kurumsal yapısını daha da güçlendirerek piyasadaki yapısını koruyor. 2020 yılına kadar getirdiği noktada organizasyonu belirli bir ölçüde yeniden düzenledi. Ancak pandeminin etkilediği çalışma şeklinde bazı ufak değişikliklerimiz, revizyonlarımız oldu. 

Öncelikle tüm sektörler için zor geçen 2020 yılını değerlendirmenizi isteyeceğim. Koronavirüs salgınıyla birlikte çalışmalarınızı nasıl düzenlediniz. Hangi sektörlerin nasıl ihtiyaçları ortaya çıktı anlatabilir misiniz?  

Küresel çaptaki korona salgını herkes gibi bizi de ciddi ölçüde etkiledi.  Ama Krohne tümüyle üretim endüstrisine hizmet verdiği için bizim etkilenmemiz ve aldığımız çözümler biraz daha değişik oldu. Öncelikle şunu söyleyebilirim. Biz çalıştığımız projelere uzun süre emek harcadığımız için 2020 yılı içerisinde ticari anlamda çok büyük bir etkilenmemiz söz konusu olmadı. Ancak hem operasyonel anlamda hem devreye alma çalışmalarında hem de müşterilerle birlikte yaptığımız projelendirme çalışmalarında önemli oranda etkilendik. Keza satış pazarlama faaliyetlerinde de çalışmalarımızın bir kısmını online ortama taşıdık. Dijital çağa yavaş yavaş geçişin yaşandığı bir dönemden geçiyorduk. Koronavirüs salgını bu süre önemli ölçüde hızlandırdı. Ekiplerimizin çalışma şeklini mümkün olduğunca dijital ortama taşımaya başladı. Saha çalışmalarımızı yürütürken operasyonumuzun da etkilenmesine izin vermeyecek önlemler alarak faaliyetimizi sürdürüyoruz. 2021 yılına da aynı şekilde giriş yapacağız. Bu salgının olabildiğince kısa sürmesi dileğiyle şu an ki pozisyonumuzu koruyarak devam edeceğiz. Dilerim hem biz hem de bütün sektörler minimum etkilenerek bu süreci atlatacağız.

Sunduğunuz çözümler doğrultusunda endüstriyel tesisler enerji verimliliği de sağlıyor mu? Sahada yoğun zaman geçiren biri olarak tesislerin enerji verimliliği konusuyla ilgili talepleri ve beklentileri nelerdir?  

Krohne’nin yoğun olarak çalıştığı başlıklardan biri enerji verimliliğidir. Krohne’nin kurumsal olarak farklı endüstrilere yönelik çözümler geliştiren departmanları bulunuyor. Enerji verimliliği de bu alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Almanya merkezli olmak üzere bu konuda önemli çözüm paketleri sunuluyor.  Enerji geniş bir konu ve her alanı farklı bir uzmanlık gerektiriyor. Bu sebeple jeotermal, nükleer, kömür, hidroelektrik santralleri ve enerji verimliliği alanları için ayrı bir ekip görev yapıyor. Her bir başlık altında da enerji verimliliği sağlayabileceğimiz hassas noktalar bulunuyor. Bu noktaları biz ekipmanın azami verimlilikte kullanılabilmesi için çevresel ve proses şartlarının nasıl olması gerektiğine yönelik çözümler hazırlıyoruz. Bugüne kadar müşterilerimizle bunları projelendirme aşamasında hayata geçirebildik. Halen devam etmekteyiz. Krohne’nin dijital ortamda da ciddi yatırımları bulunuyor. Enerji verimliliği Türkiye’deki en önemli başlıklardan biri. Her geçen gün değeri artırılması gereken çok çok önemli bir başlık. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında rekabet edebilmek için Türkiye’deki tüm endüstrilerin birim maliyetlerini aşağıya çekmesi gerekiyor. Bunun da yolu yüksek enerji verimliliğinden geçiyor