Dokuma, örme, boya, baskı ve terbiye tesisleri ile Avrupa’nın en büyük entegre ev tekstili üreticilerinden biri konumundaki Zorluteks, Lüleburgaz lokasyonundaki Ev Tekstili Üretim Tesisinde 175 bin 385 metrekare kapalı alanda nevresim, pike, yastık kılıfı, çarşaf, lastikli çarşaf, masa örtüsü ve perde gibi farklı ev tekstili ürünleri üretiyor.
YÜZDE 23 ORANINDA SU TASARRUFU SAĞLADI
Zorluteks Genel Müdürü Cemil Çiçek: Doğa için yenileyici olmak tüm üretim ve süreçlerde kullanılan kaynakları döngüsel üretim yaklaşımı ile bir şekilde doğaya geri vermek anlamını taşıyor.
Proses optimizasyonu, soğutma sularının farklı proseslerde değerlendirilmesi ve çevre dostu makine yatırımları ile yüzde 23 oranında su tasarrufu sağlayan şirket yakın zamanda ise temiz üretim yazılımı ile online olarak 1 kg kumaş başına ne kadar su harcadığını görecek konuma geldi.
Zorlu Tekstil olarak kuruldukları günden bu yana çevre dostu bir yaklaşımla öne çıkan şirket, ‘Gelecek için Bugün’ mottosuyla hareket ediyor. Pekiştirdikleri bu anlayış doğrultusunda sürdürülebilirliğin kendileri için yenileyici ve yapıcı bir anlam ifade ettiğini söyleyen Zorluteks Genel Müdürü Cemil Çiçek, "Doğa için yenileyici olmak tüm üretim ve süreçlerde kullanılan kaynakları döngüsel üretim yaklaşımı ile bir şekilde doğaya geri vermek anlamını taşıyor." diyor.
İLERİ ARITIM PROSESİ UYGULUYOR
Zorluteks Genel Müdürü Cemil Çiçek: Yakın zamanda temiz üretim yazılımı ile online olarak 1 kg kumaş başına ne kadar su harcadığımızı görecek konuma geldik.
Fabrika bünyesinde 2 atıksu arıtma tesisi bulunan Zorlu Tekstil'in yaptığı ileri arıtım uygulamaları yatırımı sayesinde atıksuyun tamamına yakınını geri kazanıyor. Cemil Çiçek, atıksu kazanım proses yatırımını şöyle anlatıyor:
"Geçmişte üniversite iş birlikleri ile ortak çalışma sonucunda proses optimizasyonu, soğutma sularının farklı proseslerde değerlendirilmesi ve çevre dostu makine yatırımları ile yüzde 23 su tasarrufu sağlamış durumdayız. Yakın zamanda ise temiz üretim yazılımı ile online olarak 1 kg kumaş başına ne kadar su harcadığımızı görecek konuma geldik. Böylelikle su miktarının düşürülmesi için koyduğumuz hedefleri yakından takip etme imkânı buluyoruz. Bu sistem ile aynı zamanda kayıp kaçakları anında görüp müdahale edebiliyoruz."
"Fabrikamızda 2 tane atıksu arıtma tesisimiz bulunmakta olup bunlardan bir tanesinde atıksuyu başka bir prosesin ihtiyacını karşılayacak kaliteye getirecek sistem için ilave yatırım yaparak ileri arıtım uygulamaları ile tamamına yakınını geri kazanıyoruz." diyen Cemil Çiçek, günlük ortalama 600 metreküp suyun, boyalı baskı şablonlarının yıkanmasında kullanılarak, bu miktarı doğal kaynak tüketmeden kendi atık sularının geri dönüşümünden sağladıklarını söylüyor.