RSM Grup, kablo rakorları ve medikal sektöründe faaliyet gösteren Bimed'in ve termoform ambalaj makina sektöründe yer alan Beta-Pak'ın çoğunluk hisselerini satın alarak ortak olduğunu açıkladı.

Elektrik malzemeleri, elektromekanik ve otomasyon alanlarında faaliyet gösteren Türkiye'nin köklü gruplarından olan böylece iki büyük yatırıma imza atmış oldu.

"OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN ASLA VAZGEÇMEDİK"

Yatırım süreçlerini ve söz konusu firmalara ilişkin kısa-orta vadedeki projeksiyonlarını anlatan RSM Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, 7 yıl önce Mesan Kilit'i global bir firmaya entegre ederek Türkiye'ye çok ciddi bir döviz girdisi sağladıklarını, bu kez de iki firmaya yatırım gerçekleştirerek yine Türkiye'ye döviz girdisi sağlamaya çalışacaklarını belirtti.

Beta-Pak'ın ve Bimed'in yatırım süreçlerini yaklaşık iki yıldır Pragma ile yürüttüklerini, iki yılın 1 yılını aday şirketleri incelediklerini ardından bu firmaları eleyerek azalttıklarını kaydeden Mertöz, "Uyumlu olduğumuz firmaları mercek altına alarak 6 firma ile görüşmeye başladık. Bize uyumlu olduğunu düşündüğümüz 2 firmaya  eş zamanlı olarak yatırım yapmaya karar verdik." diye konuştu.

Firmaya yatırımın bir makina ya da gayrimenkul almaya benzemediğini, önemli bir süreçten geçilmesi gerektiğini aktaran Mertöz, bu çerçevede genel ekonomik durumdaki negatif koşullara rağmen vazgeçmeyerek Beta-Pak'ın yüzde 75'ini ve Bimed'in yüzde 60'ını satın aldıklarını söyledi.

"HEDEFİMİZ İKİ ŞİRKETİ DE GLOBAL MARKA HALİNE GETİRMEK"

Şirketler hakkında bilgiler veren Rıdvan Mertöz, 650 kişiye istihdam sağlayan Bimed'in biri İstanbul’da diğeri Romanya’da olmak üzere toplam iki fabrikasının bulunduğunu, 2021'i 45 milyon avro ciro ile tamamladığını, Beta-Pak'ın da 2 bin 150 çalışana sahip olduğunu ve yılı 13 milyon dolar ciro ile kapattığını dile getirdi.

Ek yatırımlarla ilgili de konuşan Mertöz, "Bimed'in ihracatı toplam satışlarının yüzde 90'ını, Beta-Pak'ın ise yüzde 60'ını oluşturuyor. Firmaları incelerken hissedarlarının vizyonunu, pazardaki konumlarını ve büyüme potansiyelini değerlendirdik. Bundan sonra bu firmaları büyütmek ve dünya markası yapmak için çalışmalarımız olacak. Bimed için İstanbul Hadımköy’de bize ait olan bir arazi üzerinde toplam 30 bin metrekarelik kullanım alanı olan modern bir fabrika yatırımına başladık. Beta-Pak için ise daha büyük bir fabrikaya geçmek üzereyiz. Bu firmaların teknolojisini geliştirmek için yatırımlar yapacağız. RSM Grup olarak ülkemizin büyümesinin üretimden geçtiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

ORTAKLIK İLE İLGİLİ NE DEDİLER?

Ortaklık ile ilgili görüşlerini paylaşan Beta-Pak Kurucu Ortağı Cengiz Karagülle, Türkiye'nin makina sektöründe ciddi bir üretim kapasitesine ve bilgi birikimine sahip olduğunu, mevcut ortaklık ile kısa ve orta vadede bilhassa dış satım tarafında katma değeri yüksek projelere imza atacaklarını ifade etti.

"TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİ EŞİĞİNDE DURUYOR" "TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİ EŞİĞİNDE DURUYOR"

Bimed Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Yakup Gülnihal de ortaklıkla birlikte, özellikle ihracat ve üretim teknolojilerinde önemli bir büyüme yakalayacaklarına inandıklarını kaydetti.