2K Welding Genel Müdürü Kadir Beyenal, kaynak otomasyonu projelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulundu.

ROBOTİKLEŞME AŞAMA AŞAMA OLMALI

Yaptığı açıklamada yatırımcılara seslenen Beyenal, yatırımcıların dikkat etmesi gereken ilk konunun, hayata geçirmek istedikleri proje hakkında yetkinliğe ve refaranslara sahip tecrübeli firmalarla çalışmak olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

TEZMAKSAN'IN CUBEBOX İHRACATI 36 ÜLKEYE ULAŞTI TEZMAKSAN'IN CUBEBOX İHRACATI 36 ÜLKEYE ULAŞTI

"Maalesef robotik dünyası kaygan bir zemindir. Gelişen birçok yeni teknoloji var ve çok fazla yatırıma muhtaç bir sektör olması nedeniyle deneyimli firmaların iyi belirlenmesi lazım. Türkiye'de robotik sektöründe sadece Bursa'da 300'ü aşkın entegretör var. Bursa otomotiv sektörünün merkezi, robotların genel anlamıyla en fazla kullanıldığı şehrimiz sayılabilir. O bölgedeki firmaların kendi içerisinde bir ayrımı var. Kimi paketleme otomasyonu alanında başarılı kimi de hat sonu uygulamaları konusunda uzman. Yatırımcılara bu noktada özellikle tavsiyede bulunacağım konu, kaynak dünyasında bir uygulama yapacaklarsa o firmanın sadece kaynakla ilgilendiğine ve geçmiş projelerini referans almalarını tavsiye edebilirim."

KESİM HASSASİYETİ KRİTİK NOKTALARDAN BİRİ

Kadir Beyenal'ın dikkat çektiği bir diğer önemli husus ise robotizasyon yapılacak birimlere karar verme süreci oldu. Üreticilerin iş birimlerinin tamamını aynı anda robotize etme gayretinin gerçekçi olmadığını belirten Beyenal şunları söyledi:

"Üreticilerin, üretimini yaptıkları iş parçalarının tamamını robotize etme isteği realistik bir bakış açısını yansıtmıyor. Çünkü otomasyon ve robotizasyon süreçleri bir anda hayata geçirilebilen projeler değil. Çok fazla parçası olan bir üreticinin, hepsini bir arada robotize etmesi çok maliyetli olacaktır. Bu noktada tavsiyem, üreticilerin doğru belirledikleri bir noktadan otomasyona başlamaları. 100 ve üzerinde seri üretilen bir parçanın robotize edilmesi doğru bir başlangıç olacaktır. Üreticilerin bu seçimi iyi yapması gerekiyor. Ardından projenin teslim edilme potansiyeli olan firmaların üretim sahasına davet edilmesi gerekiyor. Burada bir saha analizi, proses kontrolü ve değerlendirilmesi yapılması gerekiyor. Kaynak otomasyonu için özellikle kesim hassasiyeti çok önemlidir ve incelenmelidir. Proje yapılacak üreticinin belli tolerans aralıklarında iyi bir kesim yapabiliyor olması gerekir. Aynı şekilde büküm işlemi de değerlendirilmesi gereken parametrelerden biri oluyor. Eğer üretici bu noktalarda sorun yaşamıyorsa tavsiyeler sunulur ve ardından tekliflendirme süreci başlar."

MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM GEREKİYOR

Robotik sektöründe proje odaklı bir yaklaşımın hakim olduğunu söyleyen Beyenal, sözlerini ise şöyle tamamladı: "Projenin başlangıcından bitişine kadar multidisipliner bir yapıda çalışılması çok önemlidir. Nitelikli uzmanlarla, beyaz yakalılar ve mavi yakalarla projenin başından sonuna kadar her yönüyle tüm hattın ele alınması gerekir. Burası da başarılı projeler hayata geçirmek için çok kritik bir noktadır diyebilirim."