Firmalarının açık ağ otomasyonu alanında pazar liderliğini daha da büyüttüğünü söyleyen CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, “Geçtiğimiz yıla göre yüzde 12’yi aşan bir artışla tüm dünyada yaklaşık 30 milyon sistem kurulumuna ulaştık." dedi.

Bizel, sorularımızı yanıtladı.

CC-Link IE TSN’nin endüstriyel haberleşme konusunda sanayicilere sunduğu avantajlar nelerdir? Söz konusu teknoloji, Türkiye’deki sanayicilere ne tür faydalar sağlıyor? 

Makinaların birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesi son derece önemli. Dijital fabrikalarda pek çok veri, çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlamak üzere paylaşılıyor. Bu sürecin başarısında endüstriyel haberleşme sistemlerinin bant genişliği önemli bir paya sahip. CLPA’nın en yeni teknolojisi olarak bu noktada devreye giren CC-Link IE TSN, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkıyor. CC-Link teknolojisi, dijital dönüşümün gerekli kıldığı ihtiyaçların desteklenmesi konusunda büyük önem taşıyan endüstriyel haberleşmeyi sağlıyor. Sanayi 4.0 sürecinde robotlar dahil üretim hattındaki tüm makina ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı bir şekilde haberleşmesi gerekiyor. Endüstriyel iletişim ve kontrol teknolojisi CC-Link IE TSN, bu haberleşme süresini milisaniyeler seviyesine indiriyor. Bu sayede üretimde rekabet gücünü artırmaya katkıda bulunan CC-Link IE TSN; gıda, ilaç, beyaz eşya, otomotiv ve bina otomasyonu gibi pek çok farklı sektörde makina ve proses kontrolü için ideal çözümler sunuyor. Farklı teknolojilerle birlikte kullanıldığında ise, fiziksel ve sanal makinaların performansına ilişkin yüksek kalitede gerçek bilgilerin aktarılması için verimli ve güvenilir bir ağ görevi görerek son derece doğru ve duyarlı bir gerçek zamanlı dijital ikiz oluşturma imkanı tanıyor.

İşletmelerin dijital ve akıllı fabrikalara dönüşmesi yolculuğunda endüstriyel haberleşme teknolojileri nasıl bir öneme sahip? Bu bağlamda CC-Link IE TSN’nin, Sanayi 4.0’ın ihtiyaçlarını karşılama noktasında nasıl bir rol oynuyor? 

Fabrikaların dijitalleştirilmesi süreci işletmeler için ilk etapta masraflı görünebilir ancak işletmelerin organizasyon içerisinde insana mal olmadan, pazardaki payını kaybetmeden ve hatta rakiplerinden pay alacak şekilde bir dijital dönüşüm stratejisi geliştirmesi bu yatırımın kısa sürede kendini amorti etmesini ve uzun vadede sürdürülebilir bir işletmeye dönüşümü sağlar. Günümüzde üretimin ilgi alanını tüketicinin talepleri belirlediği için tüketicinin tercihlerine yönelik dijital dönüşüm ihtiyacı da artmış oldu. Dolayısıyla fabrikaların içerisinde artık daha hızlı iletişim beklentisi var. Bu noktada devreye giren CLPA’nın en yeni teknolojisi CC-Link IE TSN, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkıyor. Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu yeni nesil teknoloji sayesinde dijital dönüşümün gereklerini yerine getirmek çok büyük ölçüde kolaylaşıyor ve sanayicilerin rekabet gücü artıyor.

Firma olarak, endüstriyel ağ sistemi teknolojisi sektöründe küresel ölçekteki konumunuz ve hedeflerinizi paylaşabilir misiniz? Sistem kurulumunda geldiğiniz noktayı değerlendirebilir misiniz? 2021 yılının ikinci yarısında hedef ve beklentileriniz nelerdir?  

CLPA olarak, geçtiğimiz yıla göre yüzde 12’yi aşan bir artışla tüm dünyada yaklaşık 30 milyon sistem kurulumuna ulaştık. Ortak, üretici ve sertifikalı ürünlerin sayısında da önemli bir artış yakaladık. Son birkaç yılda yıllık bazda 2 milyonun üzerinde yeni cihazla küresel ölçekte çok önemli bir düzeyde büyüme yaşadığımızı da belirtmek isterim. Halihazırda tüm dünyada 3 bin 800'ü aşkın partner şirketi bulunan ve 340 farklı üreticinin geliştirdiği CC-Link IE TSN, CC-Link IE veya CC-Link ile uyumlu 2 bin 100'den fazla ürünü piyasaya süren CLPA, açık ağ otomasyonu alanında pazar liderliğini daha da büyütüyor. CLPA’nın açık ağ otomasyon ailesinin en yeni üyesi olan CC-Link IE TSN, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) oluşturma veya TSN ile gigabit bant genişliğini birleştiren ilk endüstriyel ethernet teknolojisi olmasıyla da kısa bir süre içinde büyük bir başarı kazandı. Bu özellikleri sayesinde CC-Link IE TSN, Sanayi 4.0 uygulamalarının hayata geçirilmesinde vazgeçilmez bir konuma geldi. İlk başta Asya pazarlarında yoğun bir şekilde kullanılan şirket çözümleri bugün Avrupa ve Kuzey Amerika'da da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu küresel büyümeyi desteklemek adına Avrupa ve Amerika iş birlikleri güçlendirilmeye devam edilirken, ulusal ve uluslararası kullanıcılara daha fazla fayda sunmak da hedefleniyor. Teknolojilerimize olan taleplerin sürekli olarak artış göstermesinden çok memnunuz. Elde ettiğimiz bu başarıların kaynağının ise, CLPA partnerlerinin gelecek vadeden inovasyonları kullanarak geliştirdiği kaliteli ürünlerin temelini oluşturan teknoloji uzmanlığı olduğunu söyleyebiliriz. 

Pazarın durumunu değerlendirmenizi rica edeceğiz. Bu doğrultuda pazardaki beklentiler hakkında neler söylemek istersiniz? 

Sanayi 4.0’ın akıllı fabrika modeli, imalat sektörlerinin üretkenliklerini, verimliliğini, ürün kalitesini ve istikrarını geliştirmelerine yardımcı olacak şekilde tasarlandı. Bu otomasyon içinse iletişim ve bağımsız optimizasyon yoluyla endüstriyel prosesleri iyileştirebilecek makina ve ekipmanların geliştirilmesi önem taşıyor. Bu amaç doğrultusunda büyük veri hacimlerinin geniş kapsamlı operasyonel teknoloji (OT) sistemlerinden alınması, tercihen uç hesaplama aracılığıyla etkin bir şekilde işlenmesi ve sonrasında üst katta bulunan IT altyapılarına aktarılması gerekiyor. Bu nedenle akıllı fabrikalarda hacmi her geçen gün artan veri trafiğinin ele alınmasında daha etkin bir ağ teknolojisine ihtiyaç duyuluyor. Geleceğin ağının IT ve OT arasında etkin bir köprü kurabilmesi gerekiyor. Saha ve üst düzey işletme seviyelerinin başarılı bir şekilde birleştirilebilmesi için akıllı endüstriyel ağların zaman açısından kritik kontrol mesajlarını önceliklendirmesi ve bant genişliğini daha hızlı, kontrollü ve doğru bir şekilde tahsis etmesi büyük önem taşıyor. Ancak halihazırda kullanımda olan Endüstriyel Ethernet ağlarının büyük bir kısmında bu hususların hayata geçirilmesi ciddi zorluklar barındırıyor. Özellikle saha seviyesindeki geleneksel Endüstriyel Ethernet ağlarında zaman açısından kritik olan verileri ve aciliyet taşımayan verileri aktarmak için ciddi ölçüde bant genişliği kullanılmasına neden olan yaklaşımların benimsendiği biliniyor. Dolayısıyla acil olmayan bir mesajın aktarımı sırasında, zaman açısından kritik mesajlar da bekleme sırasına dahil ediliyor ve bu mesajlar için önceliklendirme imkanı ortadan kalkıyor. Yüksek hızlı kontrol ve haberleşme sistemlerinin büyük önem kazandığı Sanayi 4.0 evresinde Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi, Endüstriyel Ethernet’in ileride yapılacak geliştirmelere uyarlanabilmesi için bir araç sunuyor. CLPA sahip olduğu kabiliyetler ışığında, gelecekte hazır endüstriyel haberleşme sistemlerinin desteklenmesinde önem kazanacak TSN gibi inovasyonların belirlenmesi ve hayata geçirilmesi konusunda öncü rol oynuyor. Bu durum söz konusu teknolojilerin tüm dünyada benimsenmesini büyük ölçüde kolaylaştırdı ve kolaylaştırmaya devam edecek.