IAS olarak sundukları IoT ve otomasyon çözümlerini anlatan IAS Genel Müdürü İlker Er, ilk projelerini başarı ile tamamladıklarını söyledi.

caniasERP ile tam entegre çalışan sistem sayesinde müşterilerin zaman, maliyet gibi konularda avantaj elde ettiğini vurgulayan Er, tam entegrasyon sayesinde hata payının da minimum olduğunu belirtiyor. Er: “Sunduğumuz çözüm ile caniasERP üretim sahalarında kullanılan makina, sensör ve sayaçlarla iletişim kurabilir hale geldi. Sistemle tam entegre çalıştığı için müşterilerimiz zamandan, harcadıkları efordan ve maliyetten tasarruf ediyorlar. 

Firmanızdan bahseder misiniz? 

IAS, kurumsal kaynak planlama yazılımı (ERP) alanında çözümler üreten bir teknoloji şirketi. Şirketimiz 1989 yılında Almanya Karlsruhe’de Yaşar Hakan Karabiber tarafından kuruldu. Kuruluş vizyonumuz, ilk günden beri teknoloji ve yenilikçi çözümleri en uygun maliyetlerle üretmek oldu. Bu vizyon doğrultusunda, 1994 yılında da ilk IAS Türkiye ofisimizi kurduk. O günden beri yazılım geliştirme ve ar-ge merkezimiz İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Teknolojiyi takip eden değil üreten bir yapıya sahibiz. Bu doğrultuda 1997 yılındaki TROIA ve 2000’li yılların başındaki caniasERP projeleri ile önemli ilklere imza attık. TROIA, Türkiye’de geliştirilen ilk yazılım geliştirme platformu ve TUBITAK tarafından desteklenen ilk yazılım projelerinden bir tanesi. 2001 yılında pazara sunduğumuz caniasERP ise özgün üç katmanlı teknolojisi ile dünyada web üzerinde çalışabilen ilk ERP yazılımı. Kurulduğumuz günden bu yana hiç ara vermeden devam ettirdiğimiz ar-ge faaliyetlerimizi her geçen yıl artırıyoruz. Bugün, üzerinde çalıştığımız büyük verinin yönetimi ve yapay zeka projelerimize temel oluşturması amacıyla geliştirdiğimiz IASDB ile kendi veri tabanını üreten, Endüstri 4.0 ve IoT alanında yaptığı çalışmalarla, özellikle üretim sahasından veri toplama amacıyla ortaya çıkardığımız caniasERP IoT Box çözümümüz ile donanım da üretebilen bir kurumsal teknoloji şirketine dönüştük. 2020 itibariyle İsviçre, Almanya, Türkiye, Güney Kore, Hindistan Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de toplam 12 ofisimiz bulunuyor. Dünyaya yayılmış 50’nin üzerinde çözüm ortağımız var. 33 ülkede 40’tan fazla sektörden müşterilerimize hizmet veriyoruz. Otomotiv, tekstil, savunma sanayi, makina ve endüstriyel otomasyon, metal, ambalaj, gıda, kimya, plastik, yapı malzemeleri, elektrik ve elektronik, maden, mobilya, sağlık, hizmet & servis gibi pek çok sektörden müşterimiz bulunuyor.

Firmanızın Endüstri 4.0 vizyonu nedir? Bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? 

Endüstri 4.0, günümüzün en önemli kavramlarından biri. Ancak çoğu zaman bu kavramın yanlış anlaşıldığını düşünüyoruz. Firmalar genelde bu kavramı üretim bantlarının otomasyonu şeklinde algılıyor. Oysa bize göre bu kavram tüm bilgi ve üretim sistemlerinin dijitalize edilmesi ile ilgili. Endüstri 4.0 bir dijital düşünme biçimi. Günümüzde verilerin dijital olarak işlenmesi, saklanması ve bu veriden bir takım sonuçlar çıkarılması eskiye nazaran çok daha kolay ve mümkün. Bu nedenle Endüstri 4.0’ı sadece üretimde değil, siber fiziksel sistemlerin kullanılması, IoT’ler vasıtasıyla büyük verinin toplanması ve bu bilgilere her zaman her yerden erişebilmek, robotik ile ilgili çalışmalar, otomasyon, IoT, büyük veri, makina öğrenmesi ve yapay zeka uygulamaları gibi tüm süreçlerde düşünmek gerekiyor. IAS olarak, Endüstri 4.0 dediğimizde bu kavramları algılıyoruz ve yeni dijital düşünme biçimini benimsiyoruz. Bu nedenle müşterilerimizin internete erişebildikleri her yerden her zaman caniasERP’yi tüm fonksiyonlarıyla kullanmalarını istiyoruz. Biz, IoT vasıtasıyla müşterilerimizin bütün üretim makinalarından, bütün cihazlarından, sayaçlarından, kullandıkları sensörlerinden büyük veriyi kolayca toplayabilmeleri için çalışıyoruz. Müşterilerimizin topladıkları ve kendi ürettikleri büyük veriyi kolayca, hızlıca işleyebilmelerini, bu büyük veriden sonuçlar çıkarabilmelerini istiyoruz. Bu konuda önümüzdeki dönemde yapacağımız en önemli atılımlardan biri yapay zeka ve büyük veri konusundaki çalışmalarımız olacak. 

2020 planlarınızda neler var? 

2020 bizim için önemli bir atılım yılı. IAS olarak, önceki yıllarda olduğu gibi, müşterilerimizin vizyonuna katkıda bulunarak, onları bir adım öteye taşıma misyonumuz ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2020’nin ilk yarısında öncelikle resmi makamlarca zorunlu kılınan e-Dönüşüm uygulamaları ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha önce hizmete sunduğumuz e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, uygulamalarının yanı sıra 2020’nin ilk günü itibarıyla e-İrsaliye uygulamamızı kullanıma açtık, yıl içerisinde bunlara e-Müstahsil de eklenecek. Bu konudaki hedefimiz; müşterilerimizin yükümlülük haline getirilen tüm e-Dönüşüm uygulamaları konusunda ihtiyaçlarını başka bir partnere, ek desteğe ihtiyaç duymadan sağlayabilmek. 2020’de bizim için başka bir önemli atılım konusu da 2019 yılında kullanıma başlanan, kendi veritabanımız olan IASDB. Bu veritabanı, önümüzdeki dönemde bize yapay zeka ve büyük veri konularında önemli bir avantaj sağlayacak. Gerek performans gerekse veri madenciliği ve büyük verinin işlenmesi konusunda önemli adımlarımızı IASDB sayesinde çok daha sağlam atacağız. 2020’deki bir diğer gündem konumuz web client çalışmalarımız ile ilgili. Web client, caniasERP’nin web browser üzerinde tüm fonksiyonları çalışabilen hali diyebiliriz. Bu sayede sadece masaüstü bilgisayarlardan değil internet bağlantısı olan tüm mobil cihazlarda da aynı caniasERP’yi kullanabileceksiniz. caniasERP, tüm fonksiyonları ile internet üzerinde çalışabilen dünyanın ilk ERP yazılımlarından bir tanesi. Bu vizyonumuzu daha da geliştirerek 2019’un son çeyreğinde web client uygulamamızı hayata geçirdik. Bu sektörümüzde büyük bir değişikliğe neden olabilecek, öncü bir çalışma oldu. Bir browser vasıtasıyla internet erişimi sağlanabilen tüm cihazlar, mobil telefonlar, tabletler ya da bilgisayarlardan caniasERP sistemine kolaylıkla erişim sağlanabiliyor ve tüm fonksiyonlarını kullanma imkanı sunuyor. 

2020’de IoT ve otomasyon konusu gündemde mi? 

Tabii ki! En önemli gündem maddelerimizden biri de IoT konusunda yaptığımız çalışmalar ve atmayı planladığımız adımlar. IoT, son yılların önemli konularından biri. Biz de bu konuya büyük bir öncelik veriyoruz; firmalar iş süreçlerinde caniasERP ya da farklı bir yazılım kullanıyor olabilirler. Ancak bunların yanı sıra fabrikalarında farklı otomasyon sistemlerine, sahada belli başlı araç takip sistemlerine de ihtiyaç duyuyorlar. Fabrikalarında, işletmelerinde bir takım sensörler, sayaçlar kullanıyorlar. IAS olarak yeni geliştirdiğimiz IoT altyapısı sayesinde caniasERP ile bütün bu harici sistemler, cihazlar, makinalar, sensörler ve sayaçlar ile caniasERP’nin iletişimini sağlayabiliyoruz. Bu da firmalara çok büyük bir avantaj sağlıyor: IoT altyapısı sayesinde caniasERP’nin sinir ağları artık her yere, işletmelerin veri üretilen her noktasına erişiyor. Firmalar artık bu işlem için ekstra bir program kullanmak, ekstra bir sistem kurup entegrasyon sağlama çabasına girmek zorunda kalmayacak. Bağlantı kurulabilecek tüm makina ve cihazlar artık caniasERP’nin bir uzantısı haline geliyor.

Otomasyon nedir? Firmalar için neden gerekli? 

Günümüzde veri, üretim sistemlerinin ve dahi hayatın her alanında üretilen ve toplanan çok önemli bir meta. IoT ve otomasyon işte bu bilginin kolayca, hızlı, güvenilir, doğru şekilde toplanmasının en önemli aracı. Otomasyon, firmaların fabrikalarında kullandıkları üretim sistemlerinin; makinaların, üretim bantlarının ürettikleri verilerin kolayca, dijital bir şekilde toplanması, işlenmesi ve raporlanabilmesidir. İnsan eforuna gerek kalmadan makinaların, iş merkezlerinin elde ettiği tüm verileri (çalışma saatleri, üretim miktarları, çalışma ayarları vb.) toplayabilmek otomasyonun temel amacıdır. Otomasyon firmalar için çok önemli çünkü günümüzde ‘bilmek’ çok büyük bir avantaj! Neyi nasıl, hangi şartlarda ürettiğinizi bilirseniz ileride ürünlerinizin ve üretim süreçlerinizin ne şekilde geliştirilebileceğini de bilirsiniz. Üretimle eş zamanlı bu verileri toplamak ise otomasyon sistemleri sayesinde mümkün olur. Yalnızca insan emeği ile bu denli detaylı, hatasız ve seri şekilde veri toplamak mümkün değil.

Otomasyon konusundaki geliştirmeleriniz neler? 

IAS’nin sunduğu IoT altyapısı ile artık caniasERP üretim sahalarında kullanılan tüm makina, sensör ve sayaçlarla iletişim kurabiliyor. Geliştirdiğimiz IoT altyapısı, cihazların dilinden konuşarak onlar üzerindeki tüm verileri toplayabiliyor. Bu toplanan veriler, geliştirdiğimiz otomasyon modülü sayesinde caniasERP’ye entegre oluyor. Otomasyon modülü, ERP sistemi ve makinalar arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Şöyle düşünülebilir; ofisinizdeki bilgisayarda kullandığınız caniasERP’yi Otomasyon modülü sayesinde fabrikanızdaki fırın ya da torna tezgahında da çalıştırabiliyorsunuz. Otomasyon modülü, üretim alanındaki makinalarınız ile ERP sisteminiz arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Böylece makinalarınızın ürettiği, çalışma süresi, durma zamanı, duruş sebepleri, üretim miktarı, üretim sırasındaki sıcaklık, basınç, makinanın çektiği akım gibi veriler caniasERP sistemine entegre oluyor. 24 Saat boyunca veri akışı sağlanabiliyor. 

IAS müşterilerine ne gibi bir avantaj sunuyor? 

IoT sistemi ve otomasyon sayesinde toplanan bilginin ERP sistemine entegre edilmesi gerekir. Bunu en düşük maliyetle ve en yüksek entegrasyon becerisi ile gerçekleştirebilmek büyük bir avantaj. Bahsettiğim IoT altyapısını ve Otomasyon modülünü geliştirirken en birincil amacımız caniasERP’nin her yere uzanabilmesi, her yerden bilgi toplayabilmesi ve bunu yaparken de kullanıcıya entegrasyon sorunları yaşatmadan, ekstra maliyet çıkarmadan yapabilmesi idi. Bu hedefimize de ulaştık! Geliştirdiğimiz IoT altyapısı sayesinde artık caniasERP makinaların dilinden konuşabiliyor. Müşterilerimiz bunun için ekstra efor ya da para harcamak zorunda da kalmıyor.

IoT ve otomasyon çalışmalarının bir sonraki adımında firmaları neler bekliyor? Teknoloji endüstriyi nereye taşıyacak? 

Kısa bir süre önce, kapasite ile ilgili bir çalışma yaptıktan sonra, bir müşterimizden aldığımız teşekkür mailinde şöyle bir cümle vardı: ‘Artık caniasERP çalışıyor, biz oturuyoruz!’ IoT ve otomasyon, birçok sistemin uyumlu bir şekilde çalışmasını, bu sistemlerin tutarlı, düzgün veriler üretmesini, bu verilerin sağlıklı bir şekilde toplanmasını sağlıyor. Böylece insan eforu ve hata payı minimuma inmiş oluyor. Zamanında ve sağlıklı veriler toplanıyor. İkinci safha ise bu sağlıklı verilerden sağlıklı sonuçlara ulaşmak olacak. Bu veriler, üretim süreçlerinin iyileştirilmesine olanak sağlayacak. Ürün kalitesi artacak, maliyet, efor ve harcanan zaman azalacak. İnsan gücünü yalnızca kontrol süreçlerinde ve yenilikçi atılımlar yapma konusunda harcayacağız. Daha önce insan eliyle yapılan bir çok iş IoT sistemine ve otomasyona devredilecek. Böylece firmalar gelişmeye, iyileşmeye ve ileriye gitmeye daha çok kafa yorabilecek. 

Firmalar bu konuda bilinçli mi? Ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz? Otomasyon projelerinizden/müşterilerinizden bahseder misiniz? 

Firmaların artık bu konuda oldukça bilinçlendiğini söyleyebilirim. Benim gibi geliştirme ofisimizde görev alanlar daha önceleri satış – pazarlama süreçlerine dahil olmazdı. Ancak son birkaç yıldır satış toplantılarına, satıştan görevli arkadaşlarımızın daveti ile, katılmaya başladık. Çünkü müşterilerimiz ve müşteri adaylarımız caniasERP’nin standart yeteneklerinin yanı sıra IoT ve otomasyon modülü konusundaki yeteneklerini de sorgulamaya başladılar. Bence bu çok önemli ve güzel bir gelişme. Firmaların bu konuda bilinçlendiklerinin bir göstergesi; son derece bilinçli ve talepkârlar. 2019 yılının sonunda bir pilot müşterimizde otomasyon projesini canlı kullanıma aldık. Bu müşterimizde hem CNC hem de PLC kontrollü tezgahlarda IoT vasıtasıyla topladığımız verileri otomasyon modülü ile caniasERP’ye aktarıyoruz. Yalnızca üretim verileri değil, CNC tezgahlardaki ek bilgileri de topluyoruz. Müşterimiz çalışmadan son derece memnun. Kısa zaman içerisinde otomotiv yan sanayide faaliyet gösteren çok büyük bir müşterimizde de projemizi hayata geçireceğiz.