Türkiye’de elektrik tüketimi mevsimsel olarak ciddi dalgalanmalar gösteriyor. Yaz mevsiminin etkisini yoğun şekilde hissettirdiği bugünlerde, binalarda iç ortam sıcaklığını ideal seviyede tutmak için başvurulan klimalar, elektrik tüketiminin başlıca kaynaklarından biri hâline geliyor. Bu da hem bireysel enerji faturalarında artışa hem de ulusal ölçekte enerji tüketiminde ciddi yüklenmelere neden oluyor. Ravago Bina Çözümleri Mineral Yünler Satış ve Pazarlama Direktörü Özge Müçek, ısı yalıtımının yazın soğutma, kışın ise ısıtma için kullanılan elektrik giderlerini önemli ölçüde düşürdüğüne dikkat çekti.

“Depreme Dayanıklı Yapılar Geleceğin Standartları Olmalı”
“Depreme Dayanıklı Yapılar Geleceğin Standartları Olmalı”
İçeriği Görüntüle

1751870542 Zge M Ek 1

FOTO: Ravago Bina Çözümleri Mineral Yünler Satış ve Pazarlama Direktörü Özge Müçek

"Doğru Isı Yalıtımıyla Yazın Elektrik Faturalarında %50 Tasarruf Mümkün"

Güneşe doğrudan maruz kalan dış cephelerde yapılacak kaliteli ısı yalıtımı, yaz aylarında bina içine giren ısının büyük ölçüde engellenmesini sağlıyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Özge Müçek, “Bu sayede klimaların daha az süreyle ve daha düşük kapasitede çalışması yeterli oluyor. Enerji maliyetlerindeki düşüş ise hem bireysel hem de toplumsal ölçekte ciddi tasarruf anlamına geliyor. Türkiye’de özellikle yaz aylarında rekor seviyelere ulaşan elektrik tüketimi, yıllık olarak 347,9 terawatt saati buluyor. Türkiye’nin 80 milyar dolara yaklaşan enerji ithalatında önemli bir konumda bulunan elektrik tüketiminin azaltılması, ülke genelindeki enerji tüketiminde sürdürülebilirlik hedeflerine yaklaşmak içinse büyük önem taşıyor. Bu noktada kışın ısıtmanın yanı sıra yazın da soğutma giderlerinde önemli düşüşler sağlayan ısı yalıtımı; karbon emisyonlarının azaltılması, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması ve enerji arz güvenliğinin artırılması gibi kritik konulara önemli katkıda bulunuyor. Yaz aylarında klima kaynaklı elektrik tüketiminde yüzde 50 oranında tasarruf sağlayan ısı yalıtımı, ayrıca binaların iç ortam konforunu artırarak yaşam kalitesini yükseltiyor” şeklinde konuştu.

Sıcak İklim Bölgelerinde Klima Kullanımı %60’ın Üzerinde

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de konutlarda elektrikle çalışan soğutma cihazı kullanım oranı yüzde 40’ın üzerine çıkmış durumda. Müçek, özellikle İzmir, Antalya ve Adana gibi sıcak iklim bölgelerinde bu oranın yüzde 60’ı aştığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’de yapılan analizlere göre ısı kayıplarının yüzde 50’si dış duvarlardan, yüzde 25’i çatılardan, yüzde 20’si pencere ve kapılardan, yüzde 10’u ise zemin ve temel duvarlardan kaynaklanıyor. Bu kayıpların önüne geçmek için yapılan kaliteli ısı yalıtımı uygulamasıyla dış sıcaklık farklarına karşı daha stabil sıcaklıklar sağlayan yapılar, birey sağlığı ve uzun vadeli bina ömrü açısından da avantaj sağlıyor.”