"Günümüzde En Kıymetli Olan Şey Veri" "Günümüzde En Kıymetli Olan Şey Veri"

Sismik alanlarda kullanım için mevzuata uygun ankraj tespitleri ve modüler destek sistemleri sunan Hilti, özellikle güçlendirme çalışmalarında öne çıkan ürün gamıyla Türkiye’deki projelere çözüm ortaklığı yapıyor. Hilti mühendislik ekibi, yapı sistemlerinin depremlerde nasıl davrandığını analiz etmek için kapsamlı sismik araştırmalar gerçekleştiriyor. Tüm bu çalışmalarla ilgili önemli bilgiler paylaşmak üzere Hilti Türkiye Mevzuat ve Mühendislik Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel ve İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Mühendisi Prof. Dr. Alper İlki, şirketin İstanbul ofisinde bir araya geldi.

MEVCUT YAPILARIN GÜÇLENDİRİLMESİ ŞART

Kahramanmaraş depremlerinin karada oluşmuş en büyük depremlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alper İlki; “Yaşadığımız son deprem ile bölgedeki binaların yüzde 12’si tamamen kullanılamayacak duruma geldi. Oluşan tabloyu incelediğimizde, iyi tasarlanmış deprem yönetmeliklerine rağmen uygulamalarda yapılan hataların bu duruma yol açtığını görebiliyoruz. Dolayısıyla daha katı kurallara ihtiyacımız olduğu ortada. Acil olarak, öncelikle 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş ve yeterli dayanım, rijitlik ve yerdeğiştirme yapabilme kapasitesine sahip olmayan binalara müdahale edilmesi gerekiyor. Bu noktada güçlendirme, ülkemiz için kritik önem taşıyan bir gündem başlığı. İleri mühendislik gerektiren bir konu olan güçlendirme ile ilgili tüm dünyada standartların yükseltilmesi adına kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Güçlendirme projeleri, yapı, zemin ve bölgenin depremselliği ile ilgili pek çok parametre dikkate alınarak hazırlandığı için gerek tasarıma gerekse uygulamasına büyük özen gösterilmesi önem arz ediyor” diye konuştu.

FİLİZ EKİMİ KONUSUNDA ÜRÜNLER VE EĞİTİMLERLE SAHADA PROFESYONELLERİN YANINDA YER ALIYOR

Hilti Türkiye mühendislik ekibi olarak Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede aktif bir şekilde çalıştıklarını ve hasar tespit çalışmalarında bulunduklarını ifade eden Hilti Mevzuat ve Mühendislik Müdürü Çağdaş Ilgaz Şenel; “İleri mühendislik gücü ile öne çıkan bir şirket olarak binaların güçlendirilmesi konusunda yapılan çalışmalarda önemli bir rolümüz bulunuyor. Güçlendirme uygulamalarının başında filiz ekimi geliyor. Bu noktada, art-montajlı yeni donatılar mevcut yapıya eklenirken kullanılan kimyasal ankraj detayının yeterliliği hesaplarla kontrol edilmeli. Art-montajlı donatılar, gelen yükü betonarme içerisindeki mevcut donatıya bindirme ve kenetlenme vasıtasıyla aktarıyorsa TS EN 1992-4, mevcut betonarme içerisinde yük aktarımı yapacağı donatı yoksa EOTA TR069’a göre tasarlanmalı. Kesit tesirlerinin elde edildiği yük kombinasyonu depremli duruma göreyse sismik onayı olan kimyasal ankraj kullanılmalı. Biz Hilti mühendislik ekibi olarak hem beton-beton bağlantı sistem detaylarının hesaplanması hem de sahada sağladığımız filiz ekimi uygulayıcı eğitimleri ile güçlendirme uygulamalarına katma değer sunuyoruz” dedi.

Editör: Merve Kaya