İnşaat ve Malzeme

YAPILAN YALITIMIN DOĞRULUĞU ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR

Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri, geçtiğimiz yılı başarılı geçiren markalar arasında. Bu başarıda hiç kuşkusuz kaliteye verdiği önem kadar yenilikçi bakış açısının da rolü büyük. Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda hem 2020 yılını hem de Covid-19’un getirdiği değişimleri konuştuk. 

2020 yılını hem firmanız hem de sektörünüz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

2020 yılı aslında çok verimli geçti, tüm krizlere idmanlı olan sektörümüz için pandemi çok etkileyici olmadı. İşler kontrollü bir şeklide devam etti ama tabii ki Covid-19 salgını ciddi bir psikolojik baskı yaptı hepimize bireysel olarak. İnşaat sektöründe 2018 yılındaki kur atağından kaynaklı beklemeye alınmış olan birçok proje ve 2019 yılındaki inşaat durgunluğu nedeniyle duran işler starta basmak için resmen 2020 yılını bekliyormuş. Sektörümüz ve biz için iyi işler çıkarttığımız bir yıl oldu 2020.

Covid-19 birçok yaşam alışkanlıklarımızı değiştirdi, yeni ihtiyaçlar doğurdu. Bu değişim sektörünüzde nasıl olacak sizce? Ayrıca bir mimar olarak pandeminin yaşam alanlarında mimari talepleri nasıl değiştireceğini düşünüyorsunuz?

İnşaat malzemeleri sektörü tarafında, malzeme taleplerinin daha çok kaliteye yönelik olacağını düşünüyorum. Özellikle son tüketici tarafında, bir kere yapalım tam olsun düşüncesi hakim. Kesinlikle doğru ürün, kaliteli ürün ile uzun ömürlü çözümleri elde edeceklerini biliyorlar. Bizim sektörümüzde malzeme kalitesini daha da artırmaya yönelik değişimler olacaktır, bu da çok sevindirici. Mimari olarak değişimler de geçmişten gelen bir fikir çatışması vardır; estetik mi öncelikli yoksa fonksiyonellik mi? Belki pandemi sonrasında mimari de fonksiyonellik baskın olacaktır. Daha kullanışlı minimalist evler gibi yatay mimarinin hakim, yeşilliğin insana yakın olduğu projeler. Pandemi sonrasında mimari trendlerin, taleplerin değişeceğini düşünüyorum.

Pandeminin bir diğer etkisi ise tamir ve renovasyon çalışmaları oldu. Birçok kişi evlerinde renovasyon çalışmalarını artırdı. Renovasyon ve tamir işi yaptıracaklara ne önerirsiniz? Firmanız bu renovasyon çalışmalarında hangi ürün ve hizmetleri ile çözüm sunuyor?

Pandemi sürecinde evimizde geçirdiğimiz zaman gün geçtikçe arttı. Home office olduk, evden eğitim aldık, gece ve haftasonu sokağa çıkma yasakları gibi gerekli tedbirler derken evimiz hayatımız oldu. Sürekli evde olmak da evleri yıprattı tabii gerekli tadilat ihtiyaçları doğdu. Bunun yanı sıra, gündelik koşuşturmacalar da ilgilenilmeyen tadilat konuları gündeme geldi. Çatı akıyordu göz ardı edilmişti, yalıtım sonraya bırakılmıştı, duvardaki küf dikkat çekmiyordu. Bu sıraladığım şeyler aslında bir yapının alarm veren yalıtım ihtiyaçları. Isı, su, ses, yangın yalıtımı ile ilgli tüm ürün gruplarını sunuyoruz müşterilerimize. İnsan sağlığını tehdit etmeyen iç mekan yalıtım malzemelerine yönelmelerini öneririm, iç mekan hava kalitesi çok önemli bir konu.

Kış ayının gelmesi ile enerji tüketimi de artıyor. Nitekim ülkemizde enerjinin yüzde 30’u bina ısıtmak için kullanılıyor. Isı yalıtımın enerji verimliliğinde katkısı nedir, firmanız bu konuda nasıl bir fayda sağlamaktadır?

Her zaman dile getiriyoruz, enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz ve enerjiyi döviz ile ithal ediyoruz. Hem ev ekonomimiz hem de ülke ekonomimiz açısından enerji maliyeti ciddi bir giderimiz. Yalıtım en iyi yatırım derken ev ekonomimizden, her yalıtım aslında bir sosyal sorumluluk projesidir derken de ülkemizin ekonomisinden hatta geleceğimizden, küresel ısınmadan bahsediyorum. Enerji ihtiyacı sonsuz, kaynaklar sınırlı. Sözün özü; yapılan yalıtımın doğruluğu enerji verimliliğinin temelini oluşturuyor. Yalıtım sistemi de burada çok önemli bir mevzu haline geliyor. Yalıtımı sürdürülebilir bir yatırım haline getirebilmek için doğru ürünlerin doğru ustalarca detaylı işçilikle yapılması gerekiyor. Biz firma olarak müşterilerimizi doğru kalınlıkta ve en verimli olacak lambda (Isı iletkenlik katsayısı) değerinde ürünlere yönlendiriyoruz. EPS grubunda lamba 0,031’in üstünde malzeme satışımızı tamamını kaldırdık. Talep olsa bile dansitesi düşük, yalıtım değeri düşük ürünler satmıyoruz. Bir nevi boykot, bizim için her şey satış değil… Satışlarımızda artık aha düşük ısı iletkenlik katsayısı olan, ısı yalıtım verimliliği daha yüksek olan malzemeler önceliğimiz. 

Yapı malzemelerinde istenilen performansın alınmasında ürün kalitesi çok önemli. Bu konuda sektörü nasıl buluyor, ne öneriyorsunuz?

Söyleyeceğim çok şey var ancak zamanla anlaşılıyor bazı şeyler. Biz anlatsak da, bazılarının rantını bozduğu için önerilerimiz gün yüzüne çıkarılmıyor. Birçok derneklerimiz var, tabii her konuya yetişmeleri zor, anlayışla karşılıyorum. Sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş geliştirmeler yapılabilir diye düşünüyorum. İnşaat malzemeleri sektörü geçmişi olan eski bir sektör olmasına rağmen modernize olması yeni yeni… Son birkaç yıldır bazı şeyler gelişiyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi olamayan ustalara destek olmak, eğitim sağlamak son 2-3 senedir gündemde ki ülke ekonomimizin lokomotifi inşaat sektörü. Yıllardır bilinçsizce yap-boz işler ile mi uğraşıldı yani? Yoksa yap-boz işlerden kaynaklı mı hacim var? Bizler gibi kaliteli ürüne destek veren firmalar, uzun ömürlü ve sağlıklı yapıların artmasına destek olan firmalar hatalı uygulamaların yapıldığı projeleri duyunca üzülüyoruz. Atölyeyi aratmayan üreticiler, sanayi statüsüne zorla alınan üreticiler haksız rekabete mi destek oluyor? Ya da ülkemizde aynısı üretilen yalıtım ürünleri, milli sermaye ile üretilen yalıtım ürünleri yerine zorla neden dövizle ithal edilen ürünler şartnamelerde? Öneri yapabilmem için bazı mantık dışı işlerin sona ermesi gerekmekte, bu gerçek.

2021 yılında yol haritanız ne olacak? Hedefleriniz neler?

Aynı hız, aynı dinamik motivasyonumuz ile yola devam edeceğiz.