IAS Yetkinlik Merkezi Müdürü Celal Bilgin ile tekstil sektörünü ve sektörün kurumsal sistem ihtiyaçlarını konuştuk.

“Tekstil sektörü son derece esnek bir yapıya sahip ve hızlı çözümler üretebilecek sistemlere ihtiyaç duyar” diyen Bilgin, firmasının tekstil sektöründeki tecrübelerinden yola çıkarak, bu sektörde faaliyet gösteren firmaların en önemli dijital ihtiyaçlarını sıraladı.

Bilgin, aynı zamanda IAS’nin canias4.0 çatısı altında sunduğu bütüncül teknolojileri çözümlerini ve bu çözümlerin tekstil sektörü için avantajlarını anlattı.

Tekstil endüstrisinin spesifik karakteristik özellikleri var mı?

Sektörde değişkenlik ile çeşitlilik çok fazladır. Her sipariş yeni, müşteriye özel bir ürün olarak düşünülebilir. Dolayısıyla buradaki çeşitliliği ve değişkenliği yönetebilecek bir mekanizmanın kurgulanabiliyor olması gerekiyor. Çeşitlilik çok fazla olduğu için bunu varyant ve asorti gibi metotlarla sistemin içerisinde takip edebilmek gerekiyor. Bu çeşitliliğe asorti, renk, beden ve desen gibi özelliklerde eklendiğinde yönetilmesi daha efektif sistemlere ihtiyaç duyulmakta. Sektörde detaylı ve ilişkilerin yoğun takip edildiği planlama işlemlerini yaparken Critical Path(CP) üzerinden özet bilgiler ile durumun izlenilmesi ayrıca kritik öneme sahiptir. Müşterilerin kaliteden ödün vermediği bir piyasada buna karşılık verebilecek sıkı kontrol mekaniklerinizin olması gerekmekte. Tüm bunları yaparken geriye doğru izlenilebilirlikten de ödün vermemek gerekiyor.   Sektörün en belirleyici özellikleri arasında ayrıca geriye doğru izlenebilirlik, critical path (cp) ve kalite kontrol safhaları da sayılabilir. Bu sektörde iş süreçleri son derece değişken yapılara sahiptir: Özellikle teklif, sipariş ve üretim safhalarında tekstil sektörü diğer sektörlerden çok daha farklı bir sisteme ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için kurgulanacak sistemin son derece esnek bir yapıya sahip olması ve hızlı çözümler üretebilmesi gerekir.

Peki sektörde haritalanması gereken tipik süreçler hangileri? 

Sektördeki firmaların kurumsal sistem için sahip olduğu ortak gereksinimler neler? Bu tür özel gereksinimler var mı?

Sektördeki firmalarda, müşteri taleplerine bağlı olarak ürün çeşitliliği fazladır ve yüksek değişkenlik gösterir. Bu nedenle firmalarının bir kurumsal kaynak planlama sisteminden beklediği temel özellik, ürün çeşitliliğine ve ürünlerdeki değişim hızına entegre bir çözüm üretebilmesidir. Özellikle bu sektörde her sipariş pek çok detay barındırır. Sipariş sırasında alınan bilgiler hem planlamayı hem de üretimi ciddi anlamda etkilemektedir.  Her bir sipariş için lokasyon, asorti matrisi, dizi detayları aksesuar detayları, renk ve desen farklı olur. Bu detayların tamamını ERP sistemi içinde bir araya getirmek gerekir. Tüm bu bilgilerin efektif ve verimli bir şekilde sisteme girilebilmesi için ERP içerisinde özel çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu yaparken firma ERP sisteminin standart yapısını kullanıyorsa geride kalır. Oysa sipariş taleplerine en hızlı şekilde dönüş yapabilmek çok önemlidir. Bu nedenle firmanın standart yapılardan çok ürün yapılarına göre kurgulanabilecek bir sisteme sahip olmaları gerekir. Bunu yapabilmek için de esnek, hızlı çözümler üretebilen entegre bir ERP sistemine sahip olmak çok önemlidir. Hareket özgürlüğü sunmayan sistemlerin tekstil sektöründe başarı getirmesi çok kolay değildir. 

canias4.0 teknolojileri ile sektörün ihtiyacına ne şekilde yanıt veriyorsunuz? canias4.0’da tekstil endüstrisinde talep gören uygulamaları veya modülleri var mı? 

canias4.0 teknolojileri ile sunduğumuz kurumsal kaynak planlama ürünümüz caniasEPR’nin esnek yapısı sayesinde birçok modülün bileşkesini tek bir yapının altında toplayıp, kullanıcıların iş süreçlerini çok daha basit ve hızlı yönetebilecekleri bir yapı kurguladık. caniasERP’de tekstil sektörüne özel sunduğumuz iki ayrı çözümümüz bulunuyor: Garment/Konfeksiyon ve kumaş/fabric. Bu iki farklı çözüm de bugüne kadar çalıştığımız birçok tekstil firmasında edindiğimiz tecrübeler rehberliğinde geliştirildi. Tekstil firmalarının ihtiyaçları gözlenerek, üretilen çözümlerin içinde belirlenen en iyi yöntemlere göre kurgulanmış çözümlere sahibiz. Bu uygulamaların içerisinde caniasERP’nin standardında olan ürün ağacı, rota, iş emri yönetimi, malzeme kartı, ürün konfigüratörü gibi temel yapıları kullanıyoruz. Ancak bunları kullanıcıların çok daha basit ve hızlı şekilde gerçekleştirmesini sağlayabilecek düzeyde kolaylaştırılmış sektör çözümleri uygulama ekranları (UI) tasarlandı. caniasERP içerisinde tekstil sektöründe çalışan firmaların işlerini kolaylaştıracak pek çok modül ve uygulama mevcut. Sektör Çözümümüz, kritik planlama işlemlerini MRP – Malzeme İhtiyaç Planlaması ve CAP – Kapasite planlama modülleri ile buluşturarak dünya standartlarında hesaplamaların yapılmasını daha kolay hale getirmektedir. Bu hesaplamalar sırasında müşteri siparişi için özel kumaş/aksesuar malzemelerin tedarik zincirindeki bağlantısını otomatik olarak sağlamaktadır. Böylece Arz-Talep dengelemesini Müşteri Özel sipariş konsepti ile daha net ve izlenilebilirlik içerisinde  gerçekleştirmektedirler.  caniasERP MRP modülünde, siparişler müşteriye özel patlatma metodlarıyla hem izlenebilirliği e üst düzeye çıkarıyor hem de müşterinin siparişine özel alınması gereken bir kumaş ya da aksesuar varsa onun sipariş ile ilişkisi de net bir şekilde kurulduğu için takibi yapılabiliyor. Bunun yanı sıra, geliştirdiğimiz ürün bilgi formu, standart maliyet modülü ile entegre çalışır ve kullanıcılar direkt olarak maliyet hesaplamalarını gerçekleştirebilirler. Herhangi bir ürün kartı açmadan, ürün ağacı oluşturmadan sisteme yalnızca temel bazı bilgileri verip doğrudan ürün üzerinden teklif oluşturulabiliyor. Bu firmalara büyük bir hız avantajı sağlıyor. Kumaş tarafında da buna benzer pek çok efektif uygulama sunuyoruz. Örneğin, kumaş tarafında firma bir siparişin üretimine başlarken genelde ürün ile ilgili tüm talepler en başında belli değildir. Bu süreçte ihtiyaç duyulan tüm hazırlıklar sistem sayesinde kolayca planlanabilir.

Fason yönetimi uygulamamız sayesinde de fasonculardaki malzeme ve sipariş takipleri, tamamlanan işlerin izlenilebilirliği kolaylıkla yönetilir. Hangi parçada hangi işlemlerin yapıldığı, projenin tamamlanma yüzdesi gözlemlenebilir. Ayrıca tedarikçi bilgileri portalı üzerinden ilgili kişilerin kendi bilgilerini girmelerini sağlayabilir ve sistem üzerinden kontrol edebilirler. Kumaş tarafında renk yönetimi de önemli konulardan bir tanesi. Renk Laboratuvarı uygulamalarını ürün ağacı modülü üzerine kurgulanması ile renk reçetelerinin oluşturulması ve lot bazında takipleri yapılmaktadır.  Bunu da caniasERP’nin ürün ağaçları modülü ve bazı özel uygulamalar ile yönetiyoruz. Bu sayede kumaş lotuna göre renk reçetesi oluşturulabilir ve takibi yapılabilir. Yine sistem üzerinden boyahane yönetimi süreçleri izlenebilir. Bu süreç için geliştirdiğimiz uygulamalar sayesinde, oluşturulan renk reçeteleri, makinelere direkt olarak iletilebilir. Ayrıca kapasite planlama modülü ile için uygulama geliştirdik; boyama kazanlarının kapasitesine göre, renklerin ardışık boyanması ve buna bağlı kazan yıkamalarını dikkate alacak şekilde çalışan bir sistem kurguladık. Boyahane otomasyon sistemleri ile entegrasyonlar kurularak kullanıcı hataları en aza inerken hasssasiyet en üst düzeye çıkarılmış olmakta. Özetle, caniasERP ile tekstil firmalarının ihtiyaç duyduğu esnek, entegre ve hızlı yapıyı sunduğumuzu söyleyebiliriz.

caniasERP ile süreçleri daha verimli hale getirilebilmek için ne gibi çözümler sunuluyor?

Bahsettiğimiz gibi, tekstil sektörünün kendi içinde pek çok özel ihtiyacı vardır ve biz edindiğimiz tecrübelerle en etkili çözümleri müşterilerimiz için geliştirdik. Bu sektör çözümlerini uygularken anahtarımız sistemin sahip olduğu geniş fonksyionel özellikli modülleri sektör dinamiklerine göre çok daha efektif ve hızlı kullanılmasını sağlamak oldu. Konfeksiyon ve Kumaş üretimlerinde uçtan uca bir çözüm sunuyoruz. Konfeksiyon bölümünde UBF – Ürün bilgi formları ile başlayan tasarım ve ürün bilgilerinin sistemde takip edilmesi ile başlayan süreci Sipariş yönetimi, planlama yönetimi, üretim yönetimi ve sevkiyat yönetimi için özelleştirilmiş yapılar takip etmektedir. Alt detaylarına baktığımızda sipariş üzerinde PP, Size set, Fit, Numune gibi bir çok yapının da detaylı takipleri bulunmakta. Tüm bunların CP  - Critical Path ile proje alt yapısıında birleşip takip edilmesi ise bütünsel bakış açısını müşterilere sunmaktadır. Örneğin Asorti matrisi ile girişlerin çok daha hızlı efektif yapılması, gerektiğinde aynı sipariş içerisinde farklı asorti setleri barındırılması da kullanıcıların işlerini kolaylaştırdığı diğer yapılar arasındadır.  Pastal Planlama konusunda, kullanıcıların kumaş katlarını ve lot parti bilgilerini girerek kaç kat kumaş serildiği, hangi parti lot kumaş kullanıldığı ve bu bilgilere bağlı olarak da hangi yarı mamüllerin üretildiğini takip edebilecekleri bir sistem sunuyoruz. Firmalar, konfeksiyon ürününün hangi parçalarının üretildi bilgisini bu sistem üzerinden elde edilebiliyorlar. Sitemdeki asorti matrisi sayesinde de birlikte hem onay verme işlemlerinde hem de planlama işlemlerinde büyük kolaylık sağlanıyor.

Asorti matrisi içerisindeki her bir satır, her bir alan ERP’de ayrı ayrı kayıtlara karşılık gelmesine rağmen bu kayıtlar toplu bir şekilde kolayca yönetilebiliyor. Sektördeki önemli konulardan biri de critical path. Üretimin başlamasından müşteriye teslim edilmesine kadar olan sürecin tamamını kapsayan critical path ile malzemelerin tedarik edilmesi, kesilmesi, dikilmesi, paketlenmesi ve teslimi gibi tüm süreçler adım adım tarihleri ile izlenebilir. Bunu caniasERP içerisindeki proje yönetimi modülü altyapısını kullanarak yapıyoruz. Ayrıca ürün çeşitliliğini yönetebilmek için de caniasERP’nin varyant yapısından faydalanıyoruz. Böylelikle beden, renk, boy gibi değişkenlikler varyantın içinde kolayca çözümleniyor. Tekstil sektöründe, özellikle konfeksiyon alanında çalışan firmaların için özel olan noktalardan biri de zaman etüdü. Bir ürünün ne kadar sürede üretildiği, bütün alt detayları ile birlikte tanımlanıp zaman etüdü için geliştrdiğimiz uygulamalar sayesinde takip edilebiliyor. 

IIoT bu sektör için etkili bir çözüm mü? İş süreçlerinde nasıl bir rol oynuyor?

IIoT, sektörde son derece efektif şekilde kullanılmaktadır. Boyahane entegrasyonları, kalite kontrol test süreçleri, üretim sonuçları ve takibi, kantar entegrasyonları ve RFID barkod entegrasyonları başarılı bir şekilde kurgulanarak IIoT sistemlerinden faydalanılmaktadır. canias4.0 ile sunduğumuz IoT çözümümüz sayesinde makinalar ile doğrudan iletişim kurabiliyoruz. İnsan eli değmeden sistemler konuşturuluyor ve makinalardan toplanan reçeteler hatasız biçimde caniasERP sistemine aktarılıyor. Örneğin, üretilen kumaşların sarım ve kalite kontrol işlemlerinde IoT teknolojilerinden yoğun olarak faydalanıyoruz. Cihazdan gelen metre, kilogram gibi bilgiler sisteme direkt aktarılabiliyor. Böylece ürün üretildiğinde, son nihai ürünle ilgili kalite kontrol yapılırken ürünün özelliklerini belirleyen tüm kriterleri sistemden almış oluyoruz. IIoT çözümleri bunun yanı sıra anlık olarak makinaların izlemesini sistem üzerinden gerçekleştirmeye imkan sağlıyor. Böylelikle örneğin boyahanedeki bir makinanın hangi yıkamanın hangi aşamasında olduğunu anlık olarak görülebilir. Bu ve bunun gibi pek çok konuda makinalarla ERP sistemini doğrudan konuşturarak hata payını minimuma indiriyor, hız ve verimlilik kazanıyoruz.

Tekstil endüstrisi, Endüstri 4.0 teknolojilerinin halihazırda yaygın olarak kullanıldığı bir endüstri mi? 

Kumaş tarafında Endüstri 4.0 teknolojileri daha yaygın kullanılıyor denebilir. Ancak konfeksiyon tarafında henüz çok yaygın değil. Bu konuda sektörde büyük bir açık var. Tekstil sektörü karmaşık iş süreçlerine ve özel çözümlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle firmalar, karşılarında kendilerini anlayabilecek, iş süreçlerine uyum sağlayıp hızlı çözümler sunabilecek yazılım firmaları ile çalışmalıdır. Ne yazık ki,  piyasada bu dinamizmi karşılayabilecek pek fazla yazılım ürünü bulunmuyor. Biz, tekstil sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizle edindiğimiz tecrübelerimizi yazılım çözümlerimiz içine entegre ettik. canias4.0 teknolojileri ile biz bu konuda sektöre öncülük ediyoruz. Tekstil sektöründe ihtiyaç duyulacak birçok uygulama ve modülü, tek bir sistem içinde, bütünleşik olarak sunuyoruz. canias4.0 ile sunduğumuz IoT ile cihazlardan veri besleme imkanı, ürün çeşitliliği nedeniyle toplanan verilerin yönetilmesi ve raporlanabilmesi için big data çözümü, diğer çözümlerle tam entegre çalışabilen ve uçtan uca çözümler sunan caniasERP sayesinde firmalara bütünsel, hızlı, entregre ve esnek bir yazılım hizmeti veriyoruz.