Tara Robotik Otomasyon Satış Müdürü Emrah Hünerlitürkoğlu, Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde de anlatacakları; robotlu CNC besleme-makina besleme çözümlerini ve bu sayede makina üreticilerinin sağladığı kazanımları paylaştı.

Şirketlerinin en iddialı olduğu uygulamalardan birinin CNC, tezgah, torna besleme uygulamaları olduğunu vurgulayan Hünerlitürkoğlu, “Firmamız, geliştirdiği özel fikstürlü robotik otomasyon sistemleri ve kameralı esnek robotik sistemlerle CNC, tezgah, torna besleme uygulaması konusunda sektörde öncü konumundadır ve bu konuda Türkiye'de en çok referansa sahip robotik otomasyon firmasıdır. CNC, tezgah, torna besleme gibi hassasiyet gerektiren ve sürekli çalışır olan hatlarda CNC, tezgah, torna besleme robotu otomasyon için en mükemmel çözümdür.” dedi.

“İSG’YE UYGUN ORTAM OLUŞTURUYOR, VERİM KAYBINI ÖNLÜYOR”

Makina besleme uygulamalarının müşterilerine sağladığı en önemli faydayı iş sağlığı ve güvenliğine uygun ortam oluşturması olarak açıklayan Hünerlitürkoğlu, “İnsan sağlığı önemlidir. Kirli, tehlikeli ve tekrarlayan işler bir süre sonra operatörlerde verim kaybına sebep olmaktadır. Yaşanan bu verim kaybı da otomatik olarak üretim kaybını etkilemektedir. Fakat robotlar, herhangi bir hız kaybı yaşamadan sürekli aynı işi kolaylıkla yapabilir. Hatta bizler projelerimizde genellikle birden fazla tezgaha tek robotlu tasarımlar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.  

“EŞZAMANLI 3 CNC’YE KADAR BESLEME YAPABİLİR”

Söz konusu robotların işleme süresi sonrasındaki operasyonlarda da rahatlıkla kullanılabildiğini vurgulayan Hünerlitürkoğlu, “Örneğin CNC makinasında işlenen parçanın çapağını alabilir, deliklerini delebilir ya da ölçüsel kontrolünü yapabilir. Bu sayede CNC, tezgah, torna besleme robotları birçok işte kullanılabilir ve amortisman sürelerini daha da aşağılara çekebilir. Aynı anda 3 CNC'ye kadar besleme yapabildikleri için robot yatırımı 3 kat azalabilir.” diye konuştu.

Hünerlitürkoğlu, CNC besleme/boşaltma robotlarının avantajlarını şöyle özetledi: 

•    Verimliliği arttırır, yüksek katma değerli üretimi sağlar. 
•    Tutarlı maksimum bir kaliteye ulaştırır, operatör bağımlılığından kurtarır.
•    Minimum hata ve fire verilir, yüksek hız ve performans ile maksimum ürün üretilir.
•    Kullanımı kolay ve esnektir, kamera sistemleri ile iş parçasını değiştirmek çok kolaydır. 
•    Sisteme yeni bir parça öğretmek 5 dakikadır. 

Zirve’de videolar eşliğinde ziyaretçilerine örnek projelerinden ve sistemin avantajlarından bahsedeceklerini dile getiren Hünerlitürkoğlu, “Kurulduğumuz günden beri sattığımız iki projeden biri makina besleme uygulamasıdır. En son teslim ettiğimiz projede müşterimizden aldığımız geribildirime istinaden, üretimlerinin aralıksız devam ettiklerini, özellikle karantinada olan operatörler sebebiyle işlerinin aksadığını fakat robotlu üretime başladıklarında artık böyle bir riskin kalmadığını iletmişlerdir.” şeklinde konuştu.