Türkiye'nin lokomotif ve stratejik sektörlerinden biri olan makina sektörü, 2020 yılında 17,1 milyar dolarlık ihracata imza atıp 2021 yılına da ihracat artışı ile başlayınca, gözler bu alandaki önemli desteklerden olan Turquality desteklerine çevrildi.

ÜRÜN VE HİZMET ÜRETENLER TARAFINDAN TALEP GÖRÜYOR

Sektör Turquality desteklerinden yararlandığında, yapılacak çalışmalarla ile birlikte ihracat potansiyeli daha da yüksek olacağı ifade edilirken, hem teşvik, hem değer oluşturan bir iş modeli olduğundan, ürün ve hizmet üreten tüm sektörler tarafından yoğun ilgiyle karşılandığı belirtiliyor.

Türkiye'nin devlet destekli ilk marka programı olan destek programı; son dönemlerde iş süreçlerini uçtan uca dijitalleştirerek geleceğe hazırlanan işletmelerin global alanda markalaşma çalışmalarına hız katmak için de rehber oluyor.

"İHRACAT YAPTIKLARI ÜLKE SAYISI YÜZDE 78,6 ARTTI"

Söz konusu destekler hakkında bilgiler paylaşan Progroup Uluslararası Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam, şöyle konuştu:

"Turquality, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi makina sektörünün ihracatına da ciddi ivme katacaktır. Geçtiğimiz ay yayınladığımız Turquality’nin etki analiz raporuna göre, Turquality’den önce kilogram başına ihracat 6,91 dolar iken, Turquality kapsamına girildikten sonra kilogram başına ihracat 12,19 dolara çıkmıştır. Ek olarak, Turquality’ye giren firmaların, ihracat yaptığı ülke sayısı yüzde 78,6 artmıştır. Kısaca, bu iş modeli ile firmalar, sürdürülebilir bir şirket olarak ihracatlarını artırırken, global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Sektörde, doğayı ve yeşili koruyan makinalar, global pazarda Türkiye’nin tanıtımında önemli rol oynayacaktır."

İşte destek türleri ve limitleri: