Türkiye'nin makina ihracatı 2022 yılının ilk 5 ayı sonunda, 2021 yılının benzer dönemine kıyasla yüzde 8,3 artarak 10,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin mayıs ayında AB genelinde en fazla dış satım gerçekleştirdiği ülkeler sırasıyla Almanya, İtalya ve Fransa olurken, ithal edilen enerji ürünleri maliyetindeki hızlı artış sebebiyle dış ticaret açığı vermeye başlayan AB’nin Türkiye’den makina ithalatı, küresel salgının ilk döneminden beri ilk kez geçen ay düşüş gösterdi. 

"AB'DE YEŞİL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER HAZIRLANIYOR" 

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, AB ile ticari ilişkilerde uzun vadeli bir iş birliği stratejisi geliştirmeye odaklandıklarını ve bölgedeki her adımı dikkatle mercek altına aldıklarını belirtti. 

Karavelioğlu, "Karbon salınımını nötrlemek hedefli AB Yeşil Mutabakat metninin ülkemizde en fazla Sınırda Karbon Düzenlenmesi ve Emisyon Ticaret Sistemi mekanizmaları ile tartışılmasının sebebi, bunların ihracatımızı direkt ilgilendiren konular olmaları. Yeşil Dönüşüm başlığı altında AB Komisyon ve Gruplarında birçok yeni düzenleme hazırlanıyor. Her yerde sınıflandırılmış makinelerin emniyet yönetmeliği olan AB Makine Direktifi’nin de revize edilerek yakın tarihte yürürlüğe girmesi bekleniyor." dedi.

Bölgedeki görevli danışmanlar ile Avrupa makina ve teknoloji federasyonlarında Türkiye'yi temsil eden meslektaşların yeni bir yönetmelik ve direktifler sağanağı ile karşı karşıya kalınacağı konusunda kendilerini uyardıklarını ifade etti.

"ASIL MESELE YATIRIMLARIN FİNANSMANIDIR"

Ülke sanayilerinin karbon salınımının azaltılmasına yönelik stratejik dönüşüm planlarının tümünde başrolün makinaların ve sistemlerin değişimine verildiğine dikkati çeken Karavelioğlu, bu kapsamda tüm sektörlerde çözüm kapısının makina sanayi olduğunu, her şeyden önce makinaların ve üretim tekniklerinin yenilenmesi ve iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK

Karavelioğlu, sürdürülebilirlikte asıl meselenin yatırımların finansmanı olduğunu söyledi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEF VE EYLEM PLANIMIZI YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ"

Sektörün endüstrinin dijital dönüşümünde belirleyici rolüyle Türkiye için bilgi üretmeyi sürdürdüğünü kaydeden Karavelioğlu, kamuoyunda merakla beklenen "Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Hedef ve Eylem Planı"nın hazır olduğunu ve yakın zamanda açıklayacaklarını dile getirdi.

AB'deki iş ortaklarıyla stratejik konularda bir araya gelmeye ve ortak platformlarda bilgi paylaşımına devam ettiklerini bildiren Karavelioğlu, "Son olarak Alman partnerimiz Teknoloji Akademisi ile üyelerimizi bir araya getirdik. Kapsamı dijitalleşme ile genişleyecek ve uygulamaları katılaşacak olan AB Makine Direktifine uyumluluk açısından, tasarım ve imalat süreçlerimizde yapmamız gerekecek iyileştirmeleri tüm işletmelerimize aktaracağız." şeklinde konuştu.

"MAKİNA VE TEÇHİZAT YATIRIMLARI, BÜYÜMEYİ DESTEKLEYEN UNSURLARDAN"

Türkiye ekonomisinde 2022'nin ilk çeyreğinde büyümeyi ihracat, sanayi üretimi ve hane halkı tüketim harcamalarının sürüklediğini, makina ve teçhizat yatırımlarının da büyümeyi destekleyen unsurlardan biri olduğunu belirten MAİB Başkanı, makina ve teçhizat yatırımlarında 2019'un dördüncü çeyrek itibarıyla başlayan büyümenin 10 çeyrektir, üretimdeki artışın da 7 çeyrektir sürdüğünü kaydetti.

Karavelioğlu, son iki yılda imalat yatırımları ve makina üretiminin yüzde 50'nin üzerinde arttığına dikkat çekerek "Makina imalatında katma değerin yüksek, ithalat bağımlılığının düşük olması sayesinde sektördeki üretici fiyatları endeksi artışımız yüzde 71 ile, yüzde 132'yi bulan genel imalat sanayii ortalama endeksinin hayli gerisinde seyrediyor." ifadelerini kullandı.

"TÜM GÜCÜMÜZLE YERLİ İMALATA VE YERLİLEŞMEYE DESTEK VERMELİYİZ"

Yerli makina imalatçılarının, katma değer yanında ölçek büyütmek suretiyle de bir maliyet avantajı sağlayabildikleri için makina fiyatlarındaki artışı da sınırlı tutabildiğini aktaran Karavelioğlu, sözlerini "Rekabet gücümüzün avantajlarından yararlanmayı ve bundan böyle iç pazardan daha fazla pay alabilmeyi hedefliyoruz. Ne var ki, makine ihracatımızın 24 milyar dolara yükseldiği son 12 ayda makine ithalatı 35 milyar doları, bu alandaki dış ticaret açığı ise 11,2 milyar doları buldu. Küresel gelişmeler enerjiyi büyük bir cari açık kalemi haline getirmişken, makina dış ticaret açığını artıracak değil, kapatacak bir unsur olarak değerlendirilmeli. Türkiye vakit kaybetmeden ve bütün gücüyle yerli imalata ve yerlileşmeye destek vermeli." diyerek noktaladı.