Tezmaksan tarafından kurulan ve MEB onayıyla talaşlı imalat sektöründe çalışmak isteyen gençlere ücretsiz eğitimler düzenleyen Tezmaksan Akademi’nin Topkapı Okullarında hayata geçirdiği proje büyük ilgi görüyor.

Sanayi kuruluşlarında staja imkan veren, burs olanaklarıyla gençlerin kendilerine daha fazla yatırım yapmasını destekleyen Tezmaksan Sınıfları sonrası 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde okulun makina bölümünü tercih edenlerin oranının yüzde 27’den yüzde 67’ye çıktığı bildirildi.

Tezmaksan Akademi'nin Topkapı Okulları’nda uygulama sınıfına öğrenciler mülakatla seçiliyor, teorik ve uygulamalı eğitimlerin teknik gezilerle desteklendiği, imalat sanayinin önemli yöneticilerinin usta öğretici olarak derslere katılarak üretimin yeni biçimini ve gideceği yeri anlattığı müfredatın, makina ve takım tezgahları bölümüne ilgiyi artırdığı ifade edildi.

"HEM ÖĞRENCİLER HEM DE VELİLER İLGİYLE KARŞILADI"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tezmaksan Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, "sanayide iş var" diyerek kurdukları Akademinin kısa sürede sektöre önemli katkılar sunduğunu, lise ve meslek yüksekokullarıyla gerçekleştirdikleri eğitim iş birlikleri, makina ve ekipman desteği, lise ve yüksekokul mezunu olup sanayide çalışmak isteyen gençlere pandemi öncesi sınıf içi eğitimler, pandemi döneminde ise online eğitimler verdiklerini ve eğitimlere devam ettiklerini anımsattı.

Topkapı Okulları'nda açtıkları uygulama sınıflarının gerek öğrencilerden gerekse velilerden kabul gördüğünü dile getiren Aydoğdu, talebin projeyi büyütme noktasında ellerini kuvvetlendirdiğini söyledi. 

"ÜRETİM ARTIK OTOMASYON VE ROBOT ÇÖZÜMLERİ İLE YAPILIYOR"

Son dönemlerde çoğunlukla gençlere yapılan iş beğenmeme eleştirilerine de değinen Aydoğdu, bu durumun meslek liseleri ile ilgili yeteri kadar bilgi ve donanım sahibi olmadıklarından kaynaklandığını ve bunun tersini yapan iyi örneklerle karşılaştıklarını ifade etti.

Aydoğdu, "Meslek liseli gençlere, ‘Kir ve pas içinde çalışmak istemiyorum’ klişesini bir kenara bırakmalarını söylüyoruz. Çünkü onların gözünde büyüyen işler artık, bilgisayar kontrollü teknolojilerle yapılıyor. CNC operatörü demek, her sektörde, her fabrikada iş bulabilecek biri demek. Sebat ederek bu işi öğrenirlerse 5-6 yılda kendilerine çok güzel bir gelecek hazırlayabilirler." dedi.

 Aydoğdu, imalat sanayinde üretimin akıllı otomasyon sistemleri ve robotlu çözümler ile yapıldığını vurgulayarak, “Geleceğini sanayide kurgulayan gençlere, CNC’nin ABC’sini öğretiyoruz. Üretim de eğitim de yürek işi. Endüstrinin temel taşı olan bu teknolojileri verimli kullanarak gençlerin fabrikalara, atölyelere adımlarını güçlü bir şekilde atmalarını istedik” ifadelerini kullandı.