Kurşunel Kalıp, 1985 yılında başladığı sac kalıbı, kaynak birleştirmeli ve boyalı parça imalatına Kukamet Toggle Clamp markasını da katarak, yetişmiş uzman kadrosu ile sektördeki lider firmalara yan sanayi, oluşturduğu Kukamet Toggle Clamp markası ile de sadece Türkiye’de değil, dünya çapında da tercih edilen bir marka haline gelmeyi başardı. Bünyesine kattığı Förster marka kaynak çapağı yapışmayan modüler kaynak masaları ve Carver Clampler ile hitap ettiği müşteri portföyünü geliştirmeye devam ediyor.

Küçük ev aletleri alanı sizden ne tipte ürünlere ihtiyaç duyuyor?

Küçük ev aletleri sanayi ülkemizde önemli sektörler arasında bulunmaktadır. Tıpkı otomotiv, beyaz eşya sektörü gibi firmamızın da ilk günden bu yana hedef sektörleri arasında yer almaktadır. Birçok lider firma ile çalışmalarımız istekleri doğrultusunda her yıl artış göstermektedir. Söz konusu sektör bizden toggle clamp ve pnömatik clampler, kontrol ve ölçüm fikstürleri, kaynak fikstürleri, förster modüler kaynak masaları ile carver clamp talep ediyor.

Küçük ev aletleri alanı Ar-Ge noktasında ekibinizi nasıl etkiliyor?

Küçük ev aletleri sanayi sektöründe kalıp ve fikstür imalatında kalıp ve fikstür teslim süreleri kısalmaktadır. Bu süreçte firmaların kalıp ve fikstür ekipmanlarını hazır edip projeyi hızlı bir şekilde istenilen sürede teslim etmesi gerekmektedir. Firmamız bu konuda tüm fikstür imalatı yapan firmalar ve yan sanayi ile sürekli iletişim içerisinde olup projenin düzgün işlemesinde de firmalara yardımcı olmaktadır. Firma bazlı özel stok çalışması yaptığımız işletmelerde zaman zaman oluyor. Ayrıca güçlü bayilik ağımız sayesinde beyaz eşya ve yan sanayi firmaları istemiş olduğu ürünlere gün içerisinde dahi ulaşabilme imkanına sahiptirler. 

Sunduğunuz çözümler, müşterilerin hangi proseslerine fayda sağlıyor?

Küçük ev aletleri sanayi sektöründe imalatın gerçekleşmesinde doğru, kaliteli ve rijit üretim, hız ve ekonomiklik en önemli etkenlerdir. Ar-Ge ve analiz çalışmaları sonucunda oluşan ürünlerimiz, sektörün kalite şartlarını karşılayarak şartnamelere girmiştir. Beyaz eşya ve yan sanayii firmalara kaliteli ürün kullanma konusunda yardımcı olduğu gibi bu kaliteyi kurmuş olduğumuz otomasyonlu imalat yöntemleri ile 30 saniyede bir clamp üreterek hızlı ve uygun fiyata sunduğu için firmalarında ilk tercihi olmaktadır. Sağladığımız faydalarımızı şöyle sıralayabiliriz: Kaliteli ürün, hızlı tedarik, ekonomik ürünKüçük ev aletleri sanayi sektöründe daha fazla montaj fikstürlerinde ki robotlu proseslerde pnömatik ürünlerimiz, test aparatlarında ise pnömatik ve manuel ekipmanlarımız fayda sağlamaktadır.

Talep edilen ürünleri, müşterilerinize teslim süreniz ne kadarlık bir dönemi kapsıyor?

Küçük ev aletleri sektörü her geçen yıl globalleşerek güç birliği içerisinde büyümeye devam etmekte. Bu büyümeyle birlikte talepte artmakta ve hızlı geri dönüşler beklemekteler. Firmamız yapmış olduğu yatırımlar ile özellikle beyaz eşya ve otomotiv sektörüne daha hızlı cevap vermek adına otomasyon sistemiyle üretime geçen ilk firma olmuştur. Oluşturduğumuz güçlü bayilik sistemimiz ile de taleplerin aynı gün içerisinde karşılanmasını sağlamaktayız. 

Sizce Türkiye’deki küçük ev aletleri ve yan sanayi sektöründe hizmet sunan firmalar, iş birliği konusunda doygunluğa ulaştı mı? Endüstri 4.0 süreci ikili ilişkileri ne yönde etkiler?

Son 20 yılda dünyada sanayi sektöründe yapısal değişimler yaşanmakta, gelişmiş ülkelerde imalat sanayi teknolojisinde hızlı gelişmeler görülmektedir. Gelişme yolunda olan ülkelerde imalat sanayinin yapısı ham madde ve emeğe dayalı üretimden, teknoloji yoğun üretime dönüşmektedir. Dolayısıyla ekonomilerin karşılaştırmalı üstünlüğünü yeni teknolojiler belirlemektedir. Hızlı teknolojik gelişmenin yanında, dünya ticaretinin giderek serbestleşmesiyle beraber rekabet de hızla artmaktadır. Gelişmiş ülkeler çeşitli araçlarla kendi sanayilerini destekleyerek yapısal uyum ve rekabet gücünün sürdürülmesi yönünde politikalar uygulamaktadır. Bu gelişmeler, bilim ve teknoloji politikalarını ön plana çıkarmakta ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılmasını gerektirmektedir.
Büyüyen iş gücüne sahip Türkiye, küresel ekonomideki rolünü̈ değiştirecek büyük bir dönüşüm yaratma fırsatının eşiğinde olduğunu düşünüyorum. Türkiye sanayisinin gelişmesinde ve rekabetçiliğinin artırılmasında çok temel bir faktör ve fırsat olacağına inandığım Endüstri 4.0 devriminin yakalanması ve öncü ülkeler arasında yer alınması için tüm paydaşların ortak bir ülke planı ve hedefi çevresinde odaklanarak çalışması bir aciliyet ve zorunluluk göstermektedir. Türkiye, önündeki bu fırsatı hayata geçirmek için gerekliliklerini, önceliklerini ve bir yol haritasını ortaya koymalıdır. Bu yol haritasının tüm paydaşlarla iş birliği içinde ve kararlı bir şekilde uygulanması önümüzdeki on yıl için ülke gündeminin en temel maddelerinden biri olmalıdır.

Firmamızda bu bağlamda artan talep, müşteri odaklı ve yüksek kaliteli hızlı üretim, teknolojik ekipmanlar kullanarak doğru ve tam zamanlı iş gücü, üretim maliyetlerinin de azaltılması düşüncesi ile clamp üretim kapasitemizi hızlı şekilde artıran Türkiye’de üreticilerde bulunmayan özel sistemleri bünyemize katarak 25-30 saniye içerisinde çeşitli sensör kontrolü, veri alışverişi yapan, programlanabilir uygulamalar ile fiksleme yapabilen yüzde 100 doğru, yüksek hızlı ve rijit clamp üretimine olanak sağlayan üretim sistemlerine geçmiş bulunmaktayız. Bu yüksek kaliteli ve hızlı üretim ile artan yurt içi ve yurt dışı taleplerine zamanında karşılık vererek müşteri memnuniyeti kazanmaya devam etmekteyiz. Sonuç olarak beyaz eşya ve yan sanayi sektöründe Endüstri 4.0 uyumunu sağlayamayan firmalar zamanla doğrudan zarar göreceğini düşünüyorum.

Sizin söz konusu sektöre yönelik yaptığınız en son proje nedir? 

Beyaz eşya ve yan sanayi sektöründe ağırlıklı tercih edilen yerli üreticileri de Uzak Doğu ülkelerinden getirerek Türkiye’de pazarladığı swing clampleri tamamen kendi Ar-Ge ekibimiz ve imalat gücümüz ile üreterek seri imalata geçmiş bulunmaktayız. Bu ürünlerden kullanıcılar genelde uzun ömürlü olmamasından şikayetçilerdir. Sebebi ise kalitesiz malzeme kullanımı ile ihtiyaçları karşılayamama. Bu alanda da farklılık katarak iç helis kanal sayıları, dış gövde malzemesi ve renkleri, yüksek tekrarlama hassasiyeti ve farklı tip sensör ve bağlama şekilleri ile Türkiye ve yurt dışı pazarında da iyi bir ivme yakalamış durumdayız.

Firmanızda son yıllarda yaptığınız ya da yakın planlarınızda herhangi bir yatırım var mı? 

Artan taleplere karşılık vermek amacı ile kapalı alanımızı daha da büyüterek yeni stok alanları otomasyonlu imalat hatları ve ekibimiz için yeni ofis ve toplantı salonları yatırımlarını bitirip kullanıma sunduk. Önümüzdeki ay birçok firmanın beklediği yeni ürünlerimizin tanıtımına başlayıp kataloglarımızı dağıtacağız. 

İleriye yönelik projeleriniz ve gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz? 2017 tablosu ve 2018 hedefleriniz nelerdir?

2017 yılı içerisinde özellikle otomotiv sektöründeki projelerin aynı zamana denk gelmesi bağlantılı olan diğer sektörleri de olumlu etkileyip son yılların en iyi satış grafiği ile kapatmamıza sebep olmuştur. Firmamız birçok sektöre hitap etmesi ve farklı stratejilerle satış ağını genişletmesi hedeflerinde sapma olmadan yolumuza devam etmemizi sağlamaktadır. 2018 yılının özellikle beyaz eşya, makina, plastik ve demir yolu sektörü açısından verimli geçmesini bekliyorum. Firmamız birçok ana sanayi firmalarının yazılı şartnamelerinde bulunan ilk ve tek yerli firma olmanın avantajlarını önceki yıllarda ki gibi önümüzdeki yıl da yaşayacağını düşünüyorum. 2018 yılı içerisinde hedef ürünlerden birçoğunu önümüzdeki ay sektöre kazandırmayı düşünüyoruz.