Dirinler Grup bugün 10’un üzerinde sanayi kollundaki müşterileri için bünyesinde bulunduğu dört farklı müessese ile sektörün ihtiyaçlarına teknolojik yüksek kaliteli ürünleri ile cevap vermektedir. Dirinler Makine Sanayi; mekanik presler, hidrolik presler, kemik eklemli form presler, servo presler ve özel projeler tasarımı ve imalatı yapmaktadır. 

Markanızın yapılanmasını ve başardığı ilkleri anlatmanızı rica ediyoruz…

Üç nesil işlerini devam ettirebilen firma sayısı azdır. Dirinler markası özellikle makina sektöründe önemli bir yere sahiptir. Bir dünya markası olma hedefini vizyonumuzda yer verdik. Turquality çalışmalarımız kapsamında “Pazarlama ve Marka” birimini oluşturduk. Pres denilince Türkiye’de akla gelen ilk firma olmak Avrupa’da ise ilk 10 firma arasında yer almak marka bilinirlik hedeflerimiz içindedir.

Merhum Cemal Dirin firmasını kurduktan sonra birçok alanda ilkleri başarmıştır. Türkiye’de ilk torna tezgahını, ilk planya tezgahını, ilk hava kavramalı presi, ilk CE sertifikalı presi, ilk kemik eklemli presi, ilk CNC freze tezgahını, ilk yüksek hızlı hassas presi, ilk PET kompresörünü Dirinler üretmiştir. Son olarak İzmir Maktek Fuarı’nda tanıttığımız Dirinsmart 4.0 presimiz Endüstri 4.0 uyumlu yeni nesil preslere ilk adımımızdır. 

Sektörünüzün/markanızın gündeminde ne var?

2018 stratejik planlarımızı hazırlarken markalı büyümek hedefimizi ilk sıraya koyduk. İhracatımızı artırmak ve katma değeri yüksek ürünler ihraç etmek istiyoruz. 2017 yılında ihracat oranımız yüzde 55 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin 2017 ihracat birim fiyatlarını incelediğimizde kg başına fiyat ortalaması 1,28 USD’dir. Sanayi ihracatında bu birim fiyat ortalama 1,72 USD olurken, makina ve aksamlarında birim kilogram ihracatı ortalama 5,65 USD’dir. Dirinler olarak birim ihracat fiyatımızı artırmak dolayısı ile daha katma değerli ürünler satmak hedeflerimiz içindedir. 50’den fazla ülkede preslerimiz çalışmaktadır. İspanya, ABD, Rusya, Polonya büyüdüğümüz pazarlardır. 

Beyaz eşya sektörüne hangi ürünlerle çözüm sağlıyorsunuz? 

Dirinler beyaz eşya sektörüne özel komple sac şekillendirme hattı sunabilmektedir. Preslerimizi müşterinin özel isteklerine göre üretiyoruz ancak bu sektörde çok uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile müşterilerimizin isteklerini doğru anlama, gerekli yönlendirmeleri yapmak ve çözüm sunmak gibi misyonumuz olduğuna inanıyoruz.

Hangi firmalarla iş birliğiniz var?

Beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründeki ana üreticiler ve onların yan sanayileri ile çalışıyoruz. Ana sanayi firmalarının daha fazla yerli üreticilerden yatırım malı satın almalarını arzu ediyoruz. Türkiye bu sektörde oldukça ileri bir noktaya geldi ancak daha da ileriye gitmek, lider konuma ulaşmak istiyorsak yerli sanayinin gelişmesini sağlamak ana sanayinin hedefleri içinde olmalıdır.

Son dönemde bu sektör için yaptığınız en son proje nedir? Kısaca bilgi verir misiniz? 

Bütün sektörlerde olduğu gibi rekabetçi olmak beyaz eşya sektörü içinde çok önemli bir hedef. Üretim zamanlarını düşürmek, malzeme tasarrufu ve istenen kaliteyi sağlamak rekabet avantajı sağlamanın yolları. Daha büyük tablalı, daha hızlı, transfer sistemi ile çalışan, endüstri 4.0 uyumlu presler ile rekabette bir adım öne geçmek mümkün. Dirinler bu tip presler üreterek sektöre hizmet etmektedir.

Firmanızda son yıllarda yaptığınız herhangi bir yatırım var mı ya da yakın zamanda olacak mı? Bilgi verir misiniz?

2017 yılında preslerimiz kalitesini ve güvenilirliğini artırmak, daha büyük presler üretmek için yatırımlar yaptık. Ayrıca teknoloji üretebilmek amacı ile Ar-Ge merkezimizi yapılandırdık. Çavuş dişli açma makinası yatırımı yaptık artık büyük tonajlı H tipi preslerimizde çavuş dişli kullanıyoruz. Bu sayede preslerimi daha sessiz, yan yük oluşturmayan, daha uzun ömürlü dişli sistemine sahip. Yeni montaj atölyemiz ve büyük borwerg makinaları yatırımımız ile 1500 ton link drive pres üretebilme kapasitesine ulaştık. En büyük yatırımımız ise çalışanımızın eğitimi için yaptığımız yatırımlardır. Çıraklık eğitim merkezimiz ve Dirinler Akademi aracılığı ile sürekli eğitimler vermekteyiz.