E-ticaret, perakende, internet ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren çokuluslu bir Çin merkezli teknoloji şirketi olan Alibaba Grubu, şimdi de otonom teknolojiler pazarına girerek sürücüsüz kamyon geliştireceğini duyurdu.

CAİNİAO İLE ORTAKLAŞA GELİŞTİRECEK

Çin'de 9-10 Haziran 2021 tarihlerinde düzenlenen Global Smart Logistics Zirvesi'nde Grubu temsil eden Teknoloji Bölümü Yöneticisi Cheng Li, firmasının kendi sürücüsüz kamyonlarını geliştirmeye başlayacağını açıkladı.

Bu kapsamda firma, lojistikte uzmanlaşan yan kuruluşu Cainiao ile iş birliği gerçekleştirecek.

Şirket, bu doğrultuda otonom lojistik dağıtımını Çin'de otonom planlarla yapma fırsatlarını araştırıyor.

"AKILLI LOJİSTİK SEKTÖRÜ ANAHTAR GÖREV ÜSTLENECEK"

Otonom araçların dijital çağın teknolojik taşıyıcılarından biri olduğunu, bundan ziyade gelecekte dağıtım zincirinin bütün pratik yöntemlerinin otomatikleşeceğini ve akıllı lojistik sektörünün de bu alanda kilit bir rol oynayacağını kaydeden Cheng Li, bu nedenle şimdiden kendi otonom kamyonlarını geliştirilmeye yönelik yatırım yaptıklarını belirtti.

BİN ADET OTONOM TESLİMAT ROBOTU DEVREYE ALACAK

Otomotiv sektörü danışmanlık şirketi GlobalData analisti Bakar Sadik Agwan, firmanın otonom kamyonlar konusunda lojistik şubesi Cainiao ile çalışmasına ve gelecek yıla değin bin otonom teslimat robotunu devreye almasıyla ilgili haberin olumlu bir gelişme olduğuna ve Çin'in otonom teknoloji sektörünün geleceğine yönelik güçlü bir mesaj içerdiğine dikkat çekti.

AR-GE'YE BÜYÜK YATIRIM YAPTI

Benzer şekilde GlobalData'ya göre, söz konusu gelişme Alibaba'nın otonom teknoloji alanında yüksek kapasitesine işaret ediyor. Firma, otonom teknoloji ekseninde araştırmaya ve geliştirmeye çok büyük ölçüde yatırım gerçekleştirdi. 

Firmanın Çin'in yanı sıra ABD’nin ve İsrail'in pek çok yerinde araştırma merkezlerinin bulunduğu bildirildi.

Uzmanlar, otonom kamyonları lojistik bir uygulamaya alma planı ile firmanın Çin'de otonom piyasasında ticari bir uygulama için bir hamle yapacağını belirtiyor.