Mobilite hizmet sunucusu olma yolundaki dönüşümünü geliştirmeye devam Bosch'un yeni Ağa Bağlı Mobilite Çözümleri bölümü, dijital mobilite hizmetlerini geliştirmek ve satmak üzere yaklaşık 600 çalışanı bir araya getirecek. Bu hizmetler arasında, otomobil sürücüleri için araç paylaşımı, ortak araç kullanımı ve ağa bağlı hizmetler bulunuyor.

Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr Volkmar Denner, Berlin’de gerçekleştirilen Bosch ConnectedWorld 2018 IoT konferansında konuştu. Ağa bağlı otomobillerin, Bosch için büyüyen bir alan olduğunu belirten Denner, Bosch'un, sunduğu çözümlerle çift haneli büyüme kaydetmeyi planladığını söyledi. Yeni bölümün mevcut hizmet portföyünü daha da genişletmesi bekleniyor. Bosch’un mobilite hizmetleri yanlış yöne giden sürücülere uyarı göndermesi ve akıllı telefonları otomobil anahtarına dönüştürmesi bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Amerikan start-up şirketi Splitting Fares Inc. (SPLT) tarafından sunulan araç paylaşım hizmeti, bu gelişmelerin en yenisi olarak görülebilir. Nitekin Denner, Berlin’de system!e’yi de duyurmuştu. Elektromobilite için ağa bağlanan hizmetlerin bir diğer hedefi de, kitle pazar için elektrikli otomobil kullanmanın uygunluğunu artırmak.

BOSCH ORTAK ARAÇ KULLANIMI İŞİNE GİRİYOR

Ortak araçla seyahat etmeye yönelik çevrimiçi hizmetler ve uygulamaları kapsayan ve şoför hizmetlerini ve taksileri de düzenleyen ortak araç kullanımı, ağa bağlı mobilite alanında büyüyen pazarlardan birisi. 2022 yılında, dünya genelinde ortak araç kullanıcılarının sayısının yüzde 60 artış göstererek 685 milyona yükselmesi tahmin ediliyor. Volkmar Denner konuşmasında ayrıca, bu hizmetlerin çoğunun bugüne kadar aynı yönde seyahat eden veya bir seyahati son dakika rezerve eden kişilere yönelik olduğunu, şirketlerin ve işe gidip gelenlerin pek öncelikli olmadığını dile getirdi. SPLT'nin tam da bu noktada devreye gireceğini kaydeden Denner, yakın bir tarihte Bosch tarafından satın alınan Amerikan start-up şirketinin, şirketlerin, üniversitelerin veya belediye kurumlarının kendi personelleri için ortak araç kullanımını düzenlemek üzere kullanabilecekleri bir platform geliştirdiğini açıkladı. Bu B2B yaklaşımının doğrudan işe gidip gelenlere odaklandığına dikkat çeken Volkmar Denner, SPLT uygulamasının aynı iş yerine veya okula giderken aracı paylaşmak isteyen insanları bir araya getirdiğini vurguladı. Uygulamanın bir diğer avantajının da yolculuğun iş arkadaşları tarafından paylaşılıyor olduğunu, böylece kullanıcıların hiçbir zaman tamamen yabancı olan kişilerle aynı araca binmek durumunda kalmadığını ifade eden Denner, ortak araç kullanımının sinirlere, cüzdana ve çevreye iyi geldiğini ve şirketlerin trafik hacminin azaltılmasında da rol oynayabildiğini söyledi. Ağa bağlanabilirliğin kendileri için yalnızca araçları değil, aynı zamanda taşımacılık yöntemlerini nasıl kullandıklarını da yeniden düşünmelerini sağladığını da sözlerine ekledi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN DİJİTAL HİZMETLER

Bosch’un yan kuruluşu COUP 2016 yılından beri Berlin’de kiralık e-scooter hizmeti sunmaya devam ediyor. Söz konusu hizmetin bu yıl da Madrid’de sunulması bekleniyor. Böylece toplam e-scooter sayısı 3 bin 500’e ulaşmış olacak. Volkmar Denner konuyla ilgili olarak, dijital hizmetlerin elektrikli araç kullanmaya ivme kazandıracağını söyledi. Bosch CEO’su Volkmar Denner, IoT konferansında, elektrikli otomobillere yönelik kapsamlı bir ağa bağlı elektrikli güç aktarma parçaları sistemi ve yeni hizmet çözümleri sunan system!e’yi görücüye çıkardı. Bu amaçla Bosch elektrikli araç sürmeyi Bosch Automotive Cloud Suite’ine bağlı hale getirdi. Bosch, bu etkileşime dayanan web tabanlı hizmetler geliştirmeye devam ediyor. Gelecekte, akıllı elektrikli otomobiller elektriğin ne zaman tükeneceğini ama ayrıca bir sonraki şarj noktasını da nerede bulabileceklerini tam olarak bilecek duruma gelecek.