Anatek İskele başarı grafiğini her geçen yükselten isimler arasında. Enerji tesislerinden sosyal, kültür sanat komplekslerine kadar birçok çalışma sahasının çözüm ortağı olan markanın Genel Müdürü T. Tolga Üstün ile, hem 2020 yılını hem de yurt dışı çalışmalarını konuştuk. 

2020 yılını sektörünüz ve firmanız açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

2020 yılının en büyük gündem konusu tartışmasız korona virüsü salgını oldu. İşimiz gereği personelimiz şantiyelerde kalabalık ortamlarda diğer insanlarla yakın mesafelerde mesai yapmak, yemekhanelerde yemek içmek, kamplarda koğuşlarda kalmak zorundalar. Alınan fiziksel ve sosyal mesafeyi artırıcı önlemler nedeniyle salgın öncesi verimliliğimizi tutturmada sorunlar yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Ancak insan sağlığı ve hayatı her şeyin önünde gelir. Biz de kurallara uyarak işlerimizi deva ettirmek gayreti içinde olduk. Seyahat kısıtları da iş geliştirme hızımızı olumsuz yönde etkiledi. Genellikle dahil olduğumuz işlerin çok büyük endüstriyel projeler olması ve finansman bağlantılarının birkaç yıl öncesinden yapılması nedeniyle 2020 yılında süregelen işlerimizde bir aksaklık yaşamamış olmamızla birlikte, piyasalardaki daralma ve dövizdeki artışın etkisiyle yeni yatırımların hızını azalacağı ve bunun da gelecekteki potansiyel işlerimizi olumsuz etkileyebileceği kaygısını taşıyoruz. 

Son yıllarda Rusya’da önemli işlere imza attınız. Bu pazarın önemi nedir, bu pazarda neyi hedefliyorsunuz?

Rusya; yeraltı kaynakları, nüfusu, yüzölçümü ile çok büyük ve güçlü bir ülke. Birçok yeni endüstriyel tesis, konut, alışveriş merkezi, alt yapı tesisine ihtiyacı olduğu gibi, mevcudun da hızla yenilenmesi gerekmekte. Bu nedenle Rusya bizim için potansiyeli yüksek bir çalışma bölgesi durumundadır. Ülkemizdeki girişimcilik ruhu, insanlarımızın çalışkanlığı ve girişilen işleri en kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde bitirme iradesi, bizlere bu gibi ülkelerde rekabet avantajı sağlamaktadır. Biz Rusya pazarında büyük endüstriyel tesisler ve sanat yapılarının inşası sürecine iş iskelesi kurulumu ve mekanik montaj alanında varlığımızı büyüterek sürdürmeyi hedefliyoruz. 

Pandemi birçok iş alanında birtakım değişimlere sebep oldu. Sizce pandemi iskele kalıp sektöründe hangi dinamiklerin değişmesine ve ihtiyaçların doğmasına sebep olacak?

Yukarıda da belirttiğim gibi korona salgını tüm dünyayı olumsuz yönde etkiledi ve birçok iş kolunun neredeyse yeniden şekillenmesinin yolunu açtı. İnşaat sektörü emek yoğun bir sektör olduğu için bu salgından en fazla etkilenen sektörlerden birisi olmasına rağmen işleyişi gereği fazla bir değişime uğramadı. Yani birçok iş dalı uzaktan çözümlere gidebilmesine rağmen bizim sektörde böyle bir durum söz konusu olamaz. Dolayısı ile bizler önlemleri en üst düzeyde tutarak emek yoğun işlerimize devam etmek zorundayız. Aşının bulunması ve ileri tedavi tekniklerinin gelişmesi ile bu zahmetli dönemi de yakın zamanda atlatacağımızdan şüphem yok.

Ajandanızda yer alan çözüm sunduğunuz diğer projeler neler?

Şimdilik proje ismi vermekte imtina etmekle birlikte, ülkemizde, Rusya Bölgesi’nde ve Doğu Avrupa’da çeşitli endüstriyel projeler ile sanat yapılarının inşa ve işletmelerinde iskele kurulum hizmeti vermekteyiz ve önümüzdeki yıllarda da bu doğrultuda yolumuz devam etmek arzusundayız.