Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 22'nci yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Önceliğimiz depreme dayanıklı yapılarla can ve mal güvenliğini sağlamak olmalı" 

"UZUN VADELİ BİR SEFERBERLİK BAŞLATILMALI"

Küçükoğlu açıklmasına, Türkiye'de meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarak başladı.

Depreme hazırlığın büyük öneme sahip konular arasında bulunduğunu belirten Küçükoğlu, "Gelecekteki refahımız, çocuklarımıza sağlıklı, güvenli binalar ve kentler bırakmak için bugün konforumuzdan fedakarlık yaparak, orta-uzun vadeli planlarla hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Doğal afetlerin verdiği mesaj; sadece düzeltici değil, önleyici faaliyetlerin de hızlandırılması gerektiği yönünde. Önceliğimiz; dayanıklı, çevre dostu yapılarla can ve mal güvenliğini sağlamak olmalı." ifadelerini kullandı.

Bu doğrultuda kentsel dönüşümün ivme kazanması ve hane halkının kaynaklarının bir bölümünü bilinçli olarak deprem güvenliğine ayırması gerektiğinin altını çizen Küçükoğlu, Türk halkının bu konudaki bilincini belirlemek ve geliştirme stratejilerini tespit etmek için kısa vadeden ziyade uzun vadeli bir seferberlik başlatılması gerektiğine inandıklarını ifade etti.

"ALAN DÖNÜŞÜMÜNÜN ESAS ALINMASI GEREKİYOR"

Küçükoğlu, binaların yüksek risk taşımasının, en başta dönüşümün hızlandırılması ve güçlü yapılara kavuşulması için daha birçok adımın atılması gerektiğini kaydederek, "Ülke olarak büyük üzüntüyle takip ettiğimiz son yaşanan sel felaketleri de, binaların doğru konumda inşa edilmesinin depreme hazırlık açısından olduğu kadar sel, toprak kayması gibi afetler için de büyük önem taşıdığını gösteriyor. Doğal afetlerin verdiği mesaj; sadece düzeltici değil, önleyici faaliyetlerin de hızlandırılması gerektiği yönündedir." değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün dünya çapında gelişmişlik seviyesine sahip olduğunu ve bu bağlamda geçerli yeteneklerin bulunduğunu aktaran Küçükoğlu, ihtiyacın ortak bilinci geliştirerek ritmi yükseltmek olduğunu savundu.

Kentsel dönüşümü hızlandırmak adına binaların "deprem riski olmayan binalar", "güçlendirilerek kullanılabilecekler" ve "kesinlikle yıkılması gerekenler" olmak üzere üç kategoriye ayrıştırılarak değerlendirilmesi gerekliliğini belirten Küçükoğlu, alan dönüşümünün esas alınmasının önemine işaret etti. (AA)