Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, vatandaşın kendi evini yapabilmesi için büyükşehirlerde hazine arazilerini satışa çıkaracaklarına dair açıklamasını  olumlu karşıladıklarını belirten Aşçıoğlu İnşaat Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, "Burada arsa stoğu devlette yani hazinedeydi ve biz bunların devreye girmesi gerektiğini hep söylüyorduk. Nitekim Sayın Bakan Murat Kurum da önümüzdeki ağustos ayında buna başlayacaklarını açıkladı. Çünkü gerçekten hem arsa girdimiz hem inşaat maliyetlerimiz çok üst düzeyde olduğu için biz ucuz fiyatlarda konut yapamıyorduk. Bir 100 m² dairenin bize maliyetini size söyleyeyim... İnşaat girdisi ve arsa payı olarak baktığınızda 100 m²'lik bir dairenin bize maliyeti 2.5 milyon TL. Yani m²'si 25 bin TL'ye geliyor. Dolayısıyla biz zaten bu maliyetlerle ucuz konut üretemiyoruz. 100 m²'lik bir daireyi minumum 2.5 milyon TL'ye üretebiliyoruz. Bir de üstüne kâr payınızı koyduğunuzda bu fiyatlar daha da artıyor" diye konuştu.

"MALİYET ARTIŞLARINI FİYATLAMALARA YANSITMAYA BAŞLADIK"

30 Mayıs 2022 Pazartesi günü Bloomberg HT'de yayınlanan 30 Dakika programının canlı yayın konuğu olan Aşçıoğlu, dünyanın ekonomik olarak çok zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Pandeminin üçüncü senesindeyiz ve hammaddeye erişimde hâlâ sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD Merkez Bankası FED'in faiz artışı, maliyetlerimiz hep dolar bazında olduğu için bizi olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla maliyetlerimiz çok ciddi şekilde artıyor. Bu noktada son bir yılda bazı kalemlerde yaşanan fiyat artışlarına değinmek istiyorum. Geçen seneden bugüne alüminyumda yüzde 98, inşaat demirinde yüzde 108, betonda yüzde 300, alçıpanda yüzde 336, taş yününde yüzde 480'lik bir fiyat artışı oldu. Bu artışları geçen sene doların artmasından önce sektör olarak absorbe ediyorduk ama bu artışları artık absorbe edemeyecek seviyeye geldiğinden biz bunları satış fiyatlarına yansıtmaya başladık. Maliyetlerdeki bu artış trendinin daha ne kadar devam edeceğini de bilemiyoruz. Dolayısyla önümüzdeki aylarda da maliyetlerde oluşabilecek artışlar, satış fiyatlarına yansımaya devam edecektir" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA KONUT FİYATLARI DAHA DA ARTACAK"

İnşaat malzemelerindeki artışların konut fiyatlarına ne oranda yansıttıklarına dair bir soru üzerine, geçen seneye göre ortalama yüzde 150, yüzde 200 civarında gerçekleşen artışların hepsini konut fiyatlarına yansıtamadıklarını belirten Aşçıoğlu, "Bizim yansıttığımız kısım şu anda yüzde 100, yüzde 120 civarındadır. Ama bir de biliyorsunuz 3 ayn önce Rusya-Ukrayna savaşı başladı... Hammadde fiyatlarında bu savaştan kaynaklanan bir artış  da var ki daha biz bu artışları konut fiyatlarına yansıtmadık. Ancak bu, bundan sonrası için de yansımayacak anlamına gelmiyor tabi. Önümüzdeki aylarda bunun konut fiyatlarına yansıyacağına düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

"BU YIL KONUT SATIŞLARINDA CUMHURİYET TARİHİ REKORU BEKLİYORUZ"

Konut arzının beklenen düzeye gelmesinin ne kadar bir süre alacağına ilişkin de değerlendirmede bulunan Aşçıoğlu,Türkiye'nin yıllık 800 bin konut ihtiyacı olduğunu ancak 2018 yılından beri sürekli bu rakamın altında konut üretildiğini söyledi. Konut arzında yaşanan düşüşle birlikte 2018 yılından bu yana yıllık 800 bin konut rakamına hiç ulaşamadıklarını ve hep 500 bin ila 600 bin konutta kaldıklarını kaydeden Aşçıoğlu, "Dolayısyla bizim her sene daha da büyüyen bir konut açığımız var. Bu konut açığını kapatmamız için de bize arsa lazım. Biz gayrimenkulcüler olarak arsa talep ediyoruz. Nitekim devlet, detaylarını bilmiyoruz ama kendi ağustos ayından itibaren arsa stoklarını satışa çıkaracak veya başka bir modelle bize ulaştıracak. Biz bunları uygun maliyetlerde veya uygun oranlarda alırsak, bu konut açığını kapatmaya hazırız. Çünkü son iki senedir sektörün gösterdiği performans 1.5 milyon satış civarında. İki senedir aslında Cumhuriyet tarihi rekorunu kırıyoruz. Nitekim bu yılık ilk dört ayındaki performansımızla da , geçen yılların yüzde 25 üzerindeyiz. Biz aslında bu sene konutsatışında Cumhuriyet tarihi rekoru bekliyoruz. Bundaki en büyük etkenlerden biri de konutun güvenli liman olmasıdır. Şu anda enflasyonist ortamda olmamızdan dolayı insanlar yatırım aracı olarak konutu tercih ediyorlar ve nitekim diğer yatırım araçlarına göre konut daha fazla prim yaptı" şeklinde konuştu.

SUYUN YÜZDE 40'I ŞEBEKELERDE KAYBEDİLİYOR SUYUN YÜZDE 40'I ŞEBEKELERDE KAYBEDİLİYOR