Şubat 2021 tarihi itibariyle hayata geçen ve İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) tarafından yürütülen "Safe Scaffolding for Safe Life/Güvenli Hayat, Güvenli İskele” projesi için eğitim çalışmaları başlıyor. 

İnşaat sektöründe güvenli iskele kullanımı özelinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirmek ve konuyla ilgili tüm paydaşların bilgi ve farkındalığını arttırmak amacıyla Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen hibe programı kapsamında hayata geçirilen ve İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) tarafından yürütülen “Güvenli Hayat, Güvenli İskele” programı için Ağustos 2021 tarihinden bu yana, projenin önemli adımlarından birisi olan “Düşünceden Davranışa Algı Araştırması” kapsamında çalışan ve işverenler için hazırlanan anket çalışmaları online/çevrim içi olarak yürütülüyor.

EĞİTİM İÇERİKLERİ VE PLATFORMU HAZIRLANACAK

Bu araştırma ile 350 çalışan ve 25 işverene ulaşarak çalışma alanlarında güvenli iskele kullanımı özelinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının mevcut durumunun değerlendirilmesi, eğitim ihtiyaçlarının analiz edilmesi amaçlanıyor. Elde edilen veriler analiz edilerek çalışan, işveren ve çalışan aileleri için yüz yüze ve çevrimiçi eğitim içerikleri ve platformu hazırlanacak.

ONLINE PROJE TANITIM TOPLANTILARI YAPILACAK 

Proje kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şubesi ile 15 Ekim 2021, İzmir Şubesi ile 20 Ekim 2021 tarihlerinde, ayrıca Antalya, Denizli ve Gaziantep Şubelerinde ise Ekim-Kasım ayları içerisinde online/çevrim içi proje tanıtım toplantıları, sektörel mesleki gelişim ve farkındalık seminerleri gerçekleştirilecek.

Proje çerçevesinde, okul temelli çalışmaların önem arz etmesi sebebi ile proje için seçilen birden fazla meslek lisesinin inşaat bölümlerinde eğitim gören 90 öğrenci ve 40 eğitmenin sektörle tanışmaları, İSG yasa ve yönetmeliklerinin uygulama pratikleri ve gereksinimlerini yerinde görerek bu konunun önemini fark edebilmeleri amacıyla mesleki gelişim seminerleri düzenlenmesi ve meslek liseleri için müfredat geliştirme çalışmaları yapılması planlanıyor.

BANYOLARIN VAZGEÇİLMEZ İHTİYAÇLARI BANYOLARIN VAZGEÇİLMEZ İHTİYAÇLARI

ÜNİVERSİTELERDE DEMO GÜVENLİ İSKELE SERGİ ALANI KURULACAK

Üniversitelerin (ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve YTÜ) inşaat mühendisliği bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin ve eğitmenlerin sektörle tanışmaları, İSG yasa ve yönetmeliklerinin uygulama pratikleri ve gereksinimlerini yerinde görerek bu konunun önemini fark edebilmeleri amacıyla mesleki gelişim seminerleri düzenlenme çalışmaları planlanıyor. Üniversitelerde 1 hafta süreyle Demo Güvenli İskele sergi alanı kurulacak olup bu alanda iskele kurulum-söküm örnekleri gösterilecek. Ayrıca üniversitelerde güvenli iskele temalı kısa film ve fotoğraf yarışmaları düzenlenecek ve tüm etkinliklere katılımı teşvik etmek ve konuya dikkat çekmek amacıyla öğrencilere ilk baretleri ve farklı promosyonlar dağıtılacak.

İYİ UYGULAMALAR İÇİN YURT DIŞI ÇALIŞMA ZİYARETLERİ YAPILACAK

04-07/10/2021 tarihlerinde projenin önemli parçalarından birisi olan yurt dışı çalışma/saha ziyaretleri kapsamında güvenli iskele konusunda lider ülke konumunda olan Almanya’daki (Duesseldorf, Dortmund ve Köln) iskele eğitim merkezlerine ve çatı kuruluşlara, var olan iyi uygulamaları görmek amacıyla çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmesi planlanmış olup Belçika ve Fransa veya İngiltere’ye benzer ziyaretler gerçekleştirilecek.

PROJENİN AMACI

1 Şubat 2021 tarihi itibariyle faaliyete geçen Safe Scaffolding for Safe Life projesinin genel amacı; inşaat sektöründe güvenli iskele kullanımı özelinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirmek ve konuyla ilgili tüm paydaşların bilgi ve farkındalığını arttırmak. Bu genel amaç doğrultusunda; hedef grupların bulunduğu iş yerlerinde güvenli işyeri kültürü oluşturmak, inşaat firmalarının iskele güvenliği ve buna bağlı iş kazalarının önlenmesi konusunda kapasitelerini arttırmak özel amaçlar olarak dikkat çekiyor.

PROJEYİ KİMLER DESTEKLİYOR?

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı (IOHS) uygulanıyor.  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı (İKGPRO) tarafından yürütülüyor. Programın Operasyon Faydalanıcısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM).

Program kapsamında 400’ün üzerinde başvuru arasından başarılı bulunan 37 projeden bir tanesi olan “Safe Scaffolding for Safe Life/Güvenli Hayat, Güvenli İskele” projesi, İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) tarafından yürütülüyor. Proje 14 ay (Şubat 2021-Mart 2022) sürecek olup, toplam bütçenin yüzde 81,66’sı AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmekte, kalan yüzde ise İKSD‘nin eş finansman katkısıdır. Dünyanın en büyük İSG örgütü olan İngiltere merkezli British Safety Council’ın (BSC) global partneri Doğa HSE bu projede İKSD’nin en büyük çözüm ortağı olarak yer alıyor.

BİRİNCİL VE İKİNCİL HEDEF GRUPLAR

Bu çerçevede çalışılacak birincil hedef gruplar: Sektörde çalışan işçiler, işverenler ve bu grupların diğer aile bireyleridir. İkincil hedef gruplar ise üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğrenimine devam eden üniversite öğrencileri, sektöre ara eleman yetiştiren meslek lisesi öğrencileri ve eğitimcileri, sektörde faaliyet gösteren STK’lar, meslek kuruluşları ve şirketlerin yöneticileridir.