GF Hakan Plastik Ürün ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Ünlüyol, "Yanlış tesisatlar nedeniyle 200 milyon insanın su ihtiyacını sadece bir günde kaybediyoruz." dedi.

İKLİM KRİZİYLE MÜCADELEDE SU YÖNETİMİ ELE ALINDI

43. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamında GF Hakan Plastik sponsorluğunda ve Yapı Medya İletişim iş birliğiyle düzenlenen "Sağlıklı Yapılaşmanın Anahtarı: Suyu Tasarlamak ve Yönetmek" başlıklı panelde iklim kriziyle mücadelede su yönetimi konusunda sanayi, kentsel planlama ve üstyapı alanlarında atılabilecek adımlar masaya yatırıldı.

Bu yıl 6-9 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşen Yapı Fuarı Yapı Arena etkinlikleri çerçevesinde GF Hakan Plastik sponsorluğunda gerçekleştirilen panele; GF Hakan Plastik Ürün ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Ünlüyol, İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı, Sabri Paşayiğit Architects bünyesinde Peyzaj Mimarı Nisa Kondak ve Akım Mühendislik kurucusu Süleyman Akım katıldı.

"SU KAYIP VE KAÇAKLARININ YÜZDE 33'Ü YANLIŞ TESİSATLARDAN" 

Sanayi alanındaki çalışmalar ve geliştirilen ürünler konusunda bilgiler aktaran GF Hakan Plastik Ürün ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Ünlüyol, su kayıp ve kaçaklarının yüzde 33’ünün eskimiş, yıpranmış, korozyona uğramış tesisatlardan ve doğru malzeme kullanılmayan altyapı hatalı uygulamalar, yanlış malzeme seçimi gibi nedenlerden kaynaklandığını vurguladı.

"SU KAYNAKLI HASTALIKLARIN ÖNLENMESİNDE ÖNEMLİ BİR ÜRÜN"

Yanlış tesisatlar nedeniyle 200 milyon insanın su ihtiyacını sadece bir günde kaybediliğine dikkat çeken Ünlüyol, suyun sağlıklı bir biçimde kullanıcılara ulaştırılabilmesi için geliştirdikleri çözümler üzerinde durdu.

Yeni nesil malzemelerle geliştirlen PP-RCT ürünleri; halojen içermeyen B-s1;d0 sınıfında üretilen GF Silenta Extreme ve GF Cool Fit boru sistemleriyle ilgili kısa bilgiler veren Ünlüyol, söz konusu ürünlerle karbon ayak izinin düşürülmesi ve yapılarda enerji verimliliği gibi konulara destek verdiklerini ifade etti.

Suyun sağlıklı kullanımının Covid-19 pandemisi sebebiyle daha fazla önem kazandığını kaydeden Ünlüyol, GF tarafından geliştirilen Hycleen System’ın özelllikle Lejyonella gibi su kaynaklı hastalıkların önlenmesinde önemli bir ürün olduğunu vurguladı.

"ÜÇ FARKLI SENARYO ÜZERİNDE DURUYORUZ"

Su açısından sınırlı kaynakları bulunan Türkiye'de, bilhassa İstanbul nüfusunun temiz su ihtiyacının karşılanmasına yönelik yürütülen çalışmalardan bahseden İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı, su hakkının bir insan hakkı olduğunun altını çizdi.

Yağış miktarının yıllar geçtikçe azalmasıyla gelecekte su sıkıntısı yaşamamak için alınması gereken bireysel ve kurumsal önlemlere dikkat çeken Dr. Ölmez Hancı, su kaynaklarının yüzde 75’inin İstanbul Asya yakasında bulunmasına karşın nüfusun yüzde 65’inin Avrupa yakasında olması nedeniyle kaynakların çok iyi ve dengeli bir biçimde yönetilmesi gerektiğini söyledi.

İSKi olarak İstanbul Master Planı’nı yürüttüklerini, 2053'e kadar olan su ihtiyacı için çeşitli senaryolar geliştirdiklerini dile getiren Dr. Ölmez Hancı, "3 farklı senaryo üzerinde duruyoruz. Birinci senaryo yıllara bağlı olarak kişi başı su tüketimin artması; ikinci senaryo su kullanımını azaltmak ve üçüncü senaryo da ise kişi başı su tüketimini yaklaşık 135 lt/nüfus-gün miktarlarına çekmek ki bunları da yapmak durumundayız. Çünkü su, sınırsız bir kaynak değil, suyu da korumak durumundayız." ifadelerini kullandı.

"SULAMA VE BİTKİLENDİRMEDE AKILCI KULLANIM OLMALI"

Sağlıklı bir yapılaşmada vazgeçilmez koşulu açık alanlarda su yönteminin ayrıntılarını paylaşan Sabri Paşayiğit Architects firması Peyzaj Mimarı Nisa Kondak, söz konusu alanların tasarımında gereken bütüncül yaklaşımı işaret etti.

Suyun akılcı kullanımı için geliştirilen sulama ve bitkilendirme yöntemlerinden bahseden Kondak, geçtiğimiz senelerde su trendinin çok yüksek olduğunu; ancak su kıtlığı da göz önüne alınarak daha minimalist, doğala daha yakın ve işlevlendirerek kullanımına yönelim olduğunu ifade etti.

"TEMİZLİKLE İLGİLİ STANDARTLAR TİTİZLİKLE UYGULANMALI"

Akım Mühendislik kurucusu Süleyman Akım ise, tarihsel bir perspektif ile su mitolojilerinden başlayarak suyun mühendislik bağlamında evcilleştirilme hikayesini anlattı.

Sonrasında mühendislik pratiği kapsamında yapılaşmada su ve sanitasyon ilişkisine değinerek sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için temizlik ile ilgili standartların titizlikle uygulanmasının önemine dikkat çeken Akım, salgınların önlenmesinde kilit öneme sahip bu uygulamalardan ödün verilmemesine vurgu yaptı.