Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ve Altınay Savunma Teknolojileri ortaklığında kurulan TAAC Havacılık Teknolojileri (TAAC), başta Milli Muharip Uçak ve Hürjet olmak üzere milli hava araçları için havacılık standartlarına uygun hareket kontrol sistemleri, iniş takımları ve test sistemleri geliştirme faaliyetlerine devam ediyor.

DEMİR KUŞ TEST SİSTEMİ İÇİN DE ÇALIŞIYOR

Sabit ve döner kanat hava platformları için kritik alt sistemlerin Ar-Ge, tasarım ve üretim faaliyetlerini gerçekleştiren TAAC, havacılık teknolojileri alanında projeler geliştiriyor.

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

Bu çerçevede Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılında tamamlanacak Milli Muharip Uçak'ın uçuş kontrol sisteminin, iniş takımının ve silah kapağının açma/kapama hareket mekanizmalarını geliştirmeyi sürdüren firma, jet motorlu eğitim ve yakın hava destek uçağı Hürjet'in birçok test ve doğrulama çalışmalarının yapılacağı "Demir Kuş Test Sistemi"nin de tasarım ve kurulumunu gerçekleştiriyor.

YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARINA DESTEK VERİYOR

Milli havacılık ekosisteminde havacılık teknolojileri alanında dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen TAAC, nitelikli mühendis kadrosu ile bağımsız havacılık endüstrisi için yerlileştirme ve yerli ikame sistem çalışmalarına katkıda bulunuyor.

Bir hava aracının ihtiyaç duyduğu tüm hareket kontrol sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesi yönünde projelerine devam eden şirket, gelecek yıllarda oluşturduğu değer ile havacılık için kritik olan bu sistemlerin ihraç edilmesi için çalışmalarını hızlandırmayı hedefliyor.

"HAVACILIK EKOSİSTEMİNE KATKI SAĞLAYACAK"

Konu hakkında görüşlerini paylaşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, havacılık alanında yerli ve milli teknolojiler için çalışmalarının devam ettiğini, Altınay ile ortak iştirakleri TAAC'ın sektörün kritik alanda ihtiyaç duyduğu sistemleri Türkiye'ye milli imkanlarla kazandırmak amacıyla önemli projeler yürüttüğünü ifade etti.

Kotil, "2023 yılında hangardan çıkacak olan Milli Muharip Uçak üzerinde de yer alacak olan bu sistemler ülkemizin yerli, özgün ve bağımsız havacılık ekosistemine katkı sağlayacak. Gerçekleştirilen bu projelerde emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

"DAHA ÖNCE GELİŞTİRİLMEMİŞ PROJELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Altınay Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay ise, savunma ve havacılık sektöründeki dışa bağımlılığı azaltmak ve Türkiye'yi bu alanda güçlendirerek ileri taşımak adına uzun yıllardır çalıştıklarını, söz konusu çabalarını TAAC ile kritik havacılık bileşenleri özelinde daha da ileri taşıdıklarını söyledi.

Hakan Altınay, "Başta ülkemizin beka projesi Milli Muharip Uçak olmak üzere, pek çok yerli hava platformumuz için bugüne kadar Türkiye sınırları içerisinde geliştirilmemiş projeleri hayata geçireceğiz. Ülkemizin gelişip, güçlenmesi adına alın teri döken tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim." şeklinde konuştu. (AA)