Wci Forum Başkanı Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, Türkiye-Afrika ticaret ilişkilerini değerlendirdi.

KOBİ'lerin düzenli ihracat yapması amacıyla kurulduklarını söyleyen Bengisu, Türkiye'nin ihracat hacmini şu sözlerle özetledi: "Türkiye'de bugün 3.7 milyon şirket ve 2.8 milyon da esnaf konfederasyonlarına bağlı olan şahıs şirketi bulunuyor. Bu 7 milyonluk yığın içerisinde ihracat yapabilen 140 bin şirket var. Bu 140 bin şirketin hepsi de düzenli ihracat yapamıyor. Toplam 344 milyar dolarlık bu ihracatın yarısını ilk 1000 ihracatçı yapıyor. Diğer yarısını da geri kalan bütün ihracatçılar yapıyor. Bu veriler kapasite kullanım oranlarının %90'a çıktığı bir Türkiye sanayisinde, artık ihracatla ilgili daha dengeli ve daha tabana yayılan yeni bir dönemin işaret fişeğinin yanmak zorunda olduğu günlere doğru gitmemiz gerektiğini gösteriyor."

KOBİLERİN İHRACATINDA AFRİKA AVANTAJLI PAZAR

"KOBİ'ler nicelik olarak çok fazla, nitelik olarak çok fazla değiller. Dolayısıyla seslerinin çıkması lazım." diyen Bengisu, "Bugün KOSGEB'in KOBİ'leri ilerletmek adına verdiği teşviklerden çok sınırlı firma yararlanıyor. Dezavantajlı yolda yürüyen birçok KOBİ var. Bunu değiştirmek için KOBİ'lere yurt dışında döviz girdisi sağlayacak ve ihracat skorları elde edebileceği pazarlar açmalıyız. Bu pazar politikadan ve endişelerden uzak olmalı. Almanya, Arabistan ve Rusya gibi pazarlar ihracatta istikrarın sağlanamadığı pazarlar. Bu pazar arayışında Afrika kıtası ön plana çıkıyor." dedi.

Türkiye'nin geçmişten günümüze Afrika kıtasıyla arasındaki ticari bağı ise şöyle anlattı:

"TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR "TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR

"2002 yılında hükümet değişikliğiyle birlikte Afrika politikası değişikliği de oldu. Türkiye 2005 yılını Afrika yılı ilan etti ve hükümet bir çalışma başlattı. 2005 yılında Türkiye'nin Afrika'da 12 büyükelçiliği var iken bugün 44 büyükelçiliği var. Dünyanın Afrika'da en fazla büyükelçiliği olan ülkesi olmaya yaklaştık. THY'nın Afrika'ya düzenli uçuş ve bölge sayılarını artırması, öğrenci transferleri yapılması, Maarif Vakfı'nın 230'u aşkın okuldaki eğitim faaliyetlerine destek vermesi, TİKA'nın 30'un üzerinde ülkede ofisinin olması ve Ticaret Bakanlığımızın 33 farklı ülkede temsilcisinin olması Türkiye-Afirka ticaret hacmini 5.4 milyar dolardan 40,5 milyar dolara kadar çıkardı."

TÜRKİYE-AFRİKA İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI

Afirka kıtasının Türkiye ile ticaret yapmaya çok istekli olduğunu söyleyen Bengisu, iki ülke arasında kurulan zeminin çok sağlam bir zemin olduğunu düşündüğünü söyleyerek çizdiği portreyi şu sözlerle tamamladı: "Bugün Türkiye, Afika'da 10 milyar doları aşkın doğrudan yabancı sermaye yatırımının sahibi. 1970'lerden beri Türkiye ile Afrika iş yapıyor. Bugün Afrika'da 1800'ün üzerinde tamamlanan proje ve 85 milyar dolarlık proje teslimine sahibiz. Bugün Afrika'nın stadyumunu yapan, fuar merkezini yapan, kongre merkezini yapan, yolunu yapan bir Türkiye' var. Afrika'da mobilya üreten, tekstil üreten, kablo üreten, Afrika'ya enerji sağlayan, oradaki demir cevherini işleyen yatırımcı bir Türkiye var. O günden bugüne birçok şey değişti. Türkiye, Afrika ile ilişkilerinde çok ciddi bir viraj aldı ve artık Türkiye her ülkede beklenen ve istenen bir partner konumuna yükseldi." dedi.