İlgili devlet bürokratları, savunma sanayii ve bir çok teknoloji firmasının yöneticilerinin katıldığı lansmanda, batarya teknolojisinin geleceği ve Ankara'da yapılacak yatırımın detayları paylaşıldı. Ankara'da kurulacak ve 150 kişinin çalışacağı Süperkapasitör Batarya ve Enerji Depolama fabrikasında stratejik ürünler yerli ve milli olarak üretilecek.

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

"VERA GRUP OLARAK YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLERİ ÖNEMSİYORUZ"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Vera Group Technology Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Özeroğlu, Vera Group Tecnology olarak bünyelerinde Vera Elektromekanik A.Ş., Arı Savunma Havacılık A.Ş., Arı Batarya ve Enerji Depolama Teknoloji A.Ş. ve Infisuon Energy Türkiye olmak üzere 5 firmalarının bulunduğunu belirterek, "30 yıllık mühendislik geçmişimizle şirketlerimize yön vermeye çalışıyoruz. Enerji, savunma, havacılık, raylı sistemlerde ekosistemin bir parçası olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Firmalarımız olarak; yenilikçi çözümleri önemsiyoruz. Çevreci karbon salınımına önem veriyoruz. Sürdürülebilir ürünler tasarlamaya önem veriyoruz. İhtiyacı kapatan ürünler tasarlamak için çalışıyoruz. Optimum ve verimli çalışmayı önemsiyoruz. Dünya ile rekabet edebilecek teknolojik ürünler sunmaya çalışıyoruz. Bu prensiplere göre ürünler üretiyoruz. Arı Savunma olarak 40 mm 15'li bir bomba atar SİHA ürettik. Günde 300 dönüm arazi ilaçlaması yapabilen tarımsal İHA'mız var. Deniz kuvvetleri için Anfibik Drone ürettik. Haritalama ve Görüntüleme Uçağı yaptık. Gece veya gündüz kamera takılan kendi GİMBAL'imizi yaptık. Sürü Drone yazılımlarımız tamamlandı. Batarya BMS teknolojilerimi İHA' larımıza uyarladık" dedi.

"INFUSION ENERGY İLE SÜPERKAPASİTÖRLERİ ANAKARA'DA ÜRETECEĞİZ"

Koştuğunuz hedefin doğru olması kadar, nasıl koştuğunuzun da önem arz ettiğine dikkat çeken Özeroğlu, çalışma eksenlerinde AR-GE ve eğitimi ön plana çıkardıklarını söyledi. Zorlu bir süreç olan AR-GE'nin kararlı bir sebat, sürekli bir azim ve sabır gerektirdiğine dikkat çeken Özeoğlu, "Denemekten yılmamayı gerektiriyor. AR-GE' nin sadece araştırma değil, geliştirici rolünü de yerli ve milli olarak gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Bu gün yaptığımız yatırım ortaklığı ile dünyanın en önemli enerji depolama sistemleri üreticisi ile Türk mühendisliğinin AR-GE ve üretim gücünü birleştirdik. Elektrikli araç bataryaları ve enerji depolama sistemlerinin çok önem arz ettiği günümüzde ülkemizi yeni bir teknoloji ile tanıştırmanın heyecanını yaşıyoruz. BAE-Dubaili yatırım ortağımız INFUSION ENERGY ile süperkapasitörleri Anakara'da üreteceğiz. Yeni kurduğumuz firma ile; Arı Batarya ve Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. ve Infusion Energy Dubai firmaları arasında kurduğumuz yeni ortaklığımızın firması INFUSION ENERGY TÜRKİYE A.Ş. olarak üretim ve satış faaliyetlerini yürütecektir. Ankara'da kurulacak olan fabrikamızda 37 milyon dolar tutarında bir yatırım gerçekleştirecek ve minimum 150 kişilik bir istihdam sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

"PİL TEKNOLOJİLERİ PAZARININ BÜYÜKLÜĞÜNÜN 2030'DA 500 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI HEDEFLENİYOR"

Dünyada pil teknolojilerinde pazar hacmi olarak öngörülen rakamlarla ilgili bilgiler veren Özeroğlu, "2021 yılında  45 milyar dolar olarak gerçekleşen pil teknolojileri pazarı büyüklüğünün 2022 yılında 55 milyar dolar, 2025 yılında 100 milyar dolar, 2030 yılında ise 500 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir. Paris Protokolü çerçevesinde ve dünyanın en büyük çevre sorununun karbon salınımı sorunundan dolayı batarya ve enerji depolama sistemleri çok önem arz etmektedir. 2030'dan sonra fosil yakıtlı araçların üretilmeyecektir. 2050 yılına kadar ise dünyada sıfır karbon salınımı hedeflenmektedir. Bu öngörü çerçevesinde batarya sistemlerine ve enerji depolama sistemlerine yatırım yapmanın ne kadar önemli bir adım olduğu ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

"OSTİM-İVEDİK SANAYİ HAVZASI İÇİN CİDDİ BİR YATIRIM"

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Murat Yülek ise bu yatırımın OSTİM-İvedik sanayi havzası için ciddi bir yatırım, istihdam getirecek çevreci bir teknoloji olduğunu belirtti. Yülek konuşmasında, “Batarya teknolojileri, enerji teknolojileri bizim üniversitemizin çekirdek teknoloji alanları dediğimiz alanların içinde. Bu bizim için çok önemli" dedi. Toplantıya katılan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al-Dhaheri, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Profesör Doktor Şeref Sağıroğlu da imza töreninde birer konuşma yaptı.