İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2020’nin Ocak-Ekim döneminde mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatının 4,47 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, AB ülkelerinde 10 ayda yüzde 3,8 büyüme yaşandığını ve 925 milyon dolarlık mobilya satıldığını ifade etti.

Başta AB pazarı olmak üzere ABD ve Çin pazarında önemli artışlar olduğunu aktaran Güleç, 5 büyük pazarın ise Irak, Almanya, S. Arabistan, ABD ve İsrail olarak sıralandığını söyledi.

Güleç, Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilen toplam ihracatın 925 milyon dolar olduğunu, 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 3,8'lik bir artış kaydedildiğini ve bilhassa Almanya, İngiltere, Fransa ve Romanya pazar payının arttığını vurguladı. 

"PANDEMİDE DURUM DEĞİŞMEDİ"

Toplam ihracatın 2,76 milyar dolarlık kısmını mobilya oluştururken, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Ukrayna, Irak, İran, İsrail, Lübnan, Mısır, Gürcistan, Rusya ve Suriye gibi Türkiye'ye komşu ve yakın ülkelere 765,4 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildi. 

Güleç, 5 bini ihracatçı olmak üzere 36 bin mobilyacı ile üretime ve tasarıma dayanan çok güçlü bir sektör olduklarını, 12 milyar dolarlık üretim hacmi ve üretimin yüzde 35’ini ihraç ettiklerini belirterek devamlı ihracat fazlası verdiklerini ve pandemi döneminde de durumun değişmediğinin altını çizdi.

"YÜZDE 48 ARTIŞ YAŞADIK"

Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mart-Nisan ve Mayıs’ta hem iç piyasada hem ihracatta yaşadığımız durgunluğu haziran ile birlikte güçlü bir toparlanma ile sene başında belirlediğimiz hedeflere taşıdık. Duruma aylık bazda baktığımızda haziranda mobilya ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48 artış yaşadı. Temmuz’da yüzde 11,75, Ağustos’ta yüzde 1,7, Eylül’de yüzde 13,34 ve Ekim’de de aylık bazda yaşadığımız artış yüzde 12’nin üzerinde oldu. Dünyanın en büyük 8. İhracatçısıyız, katma değerli ve tasarım yönü güçlü mobilya üretimimizi artırarak devam ettirmeyi, dünya mobilya pazarından aldığımız payı yüzde 1,5’tan, yüzde 2,5’a çıkarmak istiyoruz” 

"KOMŞU ÜLKELERE 765 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPTIK"

Türkiye'ye yakın ve komşu ülkelere yönelik gerçekleştirilen ihracata ilişkin bilgiler de veren Güleç, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Ukrayna, Irak, İran, İsrail, Lübnan, Mısır, Gürcistan, Rusya ve Suriye’ye toplamda 10 aylık ihracatın 765,4 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

Dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı olan Çin pazarında da büyümeyi sürdürdüklerini dile getiren Güleç, sözlerini şöyle noktaladı:

“Pandemiye rağmen 8 ayda Amerika pazarına ihracatımız yüzde 6'lık artış gösterdi. Kısa vadede de ABD’ye olan ihracatımızı 3 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. ABD’de lojistik merkezlerinin kurulması bu nedenle son derece önemli. Bu konudaki çalışmalarda pandemi kaynaklı takvimsel gecikmeler yaşasa da yakında sona geleceğiz. Bununla birlikte Çin’de pazarında da derinleşme çalışmalarımız devam ediyor. Sadece haziran ve temmuz ayında Çin’e olan ihracatımız yüzde 150 artış gösterdi. 2002’de Türk mobilya sektörü dünyanın en büyüğü olmak üzere güzel bir hikaye başlattı, 2020’de daha büyük bir hikayenin koşulları oluştu. Bu doğrultuda 2021'in kilit öneme sahip olacağını düşünüyoruz.”