Covid-19 pandemisinin etkisiyle tedarik zincirindeki kırılmalar dünyada ve Türkiye'de otomotiv sektöründe başlayan çip krizi, şimdi de bilgisayar, telefon ve oyun konsolu gibi teknolojik cihazlara sıçradı.

KPMG’nin yarı iletken sektörüyle ilgili hazırladığı rapora göre, panik alımlarıyla artarak büyüyen çip krizi, üreticileri yatırım yapmaya zorladı.

KRİZ, SEKTÖRÜ BÜYÜTECEK

KPMG'ye göre, yaşanan kriz dünya devi çip üreticilerinin peş peşe gelen yatırım kararları doğrultusunda yarı iletken sektörünün büyümesine neden olacak.

Dünyadaki çip krizini değerlendiren KPMG Türkiye Teknoloji Danışmanlığı Lideri Alper Karaçar, yarı iletkenlerde 2020’nin ikinci çeyreğinde ortaya çıkan tedarik sıkışıklığının Covid-19'un etkisiyle yoğunlaştığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Şirketler başta 2020’nin sonuna kadar üretimlerinin normal seviyelere döneceğini tahmin ediyordu; ancak nihai üreticilerin panik alımı, destek gören güçlü taleple birleşince çip kıtlığı 2021’in ilk çeyreğinde de artarak devam etti.”

"DÜNYA KRİZİ AŞMAK İÇİN ÇALIŞIYOR"

Gerek dünyadan gerekse Türkiye'den önde gelen otomotiv üreticilerinin söz konusu kriz sebebiyle üretime ara vermesiyle dikkatlerin buraya yöneldiğini söyleyen Karaçar, "Küresel otomotiv üreticilerinin genelde ihtiyaç bazında alım yaptığı düşünüldüğünde, pandemi süresince yaşanan duruşlar ve 2020’nin ikinci yarısında beklenenden daha hızlı artan otomobil talebi, üreticileri yarı iletken tedariki konusunda hazırlıksız yakaladı. Otomotivde başlayan çip krizinin son dönemde bilgisayar, telefon, oyun konsolları dahil olmak üzere tüketici elektroniğine sıçradığını görüyoruz. Dünya bu krizi aşmak için çaba harcıyor." dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın da bilhassa yarı iletkenlerdeki tedarik zinciri sorunlarına dikkati çektiğini ve tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle güçlendirmek amacıyla bir kararname imzaladığını aktaran Karaçar, bu kapsamda ABD'nin 37 milyar dolarlık bir fon oluşturacağını, Hindistan'ın üretim tesisi kurma hedefiyle her şirkete 1 milyar dolarlık fon sağlayacağını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Dünyanın bu alandaki en büyük üreticilerinden Tayvanlı TSMC, üretimini artırmak için üç yıl içinde 100 milyar dolarlık ek yatırım yapacağını açıkladı. TSMC’nin en büyük rakiplerinden Intel, ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni fabrika kurmaya ve üretimi genişletmek için 20 milyar dolar yatırım yapmaya hazırlanıyor. Birçok ülke tedarik sorununu çözmek için çip üreticilerine teşvikler sağlamayı hedefliyor, bunları vergi indirimleri olarak da görebiliyoruz. İş hayatı, eğitim, sağlık ve eğlencenin dijitale kayması sektör için önemli bir büyüme fırsatı oluşturuyor." şeklinde konuştu.

TRENDLERİ VE BEKLENTİLERİ ELE ALIYOR

Şirketin bu yıl 16’ncısını açıkladığı "Küresel Yarı İletken Sektörü Araştırması" sektörde pandemiyle ortaya çıkan trendleri ve şirketlerin beklentilerini ele alıyor.

Sektördeki şirketlerden 156 üst düzey yöneticinin katıldığı araştırma, yaşanan krizin sektörü büyüteceğini gösteriyor.