İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) arasında İslam ülkelerinin standardizasyon ve uygun değerlendirme konularında kapasite artırıcı ve farkındalık faaliyetlerini kapsayan iş birliği protokolü i gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili olarak MÜSİAD tarfından yapılan açıklamaya göre, imza töreninde, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt ve beraberindeki temsilciler yer aldı.

MÜSİAD, anlaşma kapsamında, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin Müslümanlar için önemli bir parçası olan helal endüstri konusunda ortak organizasyonlar gereçkleştirerek farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Uygunluk değerlendirme, standardizasyon ve kalite alanlarında da ortak seminerler, çalıştaylar, saha ziyaretleri, fuarlar ve eğitim kursları gerçekleştirmeyi hedefleyen MÜSİAD, bültenler, süreli yayınlar, yazılı ve görsel çalışmalar hazırlayarak helal endüstri konusunda farkındalık kampanyaları gerçekleştirecek.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı ülkeler arasında ortak standartların belirlenmesi ve uyumlu hale getirilmesi maksadıyla a kurulan SMIIC, İİT'ye bağlı ülkeler arasında ticareti geliştirmeyi ve ticaretin önünde yer alan engelleri ortadan kaldırmayı hedeliyor..

MÜSİAD ile SMIIC arasında helal uygunluk değerlendirme faaliyetlerine ilişkin izleme ve izlenebilirlik sistemi kurulması maksadıyla başka bir sözleşme daha imzalandı. Anlaşma kapsamında firmaların ürettiği ürün ve hizmetin tedarik zincirinin tüm aşamalarında ilgili mevzuat ve helal standartlarına uygun şekilde üretilmesi ve bu şekilde tüketicilerle buluşturulması planlanıyor.

SMIIC tarafından belirlenen standartların ortak kullanımının sağlanması ve helal sertifikalı ürünlerin küresel piyasada tanınırlığının ve itibarının artırılması için izleme ve izlenebilirlik sistemi kurulması da düşünülüyor.