BURSA (AA) - Ege Maden İhracatçılar Birliği (EİB) tarafından Bursa'da düzenlenen törende maden ve doğal taş sektöründe en çok ihracat yapan firmalar ödüle layik görüldü.

Bursa'daki bir otelde gerçekleştirilen ödül töreninin açılışında  EİB Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Bursa Blok Mermer Fuarı öncesi gereçkleştirdikleri töreni geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Maden sektöründe yüzde 5'lik bir düşüş yaşandığını anımsatan Kaya, işlenmiş üründe bir çıkış yakaladıklarını, "İnadına üretim, inadına ihracat" mottosuyla ihracat yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Kaya, bu yıl 5'inci kez gerçekleştirilen ve uluslararası boyut kazanan Bursa Blok Mermer Fuarı'na sahip çıkacaklarını belirterek, "Özelde Bursa ama bizim için Türkiye. Çünkü Türkiye'deki tüm üreticiler fuarda ürünlerini sergileyecek. Bizim başka şansımız yok. Bir araya gelmek ve birbirimizi dinlemek zorundayız. Kolektif akla önem vermek zorundayız." şeklinde konuştu.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı olan Aydın Dinçer de maden ihracatının içinde çok önemli bir yeri olan doğal taş ihracatının maden ihracatının yaklaşık yarısını oluşturduğunu dile getirdi.

Bu nedenle doğal taş sektörüne önem verildiğini vurgulayan Dinçer, "Doğal taş ile ilgili çeşitli ticaret heyetleri düzenliyoruz. İhracatı artırmanın ana formülü bire bir görüşmeleri, yurt dışında ve içinde, fuarlar ve ticaret heyetleri aracılığıyla gerçekleştirebilmek."  şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra maden ve doğal taş sektörü ihracatında dereceye giren 34 firmanın temsilcilerine plaketleri verildi. Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kayseri ve Konya'da faaliyet gösteren ve ödül alan 34 firma, 2018'de toplamda 290 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Madencilik sektöründe en çok ihracat yapan ilk üç firma Kaltun Madencilik Sanayi Nakliye ve Akaryakıt Ticaret AŞ. (birinci), Dimin Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ. (ikinci) ve Alabanda Madencilik Dış Ticaret AŞ. (üçüncü) oldu.

Doğal taş sektöründe en çok ihracat yapan ilk üç firma ise Aytan Mermer Madencilik (birinci), Medmar Mermer Madencilik (ikinci) ve F2C Mermer Sanayi ve Ticaret AŞ. (üçüncü) olarak açıklandı.

Ödül törenine, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı İbrahim Alimoğlu, Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu ile maden ve doğal taş sektörünün temsilcileri yer aldı.