Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yeniden yükselişe geçen satışların tam kapanma sürecinden ne şekilde etkileneceği merak konusu. Sektör temsilcileri, bu dönemde büyük bir talep birikmesi yaşandığı ve ertelenen yatırımların kapanma dönemi sonrasında rekor kıran satışları beraberinde getireceği görüşünde birleşiyor. Her sene bahar aylarıyla birlikte hız kazanan konut satışları nedeniyle, mayıs sonu itibariyle yılın en yüksek satış oranlarının görüleceği düşünülüyor.

2020 yılında TÜİK tarafından açıklanan yabancı yatırımcıya yönelik konut satış rakamlarına göre, toplamda 40 bin 812 adet satış gerçekleşmişti. Oysa 2021 yılının sadece ilk 3 ayında 10 bin adet konut satıldığı görülüyor.

Her ne kadar seyahat kısıtlamaları ve tam kapanma önlemleri nedeniyle satışlarda düşüş yaşansa da dijital satış kanallarının efektif kullanımı sayesinde sektördeki hareketliliğin devam ettiği görülürken, sektörde, tam kapanma sonrası süreçte pandemiden önceki 2019 yılı satış rakamlarına ulaşılacağı, hatta bu rakamların aşılacağına yönelik bir beklenti hâkim.

DİJİTAL SATIŞ KANALLARI ETKİN ROL OYNUYOR

Pandemi döneminde giderek zorlaşan proje ziyaretleri nedeniyle dijital satış kanallarının öne çıktığı söyleyen Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, “Pandemi nedeniyle alınan seyahat kısıtlaması kararları, gayrimenkul sektöründe yenilikçi çözümler üretilmesini de zorunlu kılıyor. Fiziksel ziyaretlerin mümkün olmadığı yatırım ortamında, dijital temas ön plana çıkıyor. Artık, sanal turlarla projelerin tanıtıldığı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Sektörde, dijital satış kanallarına yönelik ilginin de giderek arttığı gözlemleniyor. Mars Investment olarak bu süreçte, mümkün olduğunca dijital kanallardaki iletişime odaklanarak seyahat kısıtlamasının kalkmasını bekleyen yatırımcıların ilgisini canlı tutmaya çalışıyoruz. Ayrıca, tam kapanmanın ardından açığa çıkacak yoğun trafiği maksimum verimle yönetmek adına saha operasyonu geliştirmeye odaklanıyoruz.” şeklinde konuştu.

SATIŞLARIN YÜZDE 40’I ONLİNE

Bucak, “Mars Investment olarak geliştirdiğimiz güvenli online satış sistemleri ile satış öncesi, sırası ve sonrası bütün satış sürecini bir ekosistem ile yürütebildiğimizi gördük. Pandemi döneminden bu yana satışlarımızın yüzde 40’ını tamamen online gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz satışların yüzde 95‘inde tapu teslimi yaptık. Vatandaşlık amaçlı tamamen online sattığımız gayrimenkuller üzerinden yapılan vatandaşlık başvuran yatırımcıların yüzde 70’i hiç Türkiye’ye gelmeden pasaportlarını, ikamet ettikleri ülkedeki Türk Büyükelçiliklerden teslim aldılar. Ülke olarak dijitalleşme ve güvenli dijital alım sistemlerine yatırım yapmaya devam etmemiz gerekiyor.” dedi.

İRAN, IRAK VE RUSYA İLK 3’TE YER ALIYOR

Tam kapanmayla geçen sürenin ardından gayrimenkul sektöründe ciddi bir yükseliş beklendiğine dikkat çeken Bucak, “Tam kapanma sonrasında sektörün en verimli dönemi başlayacak. Tıpkı turizm gibi, gayrimenkul sektörü de canlanacak.  Ocak–Mart arası dönemde yabancı yatırımcıların vatandaşı oldukları ülke sıralamasına baktığımızda, 1,599 satış ile ilk sırada İran’ı görüyoruz. Irak, 1.461 adet konut alımı ile ikinci sırada yer alıyor. Irak’ı 938 adetlik konut satışıyla Rusya ve sırasıyla Afganistan, Kazakistan, Almanya ve Yemen takip ediyor. Bu süreçte toplamda 9 bin 992 adet konut satışının yapıldığını görüyoruz.” dedi.