Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD)  Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda reformların hızlandırılması çağrısı geldi. TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, faiz oranlarının kalıcı bir şekilde düşmesi gerektiğini ve bunun için enflasyonun düşürülmesi, ekonomik reformları yapılması, siyasi ve jeopolitik risklerin hafifletilmesi ve öngörülebilirliği sağlayacak olan hukuk reformlarının tamamlanması gerektiğini söyledi. 
Ekonomik gelişmeler açısından 2021'in 2020’ye kıyasla daha fazla umut vaat ettiğini söyleyen Özilhan, ekonomi yönetiminde hata yapılmaması durumunda bir dizi göstergenin iyileşme sürecine gireceğini belirtti. Makro ekonomik istikrarın ciddi oranda bozulduğu durumlarda şok tedavisi olarak faiz artışının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Özilhan, şok tedavisinin uzun süre kullanılmaması gerektiğini, eğer kullanılırsa başka rahatsızlıkların ortaya çıkacağını vurguladı.

“EKONOMİK REFORMLARIN YAPILMASI GEREK”

Faizlerin düşme eğilimine girmesi için geleceğe dair belirsizliklerin azalması, enflasyondan beklentilerin düşmesi, siyasi ve ekonomik risklerin hafiflemesi gerektiğini söyleyen Özilhan, faizleri kalıcı olarak düşürmek için enflasyonun düşürülmesi, ekonomik reformların yapılması, öngörülebilirliği sağlayacak olan hukuki reformların tamamlanması gerektiğini ifade etti.

“YALINLIĞA VE ŞEFFAFLIĞA İHTİYACIMIZ VAR”

YİK toplantısında söz alan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de, ekonomi yönetiminde yalınlığa, şeffaflığa, öngörülebilirliğe, kurumsallığa, hesap verilebilirliğe, karar vericilerle ekonominin aktörleri arasında yapıcı ve süreklilik arz eden bir iletişime ihtiyaç olduğunu kaydetti.