Dijital dönüşüm, üretimden lojistiğe birçok sektörde artık kaçınılmaz bir gereklilik haline geldi. Ancak bu süreç, sadece teknolojik yatırımlar yapmakla sınırlı değil. Kurumların kültürel dönüşümünden veri yönetimine, stratejik planlamadan çalışan eğitimine kadar pek çok faktör, dönüşümün başarısını doğrudan etkiliyor.
ST Endüstri Radyo’da yayımlanan “Üretimin Yeni Vizyonu” programının konuğu olan Astemo Tedarik Zinciri Müdürü Gökhan Çal, şirketlere dijitalleşme yolculuğunda dikkat etmeleri gereken stratejik noktaları ve sık yapılan hataları anlattı.
DİJİTALLEŞME STRATEJİ İLE UYUMLU OLMALI
Dijital dönüşüm için şirketlerin öncelikle genel stratejileri ile uyumlu belirlenen bir dijitalleşme stratejisi oluşturmaları gerektiğini söyleyen Çal, şöyle konuştu: "Bu süreçte en kritik adım şirket stratejisi ile uyumlu uzun vadeli dijital yol haritası oluşturmaktır. Şirket açısında en çok etkiyi yaratacak alanları tespit edip strateji ile uyumlu şekilde bu alanlarda dijitalleşmeye ağırlık vermektir. Dönüşüm sadece bir yazılım güncelleme olarak görülmemeli, şirketin iş kültürüne; veri odaklı karar alma, sistematik ve dijital çözüm bakış açısını entegre etmek gerekir. Her konuda olduğu gibi insan yetiştirmek olmazsa olmazıdır. Çalışanların dijital becerilerinin geliştirilmesi kesinlikle ajandaya alınmalıdır. Şirketler, kısa vadede değil, uzun vadeli kazanımları hedefleyerek dönüşüm sürecine yaklaşmalıdır."
BAŞARISIZLIĞIN TEMEL NEDENİ: SADECE TEKNOLOJİYE ODAKLANMAK
Dijital dönüşüm yatırımlarının başarısızlığa uğrama nedenleri hakkında bir bakış açısı sunan Çal, şöyle devam etti: "Şirketler dönüşüm için ciddi yatırımlar yaptıkları halde bu projelerde başarı oranları tatmin edici seviyelerde gerçekleşmiyor. Dijital dönüşüm projeleri çoğu zaman yalnızca teknoloji yatırımı olarak görülüyor, bu da başarısızlığın temel sebeplerinden biri. Genelde dönüşümün bir yazılım değil aslında süreç tasarımı ve süreç algoritması oluşturma olduğu gerçeği gözden kaçıyor. Dönüşüm için en gerekli şey olan şirket ana verilerinin sağlıklı olmaması da sürecin ilerleyişine ciddi zararlar verebiliyor. Stratejik planlama eksikliği, üst yönetim desteğinin yetersizliği ve çalışanların sürece dahil edilmemesi dönüşümün başarısını engelliyor. Ayrıca teknolojilerin iş süreçlerine entegrasyonunda yaşanan zorluklar, ölçülebilir hedeflerin belirlenmemesi gibi hatalar projeleri negatif etkiliyor. Sadece teknolojiyi değil, insanı ve kültürü de dönüştürmek gerekiyor. Kurumlar çoğu zaman “kopyala-yapıştır” çözümlerle ilerlemeye çalışıyor, bu da özel ihtiyaçlara cevap veremeyen sistemlerin kurulmasına neden oluyor. Başarılı projeler, iş stratejisi ile teknoloji entegrasyonunu birlikte yürütenlerdir."
BAŞARI İÇİN STRATEJİK SAHİPLENME VE İÇ İLETİŞİM ŞART
Son olarak projeleri başarıya ulaştıracak noktalar hakkında bilgiler paylaşan Çal, "Başarı için en belirleyici ön koşul, dönüşümün şirketin genel stratejisiyle uyumlu ve üst yönetim tarafından sahiplenilmiş olmasıdır. Projeye sağlıklı bir süreç analizi hazırlığı ile başlamak ve net isterler listesi oluşturmak çok kritiktir. Süreçlerin dijitalleşmesinin yanında, çalışanların bu süreçleri anlayarak sahiplenmesi gerekir. Eğitim ve iç iletişim eksikliği, en iyi teknolojiyi bile başarısız kılabilir." diyerek sözlerini noktaladı.