Enerji tüketiminin çok büyük bir kısmını konutlar harcıyor. Binalardaki enerji israfına yol açan önemli hususlardan biri, tüketim alışkanlıkları. Tüketim alışkanlıklarının verimli olmaması durumunda fazla enerji harcıyor ve pek çok olumsuz durumla karşılaşıyoruz. Binaların yapım teknolojisi, alışılagelmiş olarak inşa ediliyor.

 İnşaat sektörü, dünyadaki küresel ısınmanın artmasında, iklim değişikliklerinin yaşanmasında ve enerji kaynaklarının yavaş yavaş tükenmeye başlamasında büyük pay sahibi olmuştur. Bu olumsuz durumları ortadan kaldırmak ve az da olsa azaltmak için sürdürülebilir, çevre dostu, doğa ile uyumlu ve doğal kaynakları kullanabilen anlayışı geliştirerek yeşil bina kavramı ile yenilikçi bir anlayış benimseniyor. Bu durumla, yapı malzemelerinin ham maddesinin kaynağını elde ederek başlayan ve yaşam döngüsü boyunca da ortaya çıkan olumsuz çevresel faktörlerin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Dünyada ve ülkemizde sınırlı sayıda bulunan doğal enerji kaynaklarına olan talep artmış ve temiz su miktarını da azaltmıştır. Aynı zamanda küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden biri olan sera gazı salımını da artırmıştır. Binalar, sera gazı salınımının yüzde 40’ına neden oluyor. Bu neden, inşaat sektöründe “çevre dostu yeşil binalar” kavramını doğurmuştur.

“Cephelerde Dijitalleşmeyi ve Akıllı Teknolojilerin Kullanımını Artıracağız” “Cephelerde Dijitalleşmeyi ve Akıllı Teknolojilerin Kullanımını Artıracağız”

DOĞAYA VE İNSAN SAĞLIĞINA UYGUN YAŞAM ALANI

Yeşil binalar, üretim malzemelerinden dolayı doğaya ve insan sağlığına uygun yaşam alanlarıdır. Yeşil binaların inşaatında, sağlığa zarar verebilecek herhangi bir malzeme kullanılmamaktadır. Hedeflenen şey, enerji verimliliği ve sağlık güvencesinin artırılması için uygun yapılar üretmektir. Aynı zamanda su kullanımının azaltılması, atık kirliliğinin azaltılması ve yapı malzemelerinin bileşenlerinin dayanıklılığının artırılması da hedeflenmektedir. Çevreye duyarlı yapı olan yeşil binalarda kullanılan enerji verimliliği, çatısına konumlandırılan güneş panelleri ile sağlanıyor.

Yeşil binalar, vatandaşa güven veriyor. Geleceğe yatırım yapmak için yeşil binaları tercih edebilirsiniz.

Yeşil binaların derecelendirme sistemi bulunuyor. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) olarak adlandırılan sertifika, Türkiye’de ve dünyada kullanılıyor. Tüm yapı türleri ve iç mekânlar için uygulanan sertifika; başvurulan yapının inşası için seçilecek alan, proje tasarımı, uygulaması, malzemeler, malzeme kullanımı ve var olan yapıların işletmesi gibi konularda çeşitli kriterlere göre verilmektedir. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sertifikası da ülkemizde kullanılmaktadır.
 

Editör: Merve Kaya