Yapının betonarme ve çelik aşamasında, binayı kaplayan birtakım yapı elemanları bulunuyor. Betonarme ile birlikte tuğla, gazbeton, bims gibi yapı malzemeleri inşaat sektöründe sıklıkla kullanılıyor. Dış cephede yalıtım içeren bir evde rahatlıkla oturmanızı sağlayan bu malzemeler, aynı zamanda depreme karşı dayanıklılık da gösteriyor. Yalıtım malzemeleri, kış dönemlerinde soğuktan etkilenmemenizi sağladığı gibi yaz dönemlerinde de sıcaktan etkilenmemenizi sağlıyor. Daha konforlu bir hayat yaşayabilmek adına yapılarda kabuk mühendislik tekniği (kabuk yapı) kullanılıyor. Hem çatının hem de cephenin izolasyonlu bir şekilde ısı alışverişi yapabilmesi, ısı köprüsü sistemlerinin doğru uygulanması, ısı ve su izolasyonlarıyla birlikte çalışabilmesi için kabuk mühendislik tekniği kullanılıyor.

NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25 NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25

KABUK MÜHENDİSLİK SON YILLARDA DAHA ÖNEMLİ

Kabuk mühendisliğin, son yıllarda daha önemli hale geldiğini söyleyen Pro-Has Firma Sahibi Şakir Güntürkün: "Profesyonel hizmet verebilmek için hijyen, güvenlik, sağlık ve görsellik gibi detayların oluşabilmesi için doğru elementlerin yerinde uygulanabilmesi gerekiyor. Bunun için de bazı teknik çalışmaların yapılması lazım. Yani hangi ürünün; hangi cephede ve nerede uygulanacağı, hava koşulları gibi etkenlerin değerlendirilerek en uygun ürünün ortaya çıkması gerekiyor." diye konuştu.

Yangına karşı, binalarda ve cephelerde alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Güntürkün, konuşmasına şöyle devam etti:

"Devlet ve kamu binaları olmak üzere yüksek katlı özel projelerde, 100 metreyi veya 80 metreyi geçen belli bir kat yüksekliğindeki yapılarda, şartnamelerle bu durumlar yavaş yavaş ortaya konuyor. Yani kullanılan taş yünü, dış cephede uygulanan yangın sınıf kompozitler, birtakım doğramalar yangın testlerinden geçirilerek uygulanıyor. Cephecilerin, taahhüt firmalarını ve son tüketiciyi aydınlatması gerekiyor."

Yangın dayanımındaki yüzdelik dilimlerinin farklı olduğunu kaydeden Güntürkün: "Bu ürünler olmazsa olmaz. Eğer dikkat edilmezse çeşitli sıkıntılar ortaya çıkar. Gaz zehirlenmesi, tesisatla ilgili çıkacak yangın, yangının daha çok büyümesi gibi sıkıntılar. İki tip ürün bulunuyor. Bir tanesi alev yürütmez dediğimiz özel malzemeler, diğeri de çok zor yanan ileri düzeyde yangın içeriyor olan şeyler. Bu belli bölgelerde yapılıyor." dedi.

Güntürkün, yapıların denetlenmesi gerektiğini ifade ederek konuşmasını şöyle tamamladı:

"Özel sektördeki işverenin bile kendini denetleyecek mekanizmaları harekete geçirmesi gerekiyor ki doğru yapılarla, doğru binalarla, doğru cepheyle ve doğru kabukla iş çıksın. O açıdan denetim mekanizmaları çok önemli."