MAPEI Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Selman Tarmur, ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisine açıklamalarda bulundu. Tarmur, "İşimizin özünde AR-GE var diyerek önemli konulara değindi.

Selman Tarmur (1)

FOTO: MAPEI Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Selman Tarmur

MAPEI YAPI KİMYASALLARI olarak, inşaat sektöründeki yenilikleri ve değişen trendleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Sürdürülebilirlik ve çevre dostu ürünler konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Genel olarak inşaat sektörü artık sürdürülebilir ve çevre dostu bir yol izlemeye çalışıyor. Bu, dünyada mevcut küresel ısınma ve son yıllarda oldukça artış gösteren kaynak kullanımını kontrol altına alabilmek için herkes adına güzel bir adım. Biz de Mapei olarak Zero projesi ile bu döngüye katkı sağlıyoruz.

Proje kapsamında ürünlerimizden kaynaklanan CO2 emisyonları, bir ürünün ömrünün çeşitli aşamalarında (formülü oluşturan hammaddelerin çıkarılmasından üretim tesisine taşınmasına, üretim döngüsüne, ürün ambalajına, atık malzemelere, bitmiş ürünün dağıtıcıya taşınmasına ve nihai bertarafına kadar) neden olduğu çevresel etkilerin bir değerlendirmesi olan LCA (Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi) metodolojisi ile hesaplanıyor.

LCA ile elde edilen sonuçlar EPD (Çevresel Ürün Beyanı) aracılığıyla harici bir kuruluş tarafından doğrulanarak sertifikalandırılıyor. Sertifikalandırılan değeri satılan ürün miktarı ile çarptığımızda yıllık telafi edeceğimiz CO2 miktarını elde etmiş oluyoruz. Yenilenebilir enerji ve orman koruma projelerini desteklemek için sertifikalı karbon kredileri satın alarak bu değerleri telafi ediyoruz.

Ar-Ge çalışmalarınızda hangi yenilikçi teknolojilere odaklanıyorsunuz? Özellikle son dönemde piyasaya sürdüğünüz veya geliştirdiğiniz en yenilikçi ürünlerden bahseder misiniz?

İşimizin özünde AR-GE var. Piyasaya sunulan her MAPEI ürünü, yoğun Araştırma ve Geliştirme çalışmalarıyla destekleniyor. Grup çalışanlarımızın %12’si araştırma ile uğraşıyor ve yıllık ciromuzun %5’ini AR-GE’ye aktarıyoruz. MAPEI araştırmacıları 32 ana merkezden oluşan küresel bir ağ içinde çalışıyor. Milano’da bulunan Kurumsal Araştırma Merkezimiz, merkezi analiz laboratuvarı olarak faaliyet gösterirken, diğer 31 laboratuvarı da koordine ediyor. İleri teknoloji ekipmanlarla donatılmış AR-GE laboratuvarlarımız, hem birbirleriyle yakın temas içinde çalışıyor hem de prestijli üniversiteler ve bilimsel ve endüstriyel araştırma enstitüleriyle iş birliği yapıyor. Bunun yanı sıra AR-GE laboratuvarlarımız, müşterilerimizin en karmaşık taleplerine cevap vermek için Teknik Servis Departmanı’na destek sağlıyor ve grubun 90 üretim tesisinin tamamında bulunan kalite kontrol laboratuvarları tarafından destekleniyor.

Son dönemde, Keraflex Maxi S1 Zero ve Ultracolor Plus ürünlerimizin yanısıra yüzeylerin temizlenmesi, bakımı ve korunması için özel olarak geliştirdiğimiz ürün serisi Ultracare’e ait bazı ürünleri sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak için yürüttüğümüz Zero projesi kapsamında piyasaya sunduk.

Seramik malzemeler ve taş yapılar için sunduğumuz ürünlere ek olarak donatı çubuklarının korunması, yüzeylerin ve yapıların onarılması ve normal sertleşme veya hızlı sertleşme özelliklerine sahip tiksotropik, yüksek akışkanlıkta harçlar kullanılarak yapılan ankraj uygulamaları için geliştirdiğimiz bazı ürünleri de Zero projesine dahil etmek için çalışmalarımız devam ediyor: Mapefer 1K, Mapegrout 430, Mapegrout Thixotropic E, Planitop Smooth&Repair R4, Mapefill E.

Mapei olarak, çimento katkılarımızın (C-ADD) kullanımı ile de sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyoruz. Çimento katkı maddelerinin kullanımıyla birim zamanda üretilen çimento miktarı artıyor ve bu, elektrik tüketiminin azalmasını sağlıyor.

Mapei çimento katkıları aynı zamanda çimentonun dayanımını da arttırıyor. Dayanım artınca çimentonun ana hammaddesi olan klinkeri azaltmak ve cüruf, uçucu kül, tras gibi yan hammaddelerin oranını arttırmak da mümkün oluyor.

Malzeme Denetimi, İşçilik Denetimi Olmadıktan Sonra Denetimi Yapılıp Onaylanmış Bir Projenin Tek Başına Bir Anlamı Yok Malzeme Denetimi, İşçilik Denetimi Olmadıktan Sonra Denetimi Yapılıp Onaylanmış Bir Projenin Tek Başına Bir Anlamı Yok

Ürünlerinizin uzun vadeli performansı konusunda nasıl bir garanti sunuyorsunuz? Müşterilerinize hangi kalite ve dayanıklılık standartlarını vaat ediyorsunuz?

MAPEI, dünya çapında eko-sürdürülebilir sertifikalı çözümler ile çevreyi korumaya kendini adamış bir firma. Bizim için, ürünlerimizin yıllar boyunca güvenilirliği çok önemli. Daha yüksek dayanıma sahip olan, malzeme ve enerji tasarrufu sağlanmasına yardımcı olan ürünler ve çözümler sunuyoruz; çünkü bu yapılar, sonraki yıllarda bina ve altyapılara müdahale edilmemesi anlamına geliyor.

Geliştirdiğimiz yüksek mekanik performans özelliklerine ve dayanıma sahip ürünler sayesinde yapı elemanlarının ve binaların hizmet ömrünü uzatıyoruz; atık malzemeleri azaltıyoruz, daha az malzeme ve dolayısıyla daha az enerji tüketimi sağlıyoruz.

Uzun vadeli performans ve kalite söz konusu olduğunda yalıtımın önemini unutmamak gerekiyor. Bir yapının dayanıklılığı, zamanla karşılaştığı çeşitli dış etkenlere (hava koşulları, kimyasal maddeler, mekanik stres vb.) karşı doğru su ve ısı yalıtımıyla etkili bir şekilde artırılabilir. Global yapı sektöründe 85 yılı aşan deneyimimiz ve AR-GE gücümüz sayesinde geliştirdiğimiz garantili ve sertifikalı MAPETHERM Isı Yalıtım Sistemi ve 30 yılı aşkın bir süredir, balkon, teras, banyoların ve yüzme havuzlarının su yalıtımı için tercih edilen MAPELASTIC serisi ürünleriyle yapının ve son kullanıcılarının ihtiyaçlarına cevap veren maksimum kaliteyi ve yıllara meydan okuyan dayanıklılığı sağlayan ‘tam sistem’ çözümleri sunuyoruz.

Sektörünüz açısından 2024 yılı sonu ve 2025 yılı için öngörünüz nedir?

2024’e genel olarak baktığımızda ekonomik sıkıntılar ve buna bağlı olarak piyasada daralma, nakit sıkışıklığı, yeni projelerin azlığı ve ödeme güçlükleri ile zor bir yıl oluyor diyebiliriz. İnşaat sektörü deprem bölgesi dışında kalan bölgelerde yeni proje üretmekte zorluk yaşıyor. 2025’in 2024’e kıyasla daha iyi olacağını düşünüyorum. İnşaat sektörü ülkemiz için lokomotif sektör olduğundan bu sektörün büyümesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’deki yapı kimyasalları pazarında rekabet oldukça yoğun. MAPEI YAPI KİMYASALLARI olarak bu rekabetçi ortamda nasıl bir strateji izliyorsunuz? Pazar payınızı artırmak için hangi adımları atıyorsunuz?

Mapei ekibi 85 yılı aşkın süredir inşaat piyasası için mükemmel çözümler sunuyor. Dünyanın her yerinde, tarihi ve sanatsal değeri olan binaların inşasında, restorasyonunda ve korunmasında yer alıyoruz. Bizler için inşaatta kalite büyük fark yaratıyor ve bu da bizi inşaat endüstrisinde yapıştırıcılar, mastikler ve kimyasal ürünlerin üretiminde küresel lider haline getiren şey. Nereye gidersek gidelim, kurumsal değerlerimiz bizimle birlikte geliyor: birinci sınıf uzmanlık, rakipsiz bilgi birikimi, globalleşme, sürekli araştırma ve geliştirme, müşterilerimiz için özelleştirilmiş hizmet, ekonomik, sosyal ve üretim sürdürülebilirliğinin yanı sıra uygulayıcıların ve ürünlerimizin son kullanıcılarının sağlığına gösterilen özen ve Mapei dünyasının her bir üyesine verilen değer.

Mapei olarak, girdiğimiz her pazarın özel gereksinimlerini izliyoruz. Bölgesel olarak ihtiyaçları belirliyoruz. Gelişen ve değişen dünyada sürekli olarak yaptığımız çalışmalarla ürün ve sistem skalamızı her gün geliştiriyoruz. Kaliteli, yüksek performanslı, teknolojik olarak gelişmiş ürünleri ihtiyaç sahipleri ile buluşturarak satışlarımızı ve pazar payımızı artırmaya çalışıyoruz.

RÖPORTAJ ST İNŞAAT & MALZEME EKİM SAYISINDA!

https://dergi.stendustri.com.tr/ sitesinden İnşaat Yapı & Malzeme dergisine ulaşabilirsiniz!

Editör: Merve Kaya