Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Sergisi'nin ikinci günü Kendo Gayrimenkul Kentsel Dönüşüm ve Yapı Güçlendirme Proje Koordinatörü Murat Koçyiiğit'in "Kendo Güvenli Güçlendirme" paneliyle başladı. Panelde konuşan Murat Koçyiğit, derem güçlendirme projelerinde yapılan hatalar ilişkin  tespitlerini aktardı. Güçlendirme projelerinde uygulamada çok ciddi hatalar yapıldığına dikkat çeken Koçyiğit, yanlış uygulamalarının yarar yerine binaya ciddi zararlar verdiğini söyledi. Güçlendirme projelerinde denetimde zaafiyetler olduğunu belirten Koçyiğit, "Yanlışların sebebi bu zaafiyetler. Öneri olarak şunu söylüyorum: Çok sayıda işsiz mühendis ve mimar var. Devletimiz ya da bakanlığımız her projeye metrekaresine göre bir mühendis ve mimar atamalı. Böylece hem yapı denetim hem firmanın mühendiisi hem de ilgili bakanlığın mühendisi denetiminde en doğru uygulama yapılabilir." dedi. 

DOĞRU GÜÇLENDİRME UYGULAMASINDA İLK ADIM

Betonarme güçlendirmesinde yapılan uygulama hatalarını ankraj uygulamaları, pürüzlendirme, eski döşeme ve kiriş betonunun kırılması, yeni taşıyıcı ve eski kiriş/döşeme birleşimi başlıkları altında anlatan Koçyiğit, FRP güçlendirmesinde yapılan uygulama hatalrını ise mekanik özelliklerini yitirmiş betonun sökülmesi, silim ve pah uygulamaları ve epoksi kullanımı başlıkları altında anlattı. Çelik güçlendirmesinde yapılan uygulama hatalarına da değinen Koçyiğit, kaynak uygulaması ve kaynak testleri anlamındak, hataları dikkat çekti. Koçyiğti,, doğru güçlendirme uygulamasındaki ilk adımı güvenilir tecrübeli firma, tecrübeli tam zamanlı yüklenici firma mühendisi, etkin yapı denetim, tam zamanlı işveren müşaviri ve ahlak olarak sıraladı. 

  

“İZOLATÖRLÜ YAPILARIN YAYGINLAŞMASI İÇİN ÜRETİMİN ARTMASI LAZIM” “İZOLATÖRLÜ YAPILARIN YAYGINLAŞMASI İÇİN ÜRETİMİN ARTMASI LAZIM”