İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Sanayi Politikaları Yuvarlak Masası bünyesinde 2017 yılından beri farklı temalarla düzenleneEtkinliğin açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır, iklim değişikliğine dikkat çekerek ekonomik aktivitelerin, kişileri, canlıları ve gezegeni tehdit ettiği bir dönemden geçildiğini işaret ettin "Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri"nin dokuzuncusu "Yeşil ve Sürdürülebilir Üretim İçin Dijital Uygulamalar" temasıyla online olarak gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında knuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır, iklim değişikliğine dikkat çekerek ekonomik aktivitelerin, kişileri, canlıları ve gezegeni tehdit ettiği bir dönemden geçildiğini işaret etti.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ BİR KOLAYLAŞTIRICI OLACAK”

Balkır, üretimde karbon emisyonlarını sınırlandıracak, kaynak verimliliğini önceliklendirecek, atığı minimize edecek ve ürün ömrünü artıracak döngüsel ekonomi odaklı yeni metotların kullanılmasının çok daha kritik olduğunun altını çizerek dijital teknolojilerin ve dijital dönüşümün etkisinin kritik olduğunu belirtti.

Sanayi 4.0 çerçevesinde, nesnelerin internetinden yapay zekaya ve bulut bilişime birçok dijital teknolojinin döngüsel stratejilere hizmet ettiğini dile getiren Balkır, döngüsel ekonomiye geçiş sürecinin başında olunsa da dijital dönüşümün bu süreçte önemli bir kolaylaştırıcı olacağını ifade etti.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, AYRILMAZ BİR PARÇAMIZ HALİNE GELDİ”

Etkinlik çerçevesinde düzenlenen "Yeşil ve Sürdürülebilir Üretim için Dijital Kullanım Senaryoları" paneline katılan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, bu alanda yaptıkları çalışmalarını ve hedeflerini paylaştı.

Süel, 2025 hedeflerinin arasında; yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımı, şebeke atıklarının yüzde 100 yeniden kullanımı ve geri dönüşümü, yüzde 50 sera gazı salımı azaltımı, böylelikle 1 milyar insanın hayatını iyileştirmek ve çevresel etkilerini yarıya indirmek olduğunu söyledi.

“215 TON KARBON SALINIMINI ÖNLEDİK”

“Sürdürülebilir İş Stratejisi”ni temel aldıklarını, bu kapsamda “Vodafone Türkiye Sürdürülebilirlik Söylemi”ni oluşturduklarına dikkat çeken Süel, çözümleriyle başka sektörlerde de daha sürdürülebilir bir yaşam için hayata geçirilecek projelere katkıda bulunduklarını dile getirdi.

Süel, Adana'da kurulan santral ile oradaki teknoloji merkezinin enerji ihtiyacının yüzde 20'sinin güneş enerjisiyle karşılandığını, enerji tüketiminin yüzde 11'ine eşdeğer 425 MWh elektrik üretmeyi başardıklarını ve böylece 215 ton karbon salınımın önüne geçtiklerini aktardı. 

“EN BÜYÜK KAPASİTEL SOLAR SİSTEM OLACAK”

Projenin gelecek yıl ikinci fazı tamamladığında, 768 MWh elektrik üretim kapasitesine ulaşmayı, bu projeyle yılda yaklaşık 389 ton karbon salınımı azaltımı hedeflediklerini aktaran Süel, solar enerji çalışmalarıyla ilgili de, “İstanbul Esenyurt Veri Merkezi'mizde de bir yatırım yaptık. Adana'daki kurduğumuz sistemin neredeyse iki katı büyüklüğünde. Sistem, Türkiye'de ve Vodafone Grubu içinde teknoloji merkezinde kurulan en büyük kapasiteli solar sistem olacak. Amacımız sadece ülkemizde güzel bir sistem oluşturmak değil, aynı zamanda dünyaya da güzel bir örnek oluşturmak.” dedi.