Genel olarak endüstri 4.0 nedir sorusunu “sanayi tesislerinde akıllı üretim sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması” olarak yanıtlayabiliriz. Bu nedenle 4.0, bir sanayi devrimi olarak da nitelendiriliyor. Devrimin üretim aşamaları kadar enerji sektörünü de etkilediğini belirtmeliyiz.

Her alanda hızla devam eden dijitalleşme, endüstriyel alanda da meydana geliyor ve bunun en net göstergelerinden biri de endüstri 4.0 olarak karşımıza çıkıyor. Artık elektrik şirketlerinin anlık enerji taleplerini analiz etmesi, bu analiz kapsamında enerji kayıplarının yani israfın minimuma indirgenmesi bekleniyor. İşte bu noktada akıllı üretim sistemlerinden ve özellikle de yapay zekadan faydalanılmasına ihtiyaç duyuluyor. Yapay zeka gibi ileri teknolojilerle dijitalleşme, enerjinin verimli şekilde kullanılabilmesinin en önemli koşullarından biri olarak görülüyor.

Nesnelerin interneti (IoT) sektörünün 22 milyar doların da üzerinde bir değer yaratacağı düşünülüyor. Özellikle enerji sektörü operasyonlarının dijitalleşmesinin bu beklentide önemli bir etkisi var. Enerji işletmelerinin operasyonel verimlilik ihtiyacının artık IoT tarafından tam olarak karşılanabiliyor olması, karar vermeden güvenlik açıklarının tespitine, risk faktörlerinin azaltılmasından tedarik zinciri sorunlarının önlenmesine kadar her aşamaya olumlu bir yansıma yapması bekleniyor. Tüm bunlar, endüstri 4.0 devriminin enerji sektörünü ne yönde ve nasıl etkileyeceğinin en güzel örnekleri olabilir.

Peki, son yıllarda ne gibi değişimler göze çarpıyor? Öncelikle artık üretim endüstrisinde IoT eğilimlerinin daha fazla dikkat çekmeye başladığını söyleyebiliriz. Örneğin dronlar ile IoT sensörleri, hatlardan tesislere kadar tüm ağı denetleyebiliyor. Üstelik eskiye nazaran bu denetimler daha kısa zamanda ve daha az kesinti ile yapılıyor. Bir diğer örnek de akıllı şebeke sayaçları olabilir. Petrol, gaz ya da su ile birlikte elektrik taleplerine dair güncel verilerin anlık olarak üreticilerden toplanması mümkün hale geldi diyebiliriz. Akıllı şebeke sayaçları da enerji üretim sektörüne önemli veri aktarımı yapabiliyor.

Veri Güvenliği ve Gizliliği Dijital Dönüşüm Süreçlerinde Nasıl Yönetilmeli? Veri Güvenliği ve Gizliliği Dijital Dönüşüm Süreçlerinde Nasıl Yönetilmeli?

Bu noktada endüstri 4.0 ve 3.0 arasındaki farkları merak edebilirsiniz. Bu farkları detayları ile öğrenmek için aydemperakende.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Endüstri 4.0 hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları sitede detaylı bir şekilde ele alınmış durumda!

Editör: Gözde İpek