Dijital Dönüşüm ile Depreme Dayanıklı Yapılar
Dijital Dönüşüm ile Depreme Dayanıklı Yapılar
İçeriği Görüntüle

FOTO: Mega Yalıtım Çözümleri Genel Müdürü Selçuk Vanlı,

Mega Yalıtım Çözümleri Genel Müdürü Selçuk Vanlı, TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları standardının revizyonunu değerlendirdi. 01 Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni standart, Türkiye’yi 6 farklı iklim bölgesine ayırarak, bölgelere özel yalıtım kalınlıklarını zorunlu hale getiriyor. Yalnızca ısıtmaya değil, soğutma ihtiyaçlarına göre de tasarım zorunluluğu getiren TS 825, enerji tüketimini düşürürken hem ekonomiye hem çevreye katkı sağlamayı hedefliyor. Vanlı'ya göre bu dönüşüm, yapıların enerji performansını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda sürdürülebilir ve çevre dostu kentleşme yolculuğuna da yön verecek.

TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları standardı, çevre dostu enerjinin doğru kullanımı ve sürdürülebilirlik hedefiyle, yapılarda ısı yalıtım ihtiyaçları kapsamında güncellendi. Eski standart ülkemizdeki yapıların özellikle sıcak iklim bölgelerinde enerji verimliliği açısından iyileştirme talebi oluşturmazken yapıların yalnızca ısıtma tüketimleri doğrultusunda sınırlamalar getirmekteydi.

Yeni TS 825 standardı, 01 Nisan 2025 tarihinde zorunlu olarak yürürlüğe girdi. Enerji limitleri ve U değerleri düzenlenip, yapıların ısıtma ihtiyacına göre tasarlanma dönemi sona erdi. Yeni yönetmelikle birlikte binalarda uygulanacak yalıtım kalınlıkları yeniden belirlendi. Buna göre, ülkemizi 4 ısı bölgesine ayırarak belirlenen yalıtım kalınlıkları, 6 ısı bölgesi olarak detaylandırıldı. Yalıtım uygulamalarında kalınlıkların, yapının bulunduğu iklime ve şartlara özel olması sağlanmaya çalışıldı. Tebliğe uygun inşa edilecek yapılarda, konfor şartları değişmeden enerji faturalarının yüzde 25 azalması hedefleniyor. Ayrıca bu binalar sayesinde, doğaya yılda 600 milyon ton eşdeğerinde karbondioksit salınımının da önüne geçmiş olacağız.

Yeni TS 825 standardı ile yapılar ısıtma ve soğutma ihtiyacına göre tasarlanıp, m2 başına yıllık enerji tüketimi ortalama 120-150 kWh/m2 yıldan 70-90 kWh/m2 yıl seviyelerine düşmesi ön görülmektedir. Buda yıllık enerji ithalatımızın bütçesini aynı oranda düşürmek için iyi bir fırsat olarak karşımıza gelmektedir. Isıtma ve soğutma giderlerinin azalmasının yanı sıra inşa edilecek daha az enerji harcayan çevre dostu yapılar sayesinde ülkemiz ekonomisi ve çevresel fayda adına artı değer sağlamış olacağız.

Bu revizyonla birlikte 4 mevsim yaşayan ülkemizde yapıların tasarım süreçlerinden başlayarak enerjinin verimli kullanımı uygulamalarını iyileştirip iklim çeşitliliğine uygun olarak yapıların enerji performansını sadece ısıtma için değil soğutma ihtiyaçlarına göre de tasarlanıp, gerekli yalıtım ve mimari çözümleri mecburi hale getirmektedir. Sektör paydaşlarına rehberlik edecek bu durum ülke genelinde inşaat sektörünü sürdürülebilir yapılar konusunda teşvik ederken karbon salınımı azalacak, enerji maliyetleri düşecek artan sürdürülebilir bir geleceğe ışık tutacaktır.

Uyum sürecinde yapılması ve dikkat edilmesi gereken hususlar yapılarda enerji kaybı yaşanmaması, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve ısıl değerlerin korunması noktasında kapı, pencere ve çatı’nın standartta belirtilen U değerinin uygun hale getirilmesi, yenileme projeleri öncesinde enerji performansı analizlerinin ve enerji ihtiyacı hesaplamalarının yapılması gerekmektedir. Mega Yalıtım Çözümleri olarak tüm paydaşlarıyla birlikte doğaya, çevreye karşı sorumluluklarımızın bilinciyle faaliyetlerimizi sürdürmekte olup TS 825 Revizyonunu memnuniyetle karşılıyor, enerji kaynaklarının olumlu yönde kullanılmasını destekliyoruz. Ülkemizin geleceği için bu standardın oluşmasında büyük rol oynayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, İzoder’e ve emeği geçen tüm aktörlere teşekkür ediyoruz.