1974 yılında kurulan, 1994 yılında Kibar Holding tarafından satın alınan İspak, esnek ambalaj sektöründe 50 yıldır faaliyet gösteriyor. Bugün, Türkiye’nin en büyük ambalaj üreticilerinden biri olarak konumlanmasının temelinde Ar-Ge’ye verdiği önem ve sürekli iyileştirme anlayışı yatıyor. İzmit’te Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’nde 60 milyon Euro’luk yatırımla kurulan tesis, sektörde Türkiye’de tek seferde yapılan en büyük yatırımlardan biri olma özelliği taşıyor. Tesis, modern üretim teknolojileri ile donatılmış olup, yılda 712.510.000 m²’lik üretim kapasitesine sahip. Yakın zamanda devreye alınması planlanan yeni yatırımlar ile şirket, kapasitesini daha da artırmayı hedefliyor. Gıda, içecek, tıbbi malzeme, hijyen ürünleri gibi farklı sektörlere yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir ambalaj çözümleri sunan İspak Ambalaj, aynı zamanda buzdolabı, iklimlendirme ve izolasyon gibi alanlarda kullanılan teknik folyolar konusunda da önemli bir üretici konumunda. Sektörde sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ön plana çıkarken, geri dönüştürülebilir ve doğa dostu ambalaj çözümlerine yatırım yaptıklarını kaydeden İspak Ambalaj Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ertuğrul Okumuş, tesis ve otomasyon yatırımlarını ve bu yatırımların sağladığı kazanımları anlattı.

“BEŞ YIL İÇERİSİNDE İŞİMİZİ TON BAZINDA 4 KAT ARTTIRACAĞIZ”

Sektörde sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ön plana çıkarken, İspak'ın da geri dönüştürülebilir ve doğa dostu ambalaj çözümlerine yatırım yaptığını söyleyen Okumuş şöyle devam etti: "Teknik folyolar enerji verimliliği ve yalıtımda kritik bir rol oynuyor. İklimlendirme, izolasyon ve buzdolabı arka paneli gibi alanlarda önemli üreticilerden biriyiz. Son 5 yılda iklimlendirme sektörü için ürettiğimiz teknik folyolar hem iç pazarda hem de ihracatta CAGR (Bileşik Yıllık Büyüme Oranı) bazında yüzde 20 büyüdü. 2024 yılı itibarıyla önümüzdeki beş yıl içerisinde işimizi ton bazında 4 kat arttıracağız. Bu hedef doğrultusunda, dünya genelinde enerji verimliliği sağlayan ısı pompalarına yönelik küresel talebin hızla artması, yatırımlarımızı bu alana yönlendirmemize neden oldu. Fosil yakıtlardan uzaklaşıp yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme eğilimi, ısı pompalarına olan ilgiyi artırıyor. Bu talebi öngörerek ısı pompalarına yönelik üretim kapasitemizi artırmak amacıyla yeni yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Yeni yatırımlarımız sayesinde, yerel üretim kapasitemizi artırmanın yanı sıra, global taleplere de hızlı yanıt verebilecek bir çözüm ortağı konumuna geldik. İklimlendirme alanında enerji verimliliği odaklı çözümlere yönelik artan talepler hem şirketimizin pazar payını genişletmesine hem de Türkiye'nin ihracatına önemli katkılar sağlamamıza olanak tanıyor."

YENİ FABRİKA İNŞAATI BAŞLADI

Yatırım kararlarının da gelişmeleri inceleyerek ve müşterilerinin talepleri doğrultusunda, ciddi bir fizibilite sonrası alındığını söyleyen Okumuş, "2024 yılında İzmit Fabrikamızın yanında teknik folyo üretimimiz için yeni fabrikamızın inşaatı başladı. 30 Milyon Euro’luk bu yatırımımızı neredeyse tamamlamış durumdayız." dedi.

“Yeni Kalite ve Ar-Ge Laboratuvarıyla Ürün Doğrulama Testlerine Başladık”
“Yeni Kalite ve Ar-Ge Laboratuvarıyla Ürün Doğrulama Testlerine Başladık”
İçeriği Görüntüle

Okumuş ayrıca, "Yakın zamanda devreye almayı planladığımız yeni yatırımlarımız ile kapasitemizi daha da artırmayı ve sektördeki liderliğimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Herkesin yatırımlarını durdurduğu ve beklediği bir dönemde, biz yaklaşık 30 milyon Euro’luk yeni bir fabrikayı ilk deneme üretimleriyle faaliyete alıyoruz. Tesisimiz teknik folyo üretim kapasitemizi ve verimliliğimizi artırarak hem iç pazarda hem de ihracatta daha güçlü bir konum elde etmemizi sağlayacaktır." diyerek sözlerini tamamladı.