Raylı ulaşım sektörünün gerek duyduğu hemen her türlü endüstriyel bilişim ve iletişim ürünlerini iş ortağı Advantech ‘in ürün portföyü yardımıyla karşılayan Lima Endüstriyel Bilgisayar’ın Genel Müdürü Mehmet Bali, sektöre sundukları rekabetçi çözümlerini dergimiz için kaleme aldı.
RAYLI ULAŞIM SEKTÖRÜNDE EĞİLİMLER
Raylı ulaşıma olan talep gerek dünyada gerekse ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Bu eğilimin başlıca sebepleri:
• Enerji kullanımındaki yüksek verim,
• Tek katarla çok sayıda yolcu ve yük taşıyabilme,
• Trafik sorunu oluşturmamaları,
• Yüksek yol güvenliği,
• Olumsuz hava koşullarından fazla etkilenmeme
• Düşük karbon emisyonu üretmesi şeklinde sıralanabilir.
Artan talebi ekonomik ve güvenli bir şekilde karşılayabilmek için raylı araçlarda, rayların hat boyunda ve istasyonlardaki alt yapılarda kapsamlı iyileştirmeler yapılması gerekmektedir. Bu iyileştirmeleri üç başlıkta toplamak mümkündür:
1. Araçlarda hız, güvenlik, enerji verimliliği ve konforun arttırılması
2. Hatlarda ray, elektrik ve hızlı iletişim teknolojilerinin ve güvenliklerinin arttırılması
3. İşletmede esnek katar ve tamamlayıcı hatlar destekleyen operasyon yönetim modelleri kurulması
Tüm bu hedeflere ulaşmak için yoğun olarak endüstriyel bilişim ve yapay zekâ çözümlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. “Endüstriyel” vurgusu sektörün zorlu teknik şartları ve gerçek zamanlı, güvenilir operasyon gereklerinden kaynaklanmaktadır.
Lima Endüstriyel Bilgisayar olarak raylı ulaşım sektörünün gerek duyduğu hemen her türlü endüstriyel bilişim ve iletişim ürünlerini iş ortağımız Advantech ‘in ürün portföyü yardımıyla karşılamaktayız. Ayrıca bu ürünleri Basler, Kowa ve Zebra Technologies gibi üreticilerimizin yapay görme çözümleriyle bütünleştirmekteyiz.
Ülkemizde özellikle tramvay çözümlerinde yaygın olarak kullanılan başarılı bir HMI (insan-makina arayüzü) ürünümüz olan Advantech ITA-8100 örnek bir raylı ulaşım bilgisayarıdır:
Sektörün gerek duyduğu bütün teknik standartları (EN-50155, EN-45545, EN-50121, IEC60571, IEC-61373) karşılar, raylı taşıtlar için zorunluluk haline gelmiş UIC 612-01 tuş takımını ve gün ışığında okunabilmeyi destekler.
Araç üstü dijitalleşme, hat boyu ve merkezle sürekli iletişim kurabilen otomasyon katmanlarıyla bütünleştiğinde Avrupa’nın tren kontrol sistemleri ETCS, GSM-R ve ERTMS ile uyum sağlanmaya başlanabiliyor.
Bu nedenle Lima Endüstriyel Bilgisayar olarak öncelikle araç üstü dijitalleşme projelerine katkı sağlıyoruz. Avrupa tren kontrol sisteminin 1. Seviyesindeki ATP (Otomatik Tren Koruma) sistemleri için Advantech cPCI Platformlarını öneriyoruz. Tek kasada birden çok bilgisayar platformunu barındırabilen bu platformlarda yüksek performanslı Intel işlemciler ve Nvidia Jetson modüllerle yapay zekâ uygulamalarına hazır hale gelmektedir. Ayrıca Basler’in endüstriyel alan ve çizgi tarama kameralarıyla bütünlenen bu platformlar tren bütünlüğü, ray kontrolü, boji gözetimi gibi kritik işlevlerde kullanılabilmektedir.
Lima olarak Advantech ürünleriyle araç üstünden başlayarak, hat boyu ve merkezle sürekli iletişim sağlayan çözümler oluşturabilmekte sistem bütünleştiricilerimize uzun yıllar süresince proje desteği sunabilmekteyiz.
Raylı ulaşım uygulamaları için sağlanılan diğer çözümler hakkında ek bilgi almak için Lima Endüstriyel Bilgisayar’a başvurabilirsiniz – [email protected]