Dr. Öznur Sevme’nin hazırlayıp sunduğu Topuklu Ekonomist programının bu Mutlu Akü Eski CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Paker konuk oldu. Paker, yönetim danışmanlığı üzerine soruları cevapladı.

Şirketlerde son dönemlerde bölümler arası rekabetin arttığı gözlemleniyor. Bunu önlemek için bir CEO neler yapmalı? 

Her büyük şirkette olduğu gibi benim de yaşadığım şirketlerde benzer problemleri gördüm. Şirketler büyüdükçe kurum kültürü her yere yeteri kadar sirayet etmemiş olabilir. Daha küçük birimler veya süreçler içerisinde kendi kültürleri gelişmeye başlıyor. Bu kültürlerde departmanlar arası çatışma olarak karşımıza çıkıyor. Bunu çözmenin yolu içeride ortak bir şirket kültürü oluşturabilmek. Bugünden yarına oluşabilecek bir şey değil, çok uzun süreli detaylı çalışma ile yapılabilir. 

Vizyonu benimsemek önemli midir? Vizyonu benimseyen her çalışan bu kültürü oluşturur diyebilir miyiz?

Vizyon konunun bir bölümü ancak tek başına yeterli değil. Şirketlerdeki kültürler aslında toplumsal kültürlerden farklı değil. Kültürleri oluşturan şeyler sizlerin değerleriniz dolayısıyla her bir şirketin bir değer zinciri ve kabulü olması lazım. Belirlenen o değerleri günlük hayata aktarmış şirketler kültürünü oluşturabilir. Siz o şirkette hangi değerlerin ön plana çıkmasını istiyorsanız o değerler üzerinde bir yaşam kurgulamalısınız.Bu değerlerle yaşamayı seven insanları bir arada tutmanız ve o değerleri de sürekli içeride yaşatarak şirketin kültürü haline dönüştürmeniz lazım. Değerler zaten her çalışan için çok önemlidir. Kendi değerleri ile kurumun değerleri uyuştuğu zaman çalışan motive olur.

Şirketler neden CEO ihtiyacı hissediyor?

Dünyada yeni kurulan şirketler birkaç yılda maalesef beklediklerini bulamıyorlar ve kapanmak zorunda kalıyorlar. Türkiye'de 5 yıl içerisinde yok olan şirketlerin oranı kurulanların %80’i, dolayısıyla çok ciddi şirketlerin ömründe çok ciddi bir kısalma var. Bunun temeline baktığımızda şirketlerin sürdürülebilir işletme olamadıklarını görüyoruz. Böyle bir işletme olmanın aslında bir sürü koşulu var ama en temel kabul görmüş koşulu; kurumsallaşmak. Aile şirketlerine bakacak olursak; şirketlerin kurumsallaşması demek ailenin işten uzaklaşması anlamına gelmiyor. Bu sebeple şirketlerin kurumsallaşmak adına aile dışarıdan profesyonel, aile değerleriyle örtüşen bir destek almaları faydalı olacaktır. CEO’da tam bu noktada devreye giriyor. Sadece CEO olarak düşünmemek lazım şirketlerin ölçeklerine göre terimler değişebilir.