Nadir Çomak ve Hasan Akkaya’nın hazırlayıp sunduğu Akıllı Teknolojik Uygulamalar programında yapay zeka ve veri madenciliği üzerine bilgiler paylaşıldı. 

Bilginin günümüzde önemli bir kavram olduğunu ve hangisi daha değerli, hangisi kullanılabilir gibi soruların cevaplarının teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha da kıymetli hale geldiğini belirten Çomak, veri madenciliği süreçleri ve veriler içerisindeki ekstrem değerleri bularak verilerin kullanışlı olması ve değerli hale gelmesi için algoritmik sistem üzerinde sunulması gerektiğine dikkat çekti.

VERİ ANLAMLI HALE GELMELİ

Veri madenciliği üzerine bilgiler veren Akkaya ise, verinin işlenmesi, anlamlı hale getirilmesi ve bunun sonucunda sonuçların yönetilmesi olarak açıkladığı veri madenciliğinin, yapay zekanın altındaki en önemli organ olduğunu belirterek temellerini oluşturduğunu da ifade etti.

Günümüzde bir iş modeli veya bir makineye görevlerin yapay zeka mantığına göre verildiğini belirten Akkaya, “Veri madenciliği ile alınan veriler işlenip nihayetinde kullanıcı için geliştirilen sistemler olarak bize tekrar geri veriliyor.” dedi.
 
Akkaya,”Veri madenciliğinin anlaşılmasındaki en büyük etken; günümüz teknolojilerinde milyonlarca veri bir arada biriktiği için bu verilerin anlamlı olanlarının yorumlandığı bir sistem gerekiyor. Bu sistem içinde veri madenciliği kavramların çok iyi anlaşılması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

3 BAŞLIKTA İNCELENİYOR

Veri madenciliğinin 3 alt başlıkta incelendiğini ve bunların verilerin istatiği, yapay zekanın alt yapısını oluşturması ve öğrenen makineler olduğunu belirten Çomak ise, biriken bilginin içerisinden anlamlı düzen oluşturulmasının önemine vurgu yaptı.

Herhangi bir yazılımın düzgün çalışabilmesi için arkada toplanan verilerin anlamlı olması gerektiğinin altını çizen Akkaya, veri madenciliğinin sadece bilgi toplanmasından ibaret olmadığını da sözlerine ekledi.