Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın hazırlayıp sunduğu Toplum 5.0 programına katılan ACT Venture Partners Ortağı Gürcan Ozan otonom ve elektrikli araçlar üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Ulaşımın insan hayatında ve iş dünyasında dokunduğu çok fazla konunun olduğunu belirten Ozan, ulaşım otonomlaştığı zaman birçok farklı şekilde sektörde etkilerini gösterdiğini ifade etti. Ulaşımda yaşanan gelişmelerin olumlu ve olumsuz yanlarının da bulunduğunu dile getiren Ozan, araç sahibi olma miktarının azalmasının olumlu yöndeki sonuçlarından olduğunu ve ulaşımın artık bir hizmet olarak sunulmaya başlandığından bahsetti.

Araçların fiyatlarının artmasının da buna bir etken olduğunu belirten Ozan, bu nedenle trafikte azalmanın yaşandığını da kaydetti.

HİZMET SEKTÖRÜ ARTACAK

Otonom araçlar ile birlikte hizmet kültürünün giderek artacağını belirten Ozan, “Olduğunuz yere bir otonom araç çağıracaksınız. Daha sonra kendi kendine park edecek dolayısıyla boş yere araç kullanımı gibi durum söz konusu olmayacak ve çok iyi bir kapasite kullanımı olacak.” dedi.

KAZA ORANLARINDA DÜŞÜŞ GÖRÜLEBİLİR

Bununla birlikte trafik kaza sayısının gelecekte düşmesinin de beklendiğini belirten Ozan, otonom araçların kaza olasılığına karşı daha donanımlı bir yapıya sahip olacağını da ifade etti.

Ozan, “ Otonom araçların tüm bu olumlu etkileri ile insanların zamanını daha etkin kullanabilmesine ve üretken hale gelmesine neden olacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

İŞSİZ KALMA ENDİŞESİ VAR

Bu teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte özellikle taksi, toplu taşıma veya dağıtım gibi alanlarda çalışan işçilerin işsiz kalacağı yönünde endişelerin de olduğunu belirten Ozan, bunun olabilmesi için en az seviye 4 otonom araç gerektiğini belirtti. 

Ozan,” Bütün teknolojilerde insan emeğini azaltan durumlar yaşanıyor.  Ancak ekonomik yapılar bir şekilde çözüm bulabiliyorlar sadece hemen olabilen bir çözüm olmuyor.” dedi.

YÖNETMEK DAHA ZOR OLABİLİR

Kent içi ulaşımda scooter, küçük otomobiller gibi farklı araçların kullanıldığını belirten Ozan, otonom araçlarla birlikte daha komplike bir yapının olacağını ve bunu yönetmeninde zorlaşacağını ifade etti.

Ozan, birçok otonom araçtan gelen data ile birlikte trafiği iyi planlamak gerektiğini de sözlerine ekledi.