Tunç Berkman ile 4P+1 programına konuşan TGL Transtaş Global Lojistik YK Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız, lojistik sektörünü ve bu sektörde kadın yönetici olmayı Endüstri Radyo’da anlattı.

Lojistik sektörünün erkek egemen bir sektör olduğunu ancak zaman içerisinde bu görüşte kırılmaların meydana geldiğini ve özellikle üniversitelerde lojistik bölümlerinin açılması ile birlikte genç kızların da sektöre ilgi duyduğunu söyleyen Akyıldız, artık lojistik ve üretim şirketlerinde çok sayıda kadın yöneticinin bulunduğunu belirtti.

Akyıldız, “İstenilen sayıda olmada kadın açısından lojistiğin giderek artan bir ivmesi var. “ dedi.

İHRACATTA SIKINTILAR YAŞANIYOR

Türkiye’de lojistik sektörünün önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Akyıldız, “Dünyada özellikle lojistik sektöründe stratejik bir noktadayız. Şu anda 4 saatlik kısa uçuş mesafesi olan Türkiye’den gidebileceğimiz 40’ın üstünde ülke var. Aynı zamanda deniz yoluyla da çok sayıda ülkenin tam ortasında bir coğrafyamız var.” dedi.

Sektörün pandemi sürecinde hız kesmeden faaliyetlerine devam ettiğini ve sağlıktan sonra en önemli sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Akyıldız, “Pandemi sürecinde alınan önlemlerden dolayı yaşanan kapanmalarda rahat ve konfor içinde evimizde olabilmeyi lojistik sektörünün kahramanlarına borçluyuz.  Onlar 24 saat görev başındalar. Sektör hareketli bir şekilde devam ediyor ülkemizde anck sıkıntılar da oldu. Örneğin, iç dağıtımda her şey yolunda giderken ihracatta büyük sıkıntılar yaşanıyor. Tabi bunu tüm dünya yaşıyor, konteyner sıkıntısı. Bu pandemi ile birlikte bütün dengeler alt üst oldu ve fiyatlarda da artış söz konusu.” ifadelerini kullandı.
Akyıldız, bu durumun Türkiye’deki ticari dengeleri de sarstığını belirterek hala bazı firmaların konteyner sıkıntısından dolayı ihracat yapamadığını söyledi.

Konteyner sıkıntılarının nedenleri üzerine de değerlendirmede bulunan Akyıldız, sözlerine şöyle devam etti:

“Uzun kapamalardan sonra ticaretin birdenbire tekrar başlaması, giden konteynırların gittikleri ülkelerde çok uzun zaman kalması, çekilememesi tekrar o boş konteynerlerin pozisyonlanmasının çok uzun zaman alması yani o konteyner trafiğindeki bütün dengeler alt üst durumda. Dolayısıyla şu anda böyle anlık borsa gibi bir şey yaşanıyor. Bulursanız yüklüyorsunuz bulamazsanız yükleyemiyorsunuz.” dedi.

A’DAN Z’YE DAĞITIM DÜNYADA ÖNEMLİ NOKTADA 

Şirket çalışmaları üzerine de bilgiler veren Akyıldız, e-ticaretin artması ve insanların alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte evlere teslim hatta kurulumu içeren A’dan Z’ye dağıtımın dünyada önemli bir noktaya ulaştığını söyleyerek, şirket olarak deniz, hava, kara ve proje lojistiğinde uzman olduklarını ve Afrika, Orta Doğu gibi belirli bölgelerde dağıtım yaptıklarını ancak Mısır ofislerinin bu işe yoğunlaştığını belirtti.

Akyıldız, Türkiye’de iç dağıtım yapmadıklarını tamamen ithalat ve ihracat odaklı projelerinin olduğunu söyledi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.